Λιγότερο sexiness στον αθλητισμό: Οι αθλήτριες αντιδρούν εχοντας ως ασπίδα ... τις εμφανίσεις τους

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Λιγότερο sexiness στον αθλητισμό: Οι αθλήτριες αντιδρούν εχοντας ως ασπίδα ... τις εμφανίσεις τους

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο μέχρι τα γήπεδα της Ευρώπης, όλο και περισσότερες αθλήτριες τάσσονται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να μπορούν να εμφανίζονται και να εκφράζονται όπως νιώθουν στον αγωνιστικό χώρο, διώχνοντας μακριά σεξιστικές και κακοποιητικές συμπεριφορές.

Η σεξιστική συμπεριφορά και οι αποκαλύψεις για σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις που έχουν υποστεί πολλές αθλήτριες ανά τον κόσμο μέσα στα γήπεδα, δεν έχουν τέλος.

Το κίνημα #metoo έγινε μια μεγάλη ασπίδα προστασίας για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο ώστε να μπορέσουν να μιλήσουν, ν΄αποκαλύψουν και να προστατευθούν απ' αυτόν τον εφιάλτη της κακοποίησης που ζουν εδώ και χρόνια, αλλά κανείς δεν βρίσκει τη δύναμη να τον σταματήσει.

Ένα ένα τώρα τα σωματεία, οι αθλήτριες αλλά και οι ομάδες, γίνονται μια γροθιά και λένε «όχι» στον τρόπο που οι άλλοι θέλουν να βλέπουν το γυναικείο φύλο μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, καθώς -όπως υποστηρίζουν- ακόμη και οι εμφανίσεις τους εξυπηρετούν έναν σεξιστικό ρόλο, τον οποίο οι ίδιες δεν ασπάζονται εδώ και χρόνια.

Πώς οι τρεις σωματοφύλακες του γυναικείου empowerment έγραψαν σήμερα!

Η ομάδα χάντμπολ της Νορβηγίας και η στήριξη της Pink

Η είδηση της εμφάνισης της γυναικείας ομάδας χάντμπολ της Νορβηγίας, οι οποίες προτίμησαν να φορέσουν σορτσάκια αντί για αποκαλυπτικά μπικίνι στον αγώνα με την Ισπανία, έγινε viral. Ο λόγος; Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ επέβαλε συνολικά 1.770 δολάρια πρόστιμο -177 δολάρια ανά παίκτρια- για ακατάλληλο ένδυμα στον αγώνα εναντίον της Ισπανίας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του μπιτς χάντμπολ στη Βουλγαρία.


https://www.instagram.com/p/CRlvXM1KJF5

Στο πλευρό των αθλητριών στάθηκε αμέσως η Pink η οποία προθυμοποιήθηκε να πληρώσει εκείνη το πρόστιμο της ομάδας, ως μια ένδειξη στήριξης των αθλητριών ανά τον κόσμο.

«Είμαι πολύ περήφανη για τη γυναικεία ομάδα χάντμπολ της Νορβηγίας που κατήγγειλαν τους πολύ σεξιστικούς κανόνες για τη στολή τους» έγραψε σε ανάρτησή της στο twitter η popstar και πρόσθεσε ότι «Θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ για σεξισμό. Μπράβο κυρίες μου. Με χαρά θα πληρώσω τα πρόστιμα για εσάς. Συνεχίστε!».

Η εμφάνιση της γυναικείας ομάδας γυμναστικής της Γερμανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Μετά την εμφάνιση της γυναικείας ομάδας χάντμπολ της Νορβηγίας, ήρθε η σειρά των αθλητριών της Γερμανίας.


Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι Γερμανίδες αθλήτριες της γυμναστικής επέλεξαν να φορέσουν φούξια ολόσωμες φόρμες μέχρι τους αστραγάλους, αντί για τα κλασικά κορμάκια που όλες οι αποστολές επιλέγουν ως τώρα.




https://www.instagram.com/p/CRoelXYsjbg


«Θέλαμε να δείξουμε ότι κάθε γυναίκα, όλοι, πρέπει να αποφασίζουν (μόνοι τους) τι φορούν» δήλωσε η Elisabeth Seitz, η οποία συμμετέχει για τρίτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η γερμανική ομάδα φόρεσε τις ολόσωμες στολές της στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τον Απρίλιο σε μια κίνηση που επαινέθηκε ευρέως από άλλες αθλήτριες.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε πλέον να φοράμε το κανονικό κορμάκι», δήλωσε η 27χρονη Seitz. «Είναι μια απόφαση μέρα με τη μέρα, με βάση το πώς νιώθουμε και τι θέλουμε. Την ημέρα που θα διαγωνιστούμε, θα αποφασίσουμε τι θα φορέσουμε» είπε.