Juliette Binoche & Marion Cotillard κόβουν τα μαλλιά τους δίνοντας το δικό τους μήνυμα για το Ιράν

Μαρία Ροδίτη
Juliette Binoche & Marion Cotillard κόβουν τα μαλλιά τους δίνοντας το δικό τους μήνυμα για το Ιράν

AP Photo/Emrah Gurel

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Η Juliette Binoche, η Marion Cotillard, η Isabelle Huppert και η Isabelle Adjani βρίσκονται στο πλευρό των Ιρανών γυναικών και κόβουν τα μαλλιά τους σε ένα βίντεο-αποτύπωση της γυναικείας ενδυνάμωσης και αλληλεγγύης.

Από την ώρα που η Mahsa Amini δολοφονήθηκε από την αστυνομία ηθικής της Τεχεράνης γιατί δεν φορούσε «σωστά» το hijab της και διακρίνονταν τούφες από τα μαλλιά της, όλος ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί. Διαδηλώσεις γίνονται σε κάθε γωνιά του Ιράν, ενώ γυναίκες καίνε τα hijab τους και κόβουν τα μαλλιά τους σε ένδειξη αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας για τον άδικο θάνατο της 22χρονης. Που δεν ήταν και ο μόνος άδικος θάνατος.

Ακολούθησε η δολοφονία με 6 σφαίρες της 20χρονης Hadis Najafi και ο θάνατος της 17χρονης Nika Sakrami, η οποία αγνοείτο επί 10 ημέρες, αφού συμμετείχε σε διαδηλώσεις στην Τεχεράνη.

Ιnterview: Ένας Ιρανός φωτογράφος απαθανατίζει τη βιαιότητα του καθεστώτος με κίνδυνο της ζωής του

Με όλα αυτά τα θλιβερά που συμβαίνουν στον πλανήτη, ολοένα και περισσότεροι celebrities ευαισθητοποιούνται και αναλαμβάνουν δράση- ο καθένας με τον τρόπο του- για να δείξουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στις γυναίκες του Ιράν. Αυτήν τη φορά Γαλλίδες καλλιτέχνιδες του κινηματογράφου και της μουσικής έκοψαν συμβολικά τα μαλλιά τους σε ένα βίντεο στο Instagram, με σκοπό να δηλώσουν την υποστήριξή τους στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Ιράν με τις οποίες οι γυναίκες ζητούν περισσότερη ελευθερία.

Το βίντεο των Γαλλίδων stars για τη συμπαράσταση στις Ιρανές

Σήμερα το πρωί, το Instagram account @soutienfemmesiran δημοσίευσε ένα βίντεο-συμπαράσταση στις Ιρανές γυναίκες ξεκινώντας τη λεζάντα της ανάρτησης με το hashtag #HairforFreedom. Στο βίντεο βλέπουμε Γαλλίδες stars- ανάμεσά τους οι Juliette Binoche, Marion Cotillard, Isabelle Adjani και Isabelle Huppert- να κόβουν τα μαλλιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον γυναικείο πληθυσμό του Ιράν για όσα βιώνει όλες αυτές τις μέρες.

https://www.instagram.com/p/CjUdMD5g09U

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, άλλωστε, έχει δημιουργηθεί για αυτόν τον λόγο και το μαρτυρά και η ονομασία του: @soutienfemmesiran, δηλαδή στήριξη στις γυναίκες του Ιράν. Στην ανάρτηση με τις διάσημες Γαλλίδες, η λεζάντα αναφέρει: «Η Mahsa Amini ήταν μια 22χρονη νεαρή γυναίκα. Στις 13 Σεπτεμβρίου, συνελήφθη και την κακομεταχειρίστηκαν από την αστυνομία ηθικής μέχρι θανάτου. Κατηγορήθηκε ότι φορούσε το hijab με λάθος τρόπο. Πέθανε επειδή άφησε να φαίνονται λίγα μαλλιά. Ο θάνατός της εξόργισε και συγκίνησε το Ιράν και όλο τον κόσμο».

Και συνεχίζει η ανάρτηση: «Από τον θάνατο της Mahsa, που συνέβη στις 16 Σεπτεμβρίου, ο ιρανικός λαός, οι γυναίκες, διαδηλώνουν με κίνδυνο της ζωής τους. Αυτοί οι άνθρωποι ελπίζουν μόνο στην πρόσβαση στις πιο ουσιαστικές ελευθερίες. Αυτές οι γυναίκες, αυτοί οι άνδρες, ζητούν τη στήριξή μας. Το θάρρος και η αξιοπρέπειά τους μας αναγκάζουν. Είναι αδύνατον να μην καταγγείλουμε ξανά και ξανά αυτήν τη φοβερή καταπίεση. Υπάρχουν ήδη δεκάδες νεκροί άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Οι συλλήψεις αυξάνουν μόνο τον αριθμό των κρατουμένων που κρατούνται παράνομα και πολύ συχνά βασανίζονται. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα που μας απηύθυναν κόβοντας και εμείς τα μαλλιά μας».

Η έναρξη με την Binoche, το Bella Ciao και η πρωτοβουλία για το βίντεο

Το βίντεο ξεκινά με την Juliette Binoche να κόβει τα μαλλιά της δηλώνοντας «For Freedom» στα αγγλικά, ενώ από πίσω παίζει η περσική εκδοχή του ιταλικού αντιφασιστικού τραγουδιού «Bella Ciao», το οποίο έγινε viral την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο τραγουδά η Ιρανή καλλιτέχνης Gandom.

Το κλιπ τελειώνει με μια εικόνα της Γαλλο-Ιρανής καλλιτέχνιδας και σκηνοθέτιδας, Marjane Satrapi, η οποία ασχολήθηκε με το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν στο βραβευμένο εικονογραφημένο μυθιστόρημά της, Persepolis.

Turkey Iran Protest

AP Photo/Emrah Gurel

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Η πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο βίντεο ήταν του διεθνούς φήμης δικηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Richard Sedillot, σε συνεργασία με τις κορυφαίες Γαλλίδες δικηγόρους, Julie Couturier και Christiane Feral Schuhl. Μάλιστα, ακολούθησε μια ανοιχτή επιστολή την Τρίτη (4/10) που υπογράφτηκε από περισσότερες από 1.000 προσωπικότητες από τον κόσμο του γαλλικού κινηματογράφου που υποστηρίζουν όσους και όσες διαδηλώνουν στο Ιράν.

Μεταξύ των υπογραφόντων ήταν οι σκηνοθέτες Catherine Corsini, Alice Diop, Audrey Diwan, Julia Ducournau, Eva Husson, Alice Winocour, Rebecca Zlotowski, Jacques Audiard, Nicolas Bedos, Bertrand Bonello, Dany Boon καθώς και ο εκπρόσωπος του Φεστιβάλ των Καννών, Thierry Frémahi.