Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: To Mother! του Aronofsky & 6 διάσημες που μίλησαν για την υπογονιμότητα

Ανθή Μιμηγιάννη
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: To Mother! του Aronofsky & 6 διάσημες που μίλησαν για την υπογονιμότητα
Unsplash

Η αξία του θαυμαστικού στη Μητέρα! του Aronofsky και γιατί η υπογονιμότητα #matters όλους μας. 

Mother!

Ήταν το 2017 όταν ο Darren Aronofsky, έκανε για ακόμα μια φορά αισθητή την κινηματογραφική παρουσία του με την ταινία Mother!. Το να επιλέξει να βάλει θαυμαστικό στην εν λόγω λέξη είναι σαφές -καθώς η Μητέρα! είναι απόλυτα ταυτισμένη με αυτό το σημείο στίξης. Η ταινία του Aronofsky -που έχει αλληγορίες είναι περισσότερο γεμάτη συμβολισμούς παρά πλοκή. Μέσα από αυτή την οδό που αγγίζει πολλές πτυχές της ψυχοσύνθεσης, μεταξύ άλλων, φαίνεται η αδιέξοδη φύση των σχέσεων, η εμμονική ανάγκη για δημιουργία, ο ναρκισσισμός, το φλερτ με την αυτοκαταστροφή, ο φανατισμός, ο κίνδυνος της μαζοποίησης και το κακό που ο άνθρωπος εμπεριέχει -και μαζικά- όταν φτάνει σε σημεία να σκοτώσει τελικά την ίδια την ύπαρξη θυσιάζοντας ένα νεογέννητο μωρό στο βωμό της πώρωσης. Αυτή είναι η βασική περίληψη για ένα έργο που ανάμεσα σε άλλα μάς υπενθυμίζει πως ίσως βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού, το τέλος του είδους μας αλλά και του ίδιου μας του πλανήτη.

Αυτό το έργο ήρθε (ξανά) στο μυαλό μου -μπορεί να βρει κανείς πολλούς λόγους για να το θυμηθεί- τον περασμένο Ιανουάριο όταν η υπόθεση της Πάτρας με έκανε να αναρωτηθώ πώς μια Μητέρα;(!) είναι ικανή να σκοτώσει τα ίδια της τα παιδιά αντικαθιστώντας το θαυμαστικό με το ερωτηματικό στη λέξη μητέρα. Η ίδια ταινία, ήρθε στο μυαλό μου και στα τέλη Μαρτίου, όμως, όταν η μαζοποίηση και ο φανατισμός βρέθηκαν έξω από το σπίτι της κατηγορούμενης. Σκηνές πλήθους που με έναν άλλο φωτισμό θα μπορούσαν να αποτελούν πλάνα της ταινίας του Aronofsky.

BeFunky-collage.jpg

Ας αφήσουμε τώρα (για λίγο) το Mother! του Aronofsky και ας μιλήσουμε για τη γονιμότητα

Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Assisted Conception Taskforce (ACT) και αποτελεί μέρα ενημέρωσης για την υπογονιμότητα των ζευγαριών.

Παγκοσμίως, 90 εκατομμύρια ζευγάρια αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά (77 εκατομμύρια), δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από τα 13 εκατομμύρια ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ποσοστό μικρότερο από το 42%, θα αρχίσει τελικά θεραπεία. Έτσι, λοιπόν, από όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, μόνο το 6% έχουν την ιατρική βοήθεια που απαιτείται.

Τα ανωτέρω επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία αναδεικνύουν μία δυσάρεστη πραγματικότητα, οδήγησαν ειδικούς σε θέματα αναπαραγωγής απ' όλο τον κόσμο να συνασπισθούν και να αναλάβουν δράση, στοχεύοντας στη σωστή ενημέρωση των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Η ανεξάρτητη αυτή διεθνής πρωτοβουλία, ονομάστηκε ACT και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με την ίδρυση κατά τόπους παραρτημάτων.

