Editor’s Note: Κάθε ΓυναίQα είναι μοναδιQή και είναι στο Queen

Διονυσία Καλαποθαράκου
Editor’s Note: Κάθε ΓυναίQα είναι μοναδιQή και είναι στο Queen

Είμαστε στον αέρα!

Viktor e Rolf HC fsh S22 012

Έπεσε, πρόσφατα, στα χέρια μου μία έρευνα του Stanford University για τα κύρια χαρακτηριστικά της Gen Z. Δεν ανήκω σε αυτήν αλλά πάντα σου δίνει μία ψευδαίσθηση παντοδυναμίας το να θεωρείς πως ξέρεις τι σκέφτεται η νεολαία. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, όσοι γεννήθηκαν στα τέλη των 90s έχουν αναπτύξει έντονα αυτοαναφορικά στοιχεία στον τρόπο έκφρασής τους και παράλληλα γίνονται οι ίδιοι οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού τους. Προσωπικά, νιώθω άβολα και με τα δύο. Και με την αυτοαναφορικότητα και με την αυτοτιμωρία. Λάθη γίνονται (και θα γίνονται πάντα) και, τέλος πάντων, ποιον ενδιαφέρει πραγματικά τι κάνω εγώ όλο το 24άωρο; Aπό φυσική συστολή θα απαντούσα αυθόρμητα «κανέναν».

Για το Queen.gr όμως δεν θα μπορούσα να γράψω το ίδιο. Ένα site με 11 χρόνια ιστορίας σε κάνει να νιώθεις ένα «χρέος απέναντί του» όταν αναφέρεσαι σε αυτό. Πρώτα είναι το χρέος απέναντι στην κοινότητα των αναγνωστριών του (αισίως μετράμε 3.500.000 unique users κάθε μήνα και στόχος όλων μας είναι να γίνουμε περισσότερες και περισσότεροι). Έπειτα είναι το χρέος απέναντι στην εξέλιξη που οφείλει να έχει κάθε μέσο -πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το πάντα ανταγωνιστικό, απαιτητικό και ταχύτατα αναπτυσσόμενο digital περιβάλλον-. Εδώ δεν υπάρχει χρόνος να κοντοσταθείς: πρέπει να ηγείσαι, κοιτώντας από την μία τους αριθμούς (για να είναι αυτό το μέσο βιώσιμο) και από την άλλη να περνάς και στην ουσία των πραγμάτων.

In progress...

Όσο καιρό εργαζόμασταν συλλογικά σε πυρετώδεις ρυθμούς για το επαναλανσάρισμα του νέου Queen.gr μπήκα πολλές φορές στη διαδικασία να αναλογιστώ πώς γίνεται να ισορροπήσεις μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος ενός τόσο ζωντανού μέσου. Πώς γίνεται να ενώσεις τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα της 25χρονης Χριστίνας με της 40άχρονης Νατάσσας, να κάνεις την 27χρονη Μαρία να διαβάσει το ίδιο άρθρο με την 37χρονη Κατερίνα και η απάντηση που έδινα στον εαυτό μου ήταν μία: να είσαι συνεπής και αληθινή σε αυτό που κάνεις, όπως ήταν, είναι και θα είναι το Queen.gr από το 2011 έως και σήμερα.

Το νέο Queen.gr βγήκε τώρα στον αέρα με νέο layout, νέα ματιά, νέα φιλοσοφία και «παλιά και δοκιμασμένη» αγάπη για οτιδήποτε αυθεντικό. Με νέο αέρα και «παλιό» δέσιμο με το κοινό του. Με την πεποίθηση πως θα δώσει στη γυναίκα του σήμερα ότι αποζητά σε κάθε δεκαετία της ζωής της. Η νέα Queen...
…στα 20 δίνει σημασία στην εικόνα της, σε ό,τι τρεντάρει στα social, είναι φιλόδοξη και ανυπόμονη να τα μάθει και να τα κάνει όλα.
…στα 30 αποκρυσταλλώνει τις σκέψεις της, ιεραρχεί τις ανάγκες της, ξέρει τι της ταιριάζει και έχει τον τρόπο να το αποκτήσει. Έχει οικολογικές ανησυχίες και είναι καταναλώτρια with a point of view. Αποζητά την ανεπιτήδευτη πολυτέλεια (accessible luxury) σε όλες τις εκφάνσεις της.
…στα 40 αποκτάει ενσυναίσθηση, φροντίζει τους γύρω της, την οικογένειά της, τον εαυτό της και το σώμα της. Δεν εξαντλεί τις αντοχές της, πειραματίζεται όμως με πολλά νέα hobbies, δοκιμάζει beauty products και επενδύει σε statement κομμάτια.
....στα 50 έχει την ευκαιρία να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις και την εμπειρία της, να ταξιδέψει, να αφουγκραστεί τις πιο ουσιαστικές «μελωδίες της ζωής».

Viktor e Rolf HC fsh S22 021

H νέα Queen είμαστε όλες εμείς και καθεμιά από εμάς ξεχωριστά και αυτή η πολυμορφία βρίσκει τη φωνή της σε ένα μέσο σαν και αυτό. Πλέον έχουμε κατακτήσει το δικαίωμα να μην είμαστε «τέλειες». Δεν έχουμε ανάγκη την τελειότητα, αλλά την δυνατότητα να έχουμε επιλογές ώστε να μπορούμε να δίνουμε υπόσταση σε ό,τι κάθε μία πρεσβεύει.
Η ΓυναίQα του σήμερα που διεκδικεί, διασκεδάζει, προβληματίζεται, ψωνίζει, δραστηριοποιείται, η ΓυναίQα που ανησυχεί, που γελάει, που εκφράζεται απενοχοποιημένα για ό,τι της αρέσει και έχει λίγο ελεύθερο χρόνο, η ΓυναίQα που πιστεύει έμπρακτα στη συμπερίληψη. Αυτή η ΓυναίQα θα είναι μαζί μας· σε αυτά που γράφουμε, σε αυτά που ερευνούμε, στις ιστορίες που διηγούμαστε και στα project που ολοκληρώνουμε.

Αυτή η ΓυναίQα είναι και ο λόγος για τον οποίο είμαστε όλες τόσο περήφανες που αποτελούμε μέρος αυτού του site.
Και -ας μου επιτραπεί λίγη αυτοαναφορικότητα- είναι και ο λόγος που προσωπικά χαίρομαι που το Queen.gr είναι μέρος της δικής μου ζωής. Είμαστε, λοιπόν, «Ready to Start», όπως λέει και ένα αγαπημένο τραγούδι των Arcade Fire που φέτος γίνεται και αυτό έντεκα ετών, μαζί με μας. Έτοιμες να ξεκινήσουμε από την αρχή!
Special thanks to… Νατάσσα, Kατερίνα, Χριστίνα, Κατερίνα, Μαρία, Νατάσσα, Χριστίνα, Ναταλία και Ιωάννα <3