Η Παυλίνα Βουλγαράκη έκοψε τα μαλλιά της επί σκηνής σε ένδειξη στήριξης και αλληλεγγύης στις Ιρανές

Μαρία Ροδίτη
Η Παυλίνα Βουλγαράκη έκοψε τα μαλλιά της επί σκηνής σε ένδειξη στήριξης και αλληλεγγύης στις Ιρανές

Η 30χρονη τραγουδίστρια με ένα ψαλίδι έκοψε μια τούφα από τα μαλλιά της, δηλώνοντας ότι ήρθε η εποχή οι γυναίκες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Σχεδόν πριν έναν μήνα η είδηση ότι μια 22χρονη κοπέλα δολοφονήθηκε από την αστυνομία ηθικής της Τεχεράνης, γιατί φορούσε λανθασμένα το hijab της και διακρίνονταν τούφες από τα μαλλιά της, έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Ο θάνατος της Mahsa Amini – όπως λεγόταν η νεαρή- ήταν άδικος και επίπονος και οδήγησε σε μια σωρεία διαμαρτυριών τόσο στο Ιράν όσο και σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ακολούθησαν κι άλλες δολοφονίες διαμαρτυρόμενων γυναικών από την αστυνομία του Ιράν, με τη χώρα να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Δεν το έβαλαν, όμως, κάτω. Πλήθος γυναικών (και ανδρών) συνέχισαν τις πορείες, συνέχισαν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ενώ προχώρησαν και σε ακόμη μία κίνηση σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Mahsa και σε όσες υπέφεραν: έκοψαν τούφες από τα μαλλιά τους δημοσιεύοντας τα βίντεο στα social media. Στην ενέργεια αυτή προχώρησαν τόσο παγκόσμιες stars όσο και γνωστές Ελληνίδες, όπως η Παυλίνα Βουλγαράκη, η οποία on stage πήρε το ψαλίδι κι έκοψε τα μαλλιά της.

Juliette Binoche & Marion Cotillard κόβουν τα μαλλιά τους δίνοντας το δικό τους μήνυμα για το Ιράν

Η Παυλίνα Βουλγαράκη έκοψε τα μαλλιά της σε ένδειξη στήριξης στις Ιρανές

Σε βραδιά βραβείων που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο βρέθηκε την Τρίτη (11/10) η Παυλίνα Βουλγαράκη, η οποία – όταν ανέβηκε στη σκηνή- προχώρησε σε μια συμβολική κίνηση στήριξης στις Ιρανές, κόβοντας τα μαλλιά της.

https://www.instagram.com/p/CjlatLaArhR

«Έχει έρθει η εποχή, λοιπόν, που οι γυναίκες σιγά-σιγά διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Τα απολύτως ανθρώπινα δικαιώματα. Τα αυτονόητα δικαιώματα. Είναι χρέος όλων των γυναικών να στηρίζουμε η μία την άλλη. Να είμαστε εδώ η μία πίσω από την άλλη», ανέφερε on stage η Παυλίνα Βουλγαράκη και αμέσως με το ψαλίδι έκοψε μια τούφα από τα μαλλιά της.

Ο κόσμος που βρισκόταν στην εκδήλωση ξέσπασε σε χειροκροτήματα, επικροτώντας όλα όσα είπε και έκανε η τραγουδίστρια. Και στο βίντεο που ανέβασε η Παυλίνα στο Instagram, όμως, τα σχόλια των fans ήταν άκρως υποστηρικτικά με τους περισσότερους να δίνουν «συγχαρητήρια» για την κίνηση αυτή. Η 30χρονη τραγουδίστρια ανέφερε στη λεζάντα της ανάρτησής της: «Ο κόσμος βλέπει. Δεν είναι μόνες τους», χρησιμοποιώντας τα hashtags #iran και #mahsaamini.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν

Ακόμα και έναν μήνα μετά τη δολοφονία της Mahsa Amini, Ιρανοί και Ιρανές συνεχίζουν τον αγώνα τους, διεκδικούν τα δικαιώματά τους και βρίσκονται στους δρόμους πραγματοποιώντας διαμαρτυρίες. Στην Τεχεράνη, σήμερα, φοιτήτριες, που δεν φορούσαν hijab, διαδήλωσαν στον δρόμο φωνάζοντας το σύνθημα «Θάνατος στον δικτάτορα», ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν μια κινητοποίηση δικηγόρων, οι οποίοι φώναζαν το σύνθημα «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία».

Τουλάχιστον 3 δικηγόροι συνελήφθησαν, ενώ μέχρι και σήμερα έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις του Ιράν περισσότεροι από 150 άνθρωποι.