«Κανείς δε νοιάζεται για εμάς»: Το video με το κορίτσι από το Αφγανιστάν που κλαίει έγινε viral

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
«Κανείς δε νοιάζεται για εμάς»: Το video με το κορίτσι από το Αφγανιστάν που κλαίει έγινε viral

Το συγκινητικό video έχει ήδη συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στο Twitter.

Ένα συγκλονιστικό video με ένα Αφγανό κορίτσι που εκφράζει την αγωνία του για τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη χώρα της έγινε viral σήμερα.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν από την Κυριακή, είναι ανεξέλεγκτη. Με την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, η χώρα βρίσκεται σε συναγερμό.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται σχεδόν ολόκληρο στα χέρια των Ταλιμπάν, μετά την κατάρρευση των κυβερνητικών δυνάμεων και τη φυγή στο εξωτερικό του προέδρου Άσραφ Γάνι, ο οποίος παραδέχθηκε τη «νίκη» τους, έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου.

Γυναίκες και άντρες πολίτες φαίνεται πως γίνονται τα θύματα αυτής της θλιβερής ιστορίας που «γράφει ιστορία», ενώ τα social media κατακλύζονται από videos και φωτογραφίες που αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί.

afganistan2

Το συγκινητικό video έχει ήδη συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές μετά την ανάρτησή του στο Twitter από την ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Masih Alinejad, και παρουσιάζει ένα κορίτσι που κλαίει, η ταυτότητα του οποίου παραμένει άγνωστη.

«Δεν μετράμε επειδή γεννηθήκαμε στο Αφγανιστάν», εξηγεί το δακρυσμένο κορίτσι στο video των 45 δευτερολέπτων. «Δεν μπορώ να κρατήσω τα δάκρυά μου», προσθέτει. «Κανείς δεν νοιάζεται για εμάς. Θα πεθάνουμε αργά μέσα στην ιστορία».



Το γράμμα μιας σπουδάστριας από το Αφγανιστάν έγινε από χθες κι αυτό viral μέσα σε λίγες μόνο ώρες

Οι απίστευτες ιστορίες γυναικών που έχουν πέσει θύματα αυτής της απίστευτης εξέλιξης στο Αφγανιστάν έρχονται στο φως η μια μετά την άλλη. Χθες μάλιστα η εδημερίδα Guardian κατέγραψε την συγκλονιστική μαρτυρία μίας άλλης νεαρής Αφγανής φοιτήτριας. Τα λόγια της στάζουν θλίψη καθώς το μέλλον της φαίνεται αβέβαιο... Το κορίτσι έγραψε συγκεκριμένα:

«Νωρίς το πρωί της Κυριακής πήγαινα στο πανεπιστήμιο για ένα μάθημα όταν μια ομάδα γυναικών έφυγε τρέχοντας από τον γυναικείο κοιτώνα. Ρώτησα τι είχε συμβεί και ένας από αυτούς μου είπε ότι η αστυνομία τους έδιωξε επειδή οι Ταλιμπάν είχαν φτάσει στην Καμπούλ και θα χτυπήσουν όσες γυναίκες δεν φορούν μπούργκα. Όλες θέλαμε να γυρίσουμε σπίτι, αλλά δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι οδηγοί δεν μας άφηναν να μπούμε στα αυτοκίνητά τους γιατί δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη για τη μεταφορά μιας γυναίκας.

Εν τω μεταξύ, οι άντρες που στέκονταν γύρω από εμάς, γέλαγαν και έκαναν αστεία με τον φόβο μας. «Πήγαινε και φόρεσε τη μπούρκα», φώναξε ο ένας. «Είναι οι τελευταίες σας μέρες που βρίσκεστε στους δρόμους», είπε ένας άλλος. «Θα παντρευτώ τέσσερις από εσάς σε μια μέρα», είπε ένας τρίτος.

Η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφος, Masih Alinejad, προσπαθεί να σταθεί δίπλα στις γυναίκες οι οποίες θέλουν συνεχίσουν να ζουν ελεύθερες στη χώρα τους και να κυκλοφορούν χωρίς μπούργκα και περιορισμούς.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται; Πολλοί το φοβούνται...

Οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν το Αφγανιστάν από το 1996-2001 πριν εκδιωχθούν από εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν τώρα, απαγορεύτηκε στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ οι γυναίκες μπορούν να εμφανίζονται στο κοινό μόνο φορώντας μπούργκα και συνοδευόμενες από άντρες συνοδούς. Οι γυναίκες που δεν τηρούσαν παλιά πιστά την αυστηρή ερμηνεία του Ισλαμικού νόμου από τους Ταλιμπάν, μαστιγώθηκαν ή εκτελέστηκαν δημόσια.

Προηγουμένως, οι Αφγανές γυναίκες δεν επιτρέπονταν να εργάζονται, να σπουδάζουν ή να θεραπεύονται από άνδρες γιατρούς, εκτός εάν συνοδεύονται από άντρα συνοδό. Ωστόσο, τώρα που οι Ταλιμπάν έχουν πάρει τον έλεγχο της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ, το μέλλον για τις Αφγανές γυναίκες παραμένει αβέβαιο. Τοπικές αναφορές λένε ότι μαχητές των Ταλιμπάν ήδη πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και παντρεύονται με το ζόρι κορίτσια ηλικίας μόλις 12 ετών, καθώς οι διοικητές των Τζιχαντιστών διατάζουν τους ιμάμηδες να δημιουργήσουν «λίστες γάμου» και να προσφέρουν κορίτσια για σεξουαλική υποτέλεια.