Αντώνης Γιαβρής: «Η προσαρμογή σε μία κατάσταση οπτικής αναπηρίας είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι»

Διονυσία Καλαποθαράκου
Αντώνης Γιαβρής: «Η προσαρμογή σε μία κατάσταση οπτικής αναπηρίας είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι»
Lefteris_Partsalis

Μέλος του Φάρου Τυφλών Eλλάδος και άνθρωπος δραστήριος τόσο σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις λειτουργίες του Φάρου όσο και τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Έχασε εντελώς την όρασή του στα 46 του χρόνια και το μόνο που έχει να πει είναι πως «πρέπει όλοι να κοιτάζουμε μπροστά, να είμαστε θετικοί και αισιόδοξοι». Σε ευχαριστούμε Αντώνη για το τόσο απλό μήνυμα που επιλέγουμε να ξεχνάμε.

Ο Αντώνης έχει γεννηθεί στην Κυψέλη πριν από 56 χρόνια. Είχε ευτυχισμένη παιδική ηλικία γεμάτη από εικόνες και μυρωδιές της Αθήνας. Πέρασε στο Πολιτικό τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε και τις σπουδές του πάνω στην κλασική κιθάρα κάνοντας και ο ίδιος μαθήματα σε παιδιά, ως καθηγητής. Στο Πανεπιστήμιο ξεκίνησε το πρόβλημα με την όρασή του.

Για κάποιο διάστημα σκέφτηκε να τα παρατήσει. Να παρατήσει τις σπουδές του, να πατήσει το pause στον τρόπο που ζούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για 2-3 χρόνια. «Η προσαρμογή σε μία κατάσταση οπτική αναπηρίας είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι. Πολλοί από εμάς περνούν ένα είδος κατάθλιψης. Η ψυχολογία του ατόμου είναι πιο σημαντική και από την κατανόηση των αναγκών της νέας τους καθημερινότητας.» Ο Αντώνης είναι εντελώς τυφλός τα τελευταία δέκα χρόνια, από τα 46 του. Και αυτά τα δέκα χρόνια έκανε ό,τι και ο καθένας από εμάς. Δούλεψε στην Εθνική τράπεζα, πήρε σύνταξη, έμαθε υπολογιστές, ξένες γλώσσες, μπήκε στην χορωδία του Φάρου Τυφλών και ετοιμάζει κάθε πρωί τη μικρή του κόρη για να πάει στο σχολείο. «Το πιο δύσκολο κομμάτι δεν είναι το μέσα στο σπίτι, είναι το έξω από αυτό», μας λέει.

LPR53118.jpg

«Η Αθήνα είναι πολύ δύσκολη πόλη για να ζει ένα άτομο με προβλήματα όρασης. Τα περισσότερα πεζοδρόμια δεν έχουν ‘οδηγούς όδευσης’ -το τμήμα εκείνο με τις ραβδώσεις- ή αν έχουν είναι καλυμμένοι από εμπόδια, παρκαρισμένα μηχανάκια, κάδους απορριμμάτων και τραπεζοκαθίσματα».

Το πώς σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι είναι επίσης μεγάλος παράγοντας της ζωής σου ως άτομο με οπτική αναπηρία. Ο Αντώνης πιστεύει πως ακόμα και σε αυτό παίζει ρόλο και η προσωπική μας στάση ζωής. Αν εκπέμπεις αρνητισμό, μιζέρια, ηττοπάθεια τότε αυτό θα πάρεις πίσω και από τους άλλους.

Ο Αντώνης εκπέμπει μόνο δυναμισμό και θετική ενέργεια. Το «φως» εισπράττει από τους γύρω του, το «φως» που βγάζει. «Η δύναμη είναι κάτι που εκπορεύεται από μέσα μας, και είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τα άτομα με αναπηρία, για όλους μας. Πρέπει να προχωράμε παρά τις αντιξοότητες, να κοιτάζουμε μπροστά. Εγώ αυτό έχω μάθει να κάνω» μας λέει χαμογελώντας.

Photo credit: Λευτέρης Παρτσάλης

Άκουσε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξή του:

Queengr · ANTONIS GIAVRIS

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα