Νεκρή με 6 σφαίρες η 20χρονη Hadis Najafi, το νέο σύμβολο της διαμαρτυρίας στο Ιράν

Νατάσσα Σχοινά
Νεκρή με 6 σφαίρες η 20χρονη Hadis Najafi, το νέο σύμβολο της διαμαρτυρίας στο Ιράν

Ιρανές γυναίκες που ζουν στη Βραζιλία διαμαρτύρονται για τον θάνατο της Mahsa Amini

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Μόλις μερικές ημέρες μετά τη δολοφονία της Mahsa Amini, η ξανθιά κοπέλα στο viral video πυροβολήθηκε και αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο.

Ένα παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης και ξεσηκωμού έχει ξεσπάσει από την προηγούμενη εβδομάδα για τη δολοφονία της Ιρανής Mahsa Amini. Η Mahsa κυκλοφόρησε στην Τεχεράνη του Ιράν φορώντας μεν hijab αλλά άφησε μερικές τούφες από τα μαλλιά της ακάλυπτες. Τότε, η αστυνομία της ηθικής τη συνέλαβε και την ξυλοκόπησε σε κέντρο κράτησης. Τρεις μέρες μετά, μόλις στα 22 της χρόνια, η νεαρή άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο.

Britain Iran Protest

Η δολοφονία της 20χρονης Hadis Najafi

Χωρίς να έχει περάσει ούτε εβδομάδα και, αγνοώντας όλον τον πλανήτη που έχει ξεσηκωθεί, η 20χρονη Hadis Najafi σκοτώθηκε με αλλεπάλληλους πυροβολισμούς στο πρόσωπο, στον λαιμό και στην καρδιά. Η Hadis ήταν μία από τις διαδηλώτριες που εμφανίστηκαν τις προηγούμενες μέρες στα πλάνα που κυκλοφόρησαν από το μέτωπο και ειδικά σε ένα βίντεο που έγινε viral ούσα η ξανθιά κοπέλα με την κοτσίδα.

Η δημοσιογράφος και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών Masih Alinejad ήταν αυτή που ανακοίνωσε τον θάνατο της Hadis Najafi στις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες για το έγκλημα.

«Πυροβολήθηκε 6 φορές από τις Αρχές αφότου έδεσε τα χωρίς μαντήλα μαλλιά της πίσω και μπήκε με θάρρος μέσα σε μία διαμαρτυρία στο Karaj», έγραψε.

Η Hadis που δέχτηκε χτυπήματα στην κοιλιακή χώρα, στον λαιμό, στα χέρια και στην καρδιά στις 21 Σεπτεμβρίου, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ghaem, όπου και αργότερα πέθανε.

«Αυτή είναι η κηδεία της 20χρονης #HadisNajafi που πυροβολήθηκε στους δρόμους από δυνάμεις της ασφάλειας επειδή διαμαρτυρήθηκε. Η Hadis ήταν ένα κορίτσι με ευγενική καρδιά που της άρεσε να χορεύει. Διαμαρτυρόταν ενάντια στον κτηνώδη θάνατο της #MahsaAmini. Το έγκλημά τους: Το ότι ήθελαν ελευθερία», έγραψε η Alinejad.

Celebrities & πολιτικοί αρχηγοί αποτίουν φόρο τιμής στη Mahsa Amini - Διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο

Την ώρα που όλη αυτή η αποτρόπαιη κατάσταση συνεχίζεται, 200 μίλια μακριά, ένας φοιτητής αρχαιολογίας συνελήφθη κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι μέσα στη φυλακή Lakan στην Rasht και του αρνήθηκε οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα.

Επισήμως, τα Media στο Ιράν έχουν αναφέρει ότι έχουν πεθάνει 35 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, αλλά τα μη Ιρανικά Media αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος.