Hackathon: Ο νέος μαραθώνιος που κερδίζει θέση σ' ένα νέο digital freak περιβάλλον

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Hackathon: Ο νέος μαραθώνιος που κερδίζει θέση σ' ένα νέο digital freak περιβάλλον

Είναι trend ή πολλά περισσότερα;

Έχεις ακούσει τη λέξη hackathon; Εάν κάποιος δηλαδή σε προσκαλέσει να παρακολουθήσεις ένα hackathon ή σου ζητηθεί από την εταιρία στην οποία εργάζεσαι να οργανώσεις κάτι αντίστοιχο, ξέρεις για τι ακριβώς πρόκειται; Για να μην έρθεις σε δύσκολη θέση όταν ακούσεις αυτόν τον όρο σε ένα business περιβάλλον, πάμε να δούμε τι είναι αυτό το νέο «κλειδί» σ' έναν ψηφιακό κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται και πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.

Τι είναι το hackathon;

Ας ρίξουμε μια ματιά στον ορισμό ενός hackathon, που μπορεί να το δεις ν' αναφέρεται επίσης και ως hackfest ή codefest. Η Wikipedia το περιγράφει ως « μια σπτίντ εκδήλωση… στην οποίο graphic designers, προγραμματιστές υπολογιστών, designers, project managers, domain experts, και άλλες σχετικές ειδικότητες με το software department, συνεργάζονται εντατικά για ένα project». Ουσιαστικά, είναι ένας «μαραθώνιος» που μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες, με μια τυπική διάρκεια να είναι από 24 έως 48 ώρες.

Σε αντίθεση με ένα δομημένο συνέδριο, το οποίο μπορεί να έχει προγραμματισμένες ώρες για διάλλειμα και φαγητό, τα διαλείμματα στο hackathon είναι συνήθως πιο ανεπίσημα. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προσπαθήσουν να μείνουν όλη τη νύχτα ξύπνιοι και να τρώνε μόνο snacks, χωρίς να σταματήσουν καθόλου να παρακολουθούν. Όπως αντιλαμβάνεσαι σε αυτό το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται ούτε ο ύπνος. Αντί λοιπόν οι συμμετέχοντες να κλείνουν δωμάτιο ξενοδοχείου για τη νύχτα, συχνά ενθαρρύνονται να φέρνουν μαζί τους υπνόσακους στον χώρο του συνεδρίου.

Το Hack’n’Lead, το οποίο περιγράφεται ως το πρώτο φιλικό προς τις γυναίκες hackathon της Ελβετίας, κλείνει τον χώρο του από τις 8 μ.μ. έως τις 8 π.μ. κάθε βράδυ. Επιπλέον, παρέχουν υγιεινά τρόφιμα και ποτά, ακόμη και επιτόπου παιδική φροντίδα.

hacathon2

Ποιος είναι ο σκοπός ενός hackathon;

Γιατί να επιλέξεις τη μορφή του hackathon όταν θα μπορούσες να φιλοξενηθείς σ' ένα πιο δομημένο συνέδριο, με λιγότερη πίεση, έχοντας τη δυνατότητα να τρως και να κοιμάσαι καλά; Εν μέρει για την πρόκληση. Τα Hackathons ξεκίνησαν ως ένας τρόπος για να φέρουν κοντά όλους τους προγραμματιστές έτσι ώστε να παράγουν νέες ιδέες υπό πίεση. Συχνά διαθέτουν διαγωνισμούς και βραβεία για τις πιο επιτυχημένες ομάδες. Ορισμένοι hackathons έχουν εμπνεύσει νέες επιχειρήσεις ή χρησιμεύουν ως αποδεικτικό έδαφος για νέες ιδέες εφαρμογών. Ωστόσο, οι φιλοδοξίες σου δεν χρειάζεται να αλλάζουν ριζικά για να επωφεληθείς από ένα hackathon. Ορισμένες εκδηλώσεις διαθέτουν mini-hackathon που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τη δημιουργικότητα ή να δημιουργήσουν νέες ιδέες. Άλλοι φιλοξενούνται από μια συγκεκριμένη επιχείρηση για να τραβήξουν την προσοχή σε ένα νέο προϊόν και να κάνουν τους ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν με αυτό. Οι εταιρείες τεχνολογίας, τα κολέγια και οι ανοιχτές πηγές μπορούν να φιλοξενούν hackathons για διαφορετικούς λόγους, αλλά ο βασικός σκοπός είναι ο ίδιος: συνεργασία και πειραματισμός.

https://www.instagram.com/p/B4kvTz0geAM/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η διαφορά μεταξύ ενός hackathon και ενός συνεδρίου

Ένας hackathon μπορεί να έχει κάποιες παρουσιάσεις και ένα συνέδριο να έχει κάποια εργαστήρια, αλλά το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι διαφορετικό. Ένα hackathon ξεκινά συχνά με μια εισαγωγική παρουσίαση, περιγράφοντας το θέμα της εκδήλωσης και καθορίζοντας τους βασικούς κανόνες. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες σχηματίζουν ομάδες με βάση τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντά τους και τις ιδέες του έργου. Οι ομάδες μπορεί (ή και όχι) να γνωρίζονται μεταξύ τους εκτός της εκδήλωσης, αλλά είναι πιθανό να έχουν κοινό ενδιαφέρον για το γενικό θέμα που συζητείται. Διάφοροι τύποι hackathons περιλαμβάνουν συγκεκριμένο υλικό, στο οποίο οι ομάδες εργάζονται με την τεχνολογία - συχνά παρέχεται από τον χορηγό - ενώ άλλες βασίζονται σε λογισμικό και χρειάζονται μόνο φορητό υπολογιστή.

Άλλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν hackathons που εστιάζονται σε εφαρμογές για κινητά, παιχνίδια ή τη μουσική βιομηχανία. Οι ομάδες μπορούν να τεκμηριώσουν την πρόοδό τους στα κοινωνικά μέσα ή σε ένα blog, και στο τέλος της εκδήλωσης συγκεντρώνονται για να δείξουν τη δουλειά τους. Εάν υπάρχει διαγωνισμός, τότε μια επιτροπή κριτών μπορεί να εξετάσει τα έργα και να ανακοινώσει βραβεία, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν πολύ ακριβά έπαθλα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ένα συνέδριο, στο οποίο επικεντρώνεται η παθητική συμμετοχή. Οι παρουσιάσεις εστιάζονται στην απομάκρυνση ιδεών και μπορεί να περιλαμβάνουν επιδείξεις προϊόντων και εργαστήρια κώδικα. Τυχόν πρακτικές δραστηριότητες είναι πιθανότατα εργαστήρια καθοδήγησης, παρά διαγωνισμοί. Τα συνέδρια έχουν συχνά πολλά "κομμάτια", ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να επιλέξουν ποιες δραστηριότητες είναι πιο σχετικές με τα ενδιαφέροντά τους.