Τα πιο «δυνατά» γεγονότα του 2022 μέσα από 10 φωτογραφίες

Μαρία Ροδίτη
Τα πιο «δυνατά» γεγονότα του 2022 μέσα από 10 φωτογραφίες

AP Photo/Middle East Images, File

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Το 2022 ήταν δραματικό από πολλές απόψεις. Από πόλεμο, ανθρωπιστικές κρίσεις μέχρι και εξεγέρσεις, ο κόσμος τα είδε όλα. Εδώ θα διαβάσεις και θα δεις εικόνες από τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας. Με την ευχή... για ένα 2023 φωτεινό, με ειρήνη και υγεία.

Το 2022 εύκολο δεν το λες. Η χρονιά που αφήνουμε πίσω μας είχε δυσκολίες, είχε στενόχωρες ειδήσεις και γεγονότα που δεν πιστεύαμε ότι θα δουν τα μάτια μας. Πάρε, για παράδειγμα, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ποιος περίμενε ότι εν έτει 2022 θα ξεσπούσε πόλεμος στην Ευρώπη; Οι Ιρανοί, από την άλλη, έβαλαν τη ζωή τους σε κίνδυνο διαμαρτυρόμενοι ενάντια σε μια καταπιεστική κυβέρνηση, ενώ η Βρετανία είπε «αντίο» για πάντα στη μακροβιότερη μονάρχη της.

Στη λίστα που ετοίμασα παρακάτω θα δεις τα 10 πιο «δυνατά» και συγκλονιστικά γεγονότα του 2022 σε φωτογραφίες. Και ας ευχηθούμε η νέα χρονιά που ξημερώνει σε λίγες ώρες να έχει λιγότερο πόνο, περισσότερη ελπίδα, ειρήνη και αγάπη. Για όλους, από τη μία στην άλλη άκρη της Γης.

«Γιατί γίνεται πόλεμος»: Το #1 στα Google trends του 2022 & τα «γιατί» που ακολουθούν στη λίστα

Διαδηλώσεις στο Ιράν

Iran Protests

Διαδηλώσεις στο Ιράν

AP Photo/Middle East Images, File

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι και σήμερα, οι δρόμοι του Ιράν έχουν μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Η δολοφονία της 22χρονης Mahsa Amini, μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής στην Τεχεράνη, γιατί δεν φορούσε σωστά το hijab και φαίνονταν τα μαλλιά της, εξαγρίωσε Ιρανούς και Ιρανές, που ακόμα διαμαρτύρονται σε όλη τη χώρα και ενάντια στο καθεστώς.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Russia Ukraine War

Πόλεμος στην Ουκρανία

AP Photo/Kostiantyn Liberov

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Ένας πόλεμος που αποτελεί ουσιαστικά την κορύφωση της συνεχιζόμενης εδώ και 8 χρόνια Ρωσο-ουκρανικής διαμάχης. Η εισβολή οδήγησε στη μεγαλύτερη Ουκρανική προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με 6.7 εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες να εγκαταλείπουν τη χώρα και σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Ουκρανίας να εκτοπίζεται. Στη φωτογραφία βλέπεις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις να ανταλλάσσουν πυρά στο Χάρκοβο της Ουκρανίας τον Σεπτέμβριο του 2022, μετά από 7 μήνες πολέμου.

Η κλιματική αλλαγή εντείνεται

Western Wildfires

Η κλιματική αλλαγή εντείνεται

AP Photo/Noah Berger, File

Αμερική και Ευρώπη, το καλοκαίρι που πέρασε, ήρθαν αντιμέτωπες με φονικές πυρκαγιές, αποτέλεσμα των καυσώνων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στον πλανήτη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται πυροσβεστικό όχημα να κινείται κατά μήκος της εθνικής οδού 96 της Καλιφόρνια καθώς καίγεται ο Εθνικός Δρυμός Klamath, το Σάββατο 30 Ιουλίου 2022. Η συγκεκριμένη φωτιά χαρακτηρίστηκε ως «η μεγαλύτερη και πιο φονική πυρκαγιά της Καλιφόρνια».

Το τέλος... της εποχής του COVID

France Champs-Elysees Christmas Lighting

Το... τέλος της εποχής του COVID

AP Photo/Lewis Joly

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Τέλος στα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του κορονοϊού, τέλος στον εγκλεισμό στα σπίτια, στις αποστάσεις... σε όλα. Να και κάτι θετικό που ζήσαμε μέσα στο 2022!

Στη φωτογραφία βλέπεις θεατές συγκεντρωμένους για να παρακολουθήσουν την τελετή φωταγώγησης της λεωφόρου Champs Elysee, στο Παρίσι, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022. Εικόνα που- επιτέλους- θυμίζει τη ζωή προ Covid-19!