Πίσω στη Mητέρα! του Aronofsky

Η υπογονιμότητα #matters. Το εν λόγω ζήτημα αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα θέματα που δεν μιλάει κανείς εύκολα ανοιχτά ωστόσο «υπάρχει» όσο ποτέ. Την ώρα που υπάρχουν μη-τέρες που σκοτώνουν τα παιδιά που έχουν γεννήσει αλλά και την ώρα που υπάρχουν υποψίες ότι μια γυναίκα θα ήταν ικανή να σκοτώσει τα ίδια παιδιά που έχει φέρει στον κόσμο, την ίδια ώρα υπάρχουν γυναίκες που παλεύουν άνισα με την υπογονιμότητα και που κάθε μήνα που περνά με αρνητικό τεστ, πάνε ένα μήνα πίσω τη ζωή τους σε όνειρα. Παρά το γεγονός πως υπάρχουν «κάποιοι» που θέλουν να αφαιρέσουν εκείνο το θαυμαστικό από τη λέξη Μητέρα!, υπάρχουν και εκείνες που μέσα από τη δική τους εμπειρία με την υπογονιμότητα κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να προσθέσουν στη λέξη Μητέρα πολλά θαυμαστικά. Τόσα θαυμαστικά όσα και οι προσπάθειες που κάνανε όταν έβλεπαν το τεστ αρνητικό.

Αυτές οι γυναίκες είναι χιλιάδες. Έξι από αυτές είπαν τα παρακάτω

Michelle Obama

H πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτείων, αποκάλυψε το πρόβλημα υπογονιμότητας που αντιμετώπισε στο βιβλίο της «Becoming», που κυκλοφόρησε το 2018. Μίλησε επίσης για τις αποβολές και αποκάλυψε πως κατέφυγε στη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. «Ήταν πολλές οι φορές που ένιωσα χαμένη, μόνη και ότι απέτυχα».

https://www.instagram.com/p/CeoCvSNOebe

Brooke Shields

Το iconic μοντέλο και ηθοποιός έχει μιλήσει ανοιχτά από το 2006 για τα θέματα υπογονιμότητας: «Μετά από λίγο, όταν δεν πετυχαίνεις, χρησιμοποιείς τη λέξη αποτυχία για κάθε αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης που κάνεις».

https://www.instagram.com/p/CdvkpehtbUb

Chrissy Teigen

Το μοντέλο έχει μιλήσει πολλές φορές ανοιχτά για την υπογονιμότητα αποκαλύπτοντας ότι προσπαθούσε να συλλάβει για πέντε συνεχόμενα χρόνια χωρίς επιτυχία τονίζοντας πως «μισούσε» την ερώτηση γιατί δεν έχει κάνει ακόμα παιδιά.

https://www.instagram.com/p/CeaBSzVrlZZ

Nicole Kidman

H βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός σε συνέντευξη της το 2011 στην εκπομπή «60 Μinutes», είπε: «Οποιοσδήποτε θέλησε να κάνει ένα παιδί ξέρει την απογοήτευση, τον πόνο και τη δυσκολία κατά τη διάρκεια της προσπάθειας».

https://www.instagram.com/p/CUqYvXsJSnC

Kim Kardashian

Η Kim Kardashianτου μέσω του reality στο οποίο πρωταγωνιστεί είχε αναφέρει πολλές φορές όλα τα στάδια της μακροχρόνιας προσπάθειας να συλλάβει: «Δεν είναι λίγες οι φορές που βγήκα από το γραφείο του γιατρού μου κλαίγοντας».

https://www.instagram.com/p/Ccx7nM5LuYP

Gabriele Union

Στο βιβλίο της «We’re Going to Need More Wine», η ηθοποιός αναφέρει τα προβλήματα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζει λέγοντας πως το σώμα της είναι «φυλακισμένο» στη προσπάθειά της να συλλάβει με συνεχείς προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης και 9 αποβολές.

https://www.instagram.com/p/CZkDEa3PHAT