Agnes Tirop: Η Ολυμπιονίκης βρέθηκε μαχαιρωμένη από τον άντρα της- Οι συζυγοκτονίες δεν έχουν τέλος

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Agnes Tirop: Η Ολυμπιονίκης βρέθηκε μαχαιρωμένη από τον άντρα της- Οι συζυγοκτονίες δεν έχουν τέλος

Ο δράστης συνελήφθη αλλά τι μ' αυτό; Άλλη μια γυναικοκτονία μπήκε στη λίστα...Και δυστυχώς δεν θα είναι η τελευταία!

Σοκ προκάλεσε στον παγκόσμιο αθλητισμό ο θάνατος της κορυφαίας δρομέως από την Κένυα, Agnes Tirop, η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της την περασμένη Τετάρτη 13/10. Η Tirop πριν λίγους μήνες, πανηγύριζε τη νίκη της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, όπου και κατέκτησε την τέταρτη θέση στα 5.000, μια νίκη που της χάρισε και το παγκόσμιο ρεκόρ.

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες πληροφορίες από τη χώρα της, η άτυχη δρομέας δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της, ο οποίος κατηγορείται ότι τη μαχαίρωσε μέσα στο σπίτι τους.

Η αστυνομία στην Κένυα συνέλαβε χθες τον σύζυγο της, Emmanuel Rotich, ο οποίος κρατείτε στην παράκτια πόλη Μομπάσα, και αντιμετωπίζει κατηγορίες για δολοφονία εκ προμελέτης. Βέβαια όπως δηλώνουν οι αστυνομικές αρχές, οι έρευνες είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Agnes Tirop3

Ενώ κάποτε μια τέτοια είδηση θα προκαλούσε μεγάλη έκπληξη σε όλο τον κόσμο, οι συνεχείς γυναικοκτονίες έχουν αρχίζει να μοιάζουν σύνηθες φαινόμενο στην καθημερινότητά μας, κάτι που καθιστά ακόμη πιο τραγικό το συμβάν!

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η ψυχολογία της μάζας, o δολοφόνος και ο σκύλος που οδήγησε στην εξιχνίαση!

Η δολοφονία φωτογράφιζε ξεκάθαρα τον δραστη

Η 25χρονη Tirop βρέθηκε νεκρή την Τετάρτη στη δυτική πόλη Iten, ένα προπονητικό κέντρο για κορυφαίους αθλητές. Τον περασμένο μήνα, η αθλήτρια έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ αγώνων δρόμου των 10.000 μόνο για γυναίκες. Ο Emmanuel Rotich, που θεωρείται ως ο πρώτος ύποπτος για τη δολοφονία της, συνελήφθη χθες καθώς προσπαθούσε να μεταβεί «σε μια γειτονική χώρα για να αποφύγει τη σύλληψη», όπως ανέφερε η αστυνομία. Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο ίδιος προσπάθησε να ξεφύγει κρυμένος σ΄ένα φορτηγό αλλά οι αρχές τον εντόπισαν.

Η Athletics Kenya - το διοικητικό όργανο του αθλήματος στη χώρα - ανέστειλε όλους τους αγώνες στίβου για δύο εβδομάδες ως ένδειξη σεβασμού προς την Tirop. «Χάσαμε ένα μεγάλο ταλέντο. Ήταν μια τόσο δυνατή γυναίκα και αφοσιωμένη σε αυτό που έκανε», δήλωσε στο BBC ο Julius Yego, πρώην αρχηγός του στίβου της Κένυας.

tirop3

Ο ιατροδικαστής και η αστυνομία δήλωσαν πως η άτυχη αθλήτρια αφού μαχαιρώθηκε, υπέκυψε στα τραύματά της λίγες ώρες μετά, καθώς παραμείνει αβοήθητη.

Ποια ήταν η Agnes Tirop

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, η 25χρονη αθλήτρια στίβου κυνηγούσε την επιτυχία. Ήταν εύκολο για εκείνη καθώς από μικρή ακόμη συμμετείχε σε junior αγώνες και τα μετάλλια διαδέχονταν το ένα το άλλο. Όπως έλεγαν όσοι τη γνώριζαν, η Agnes ήταν γεννημένη αθλήτρια. Από τα 15 της οι νίκες την αγαπούσαν! Είχε κερδίσει το χάλκινο των 5.000 μέτρων σε παγκόσμια πρωταθλήματα το 2012 και το 2014 και το παγκόσμιο πρωτάθλημα cross country το 2015.

Τον Αύγουστο, τερμάτισε 4η στον τελικό των 5.000 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ενώ το 2017 και το 2019 κέρδισε το χάλκινο των 10.000 μέτρων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Τον Σεπτέμβριο, έσπασε το ρεκόρ αγώνων δρόμου των 10.000 μόνο για γυναίκες (κατά 28 δευτερόλεπτα στη Γερμανία), θέτοντας έναν νέο χρόνο 30 λεπτών και ενός δευτερολέπτου.

Οι αρχές έστησαν μπλόφα στον σύζυγό της για να εμφανιστεί και να καταθέσει

Ο Emmanuel Rotich, φέρεται να είναι ο βασικός κατηγορούμενος για το θάνατο της σπουδαίας αθλήτριας των 10.000 μέτρων και οι αρχές τον προέτρεψαν να παρουσιαστεί στο αστυνομικό τμήμα για να «βοηθήσει τις έρευνες», επισημαίνοντας ότι ο ύποπτος δεν έχει ακόμη συλληφθεί.

«Προτρέπουμε τον σύζυγο της Tirop, να παρουσιαστεί στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή στην υπηρεσία ασφαλείας για να βοηθήσει την αστυνομία στις έρευνές της», δήλωσε στο Reuters ο Τομ Μακόρι, διοικητής της αστυνομίας του νομού Keiyo North.

Και όπως ήταν αναμενόμενο ο ποντικός... πιάστηκε στη φάκα!