Η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει

Lebanon Syria Refugees

Η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει

AP Photo/Hussein Malla, File

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εστίασε την προσοχή όλου του κόσμου στους Ουκρανούς που εγκατέλειπαν την πατρίδα τους για να είναι ασφαλείς στο εξωτερικό. Και, τελικά, δεν ήταν μόνο οι Ουκρανοί. Μέσα από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αποκαλύφθηκαν ανθρωπιστικές και προσφυγικές κρίσεις σε άλλα μέρη του κόσμου.

Περίπου 32 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα πρόσφυγες, που σημαίνει ότι έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα τους λόγω διώξεων, συγκρούσεων ή βίας. Όταν συμπεριληφθούν και οι εσωτερικοί μετανάστες-δηλαδή άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά συνεχίζουν να ζουν στην πατρίδα τους-, ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια.

Στη φωτογραφία διακρίνεται Σύρος πρόσφυγας με τον γιο του να περνούν με μηχανάκι ανάμεσα από τις σκηνές σε καταυλισμό προσφύγων στον Λίβανο.

Ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ

Deaths

Ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ

AP Photo/Frank Augstein, Pool

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Η μακροβιότερη μονάρχης, η βασίλισσα Ελισάβετ Β', έφυγε από τη ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών, στο Balmoral. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, η Queen έζησε τη μεταπολεμική ύφεση, τη μετάβαση από την αυτοκρατορία στην Κοινοπολιτεία, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την είσοδο και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τον θάνατό της, ο πρωτότοκος γιος της, ο βασιλιάς Κάρολος Γ', έγινε ο νέος μονάρχης της Αγγλίας.

Εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας

Elections The China Card

Εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας

Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP, File

Η 52η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, και η αντιπροσωπεία της έφθασαν στην Ταϊβάν τον Αύγουστο, δίνοντας τέλος στις εικασίες ότι η χώρα δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές που θα επισκεφθεί στην επίσημη περιοδεία της στην Ανατολική Ασία. Πριν επιβεβαιωθεί η επίσκεψη της Pelosi, ωστόσο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας είχαν προειδοποιήσει τις ΗΠΑ να μη στείλουν ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο στο νησί, το οποίο η Κίνα θεωρεί δική της επαρχία.

Η Βραζιλία στρέφεται προς την Αριστερά στις εθνικές εκλογές

Brazil Elections

Η Βραζιλία στρέφεται προς την Αριστερά στις εθνικές εκλογές, τον Οκτώβριο 2022

AP Photo/Silvia Izquierdo

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Η φετινή χρονιά σηματοδότησε μια νέα εποχή για τη Βραζιλία. Μετά τη νίκη των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ πέρυσι, η πιο κρίσιμη από τις νίκες της Αριστεράς το 2022 ήταν αυτή του Luiz Inácio Lula da Silva στη Βραζιλία στις 30 Οκτωβρίου, τερματίζοντας τη θητεία του ακροδεξιού ηγέτη, Jair Bolsonaro.

Ο Lula da Silva κέρδισε με ελάχιστη διαφορά, συγκεντρώνοντας 50,9% των ψήφων έναντι 49,1% για τον Μπολσονάρο, σε μια από τις πιο απαιτητικές προεδρικές κούρσες της χώρας. Θα ορκιστεί επίσημα για τετραετή θητεία την 1η Ιανουαρίου 2023, έχοντας στα χέρια του το πολύ δύσκολο έργο να επαναφέρει σε μια ισορροπία τη χώρα.

Ο Elon Musk αγόρασε το Twitter

Musk Iran

Ο Elon Musk αγόρασε το Twitter

Patrick Pleul/Pool Photo via AP, File

(c) dpa-Zentralbild POOL

Ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο. Ο εκκεντρικός μεγιστάνας των επιχειρήσεων πήρε τον έλεγχο του Twitter στις 28 Οκτωβρίου, αφού απέλυσε τα κορυφαία στελέχη του, τον διευθύνοντα σύμβουλο Parag Agarwal, τον CFO Ned Segal και τον επικεφαλής νομικής πολιτικής, εμπιστοσύνης και ασφάλειας, Vijaya Gadde. Ορισμένες αναφορές λένε ότι σχεδιάζει να απολύσει το 75% του προσωπικού, αλλά και ότι ζήτησε από τους υπαλλήλους να εργάζονται υπερωρίες.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια

Russia Ukraine War Day In Photos

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Ο παγκόσμιος πληθυσμός έφτασε τα 8 δισεκατομμύρια στις 15 Νοεμβρίου. Η Ινδία μετρά 117 εκατομμύρια περισσότερους πολίτες το 2022, ενώ το 2023 αναμένεται να ξεπεράσει τον πληθυσμό της Κίνας.