Το 1ο Blind Guide Καλλιθέας σε καλεί να έρθεις στη θέση των ατόμων με αναπηρία όρασης

Νατάσσα Σχοινά
Το 1ο Blind Guide Καλλιθέας σε καλεί να έρθεις στη θέση των ατόμων με αναπηρία όρασης

Επικοινωνήσαμε με τη διοικήτρια και πρόεδρο ΔΣ του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Σοφία – Λευκή Χαμονικολάου, η οποία μας μίλησε για τη μεγάλη σημασία της εν λόγω δράσης ευαισθητοποίησης που συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις.

Η 15η Οκτωβρίου κάθε χρόνο καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, του τεχνικού βοηθήματος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης για να κινούνται ανεξάρτητοι και με ασφάλεια.

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινάει μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αμερική στα πλαίσια επανένταξης των ανθρώπων που έχασαν την όρασή τους από ατυχήματα στον πόλεμο. Έκτοτε, αφορά σε κάθε άνθρωπο με προβλήματα όρασης για να μπορεί να είναι ασφαλής και αυτοεξυπηρετούμενος.

https://www.instagram.com/p/CjnmCnno4J6

«Έλα στη θέση μου: 1ο Blind Guide Καλλιθέας»

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα «Λευκού Μπαστουνιού», το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών οργανώνει μία δράση ευαισθητοποίησης που ονομάζεται «Έλα στη θέση μου: 1ο Blind Guide Καλλιθέας» το Σάββατο 15 Οκτωβρίου και ώρα 12.00-14.00. Στόχος – η διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του και η ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία (ΑμεΟΑ) για μία πιο ανεξάρτητη διαβίωση.

Με αφορμή αυτήν την πολύ σημαντική πρωτοβουλία, μιλήσαμε με τη διοικήτρια και πρόεδρο ΔΣ του ΚΕΑΤ, Σοφία – Λευκή Χαμονικολάου, για να μας πει περισσότερες λεπτομέρειες.

1665754321747-165568088-sophia_chamonikolaou-min.png

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δράση του ΚΕΑΤ.

«Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ως ο αποκλειστικός δημόσιος φορέας για την εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία όρασης, υλοποιεί προγράμματα που αναπτύσσουν τις δεξιότητες των ατόμων με οπτική αναπηρία στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό, με γνώμονα πάντοτε τη διασφάλιση της αυτόνομης και ανεξάρτητης διαβίωσής τους σε όλους τους τομείς και ταυτόχρονα σχεδιάζει δράσεις που αφορούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, συμβάλλοντας ενεργά και ουσιαστικά στη συμπερίληψη τους στην κοινωνία»

https://www.instagram.com/p/CjA2VQ_I3bj

Για ποιον λόγο είναι σημαντική η ανάληψη της πρωτοβουλίας του «Έλα στη θέση μου»;

«Μέσα από τη βιωματική δράση ‘ΕΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ: 1ο Blind Guide Καλλιθέας’ θα γίνουν αντιληπτά τα προβλήματα που συναντούν οι συνάνθρωποι μας με οπτική αναπηρία στην καθημερινότητα τους, ενώ υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα της εκπαίδευσης στην κινητικότητα και τον προσανατολισμό, έτσι ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας ισότιμης χωρίς διακρίσεις, φραγμούς και αποκλεισμούς»

Τι θα περιλαμβάνει η εν λόγω βιωματική δράση;

«Η εν λόγω βιωματική δράση, θα περιλαμβάνει βάδην με βοηθούς – συνοδούς. Η διαδρομή που θα κληθούν να διανύσουν οι συμμετέχοντες θα ξεκινήσει από τις εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ (Ελ. Βενιζέλου 210 & Σπάρτης 103, Καλλιθέα – είσοδος από Σπάρτης), θα φτάσει μέχρι την οδό Κρέμου και επιστροφή πάλι πίσω στο ΚΕΑΤ, όπου και θα γίνει σχετική απονομή μεταλλίων συμμετοχής. Παράλληλα, στον προαύλιο χώρο του ΚΕΑΤ, το κοινό θα μπορεί να συμμετέχει σε γυμναστικές ασκήσεις προσαρμοσμένες για τα άτομα με οπτική αναπηρία»