Έλλη Γλύτσου: «Ζούμε "In a man’s world". Σε μια πραγματικότητα διαμορφωμένη από προκαταλήψεις»

Ανθή Μιμηγιάννη
Έλλη Γλύτσου: «Ζούμε "In a man’s world". Σε μια πραγματικότητα διαμορφωμένη από προκαταλήψεις»
Pexels

Η National Director της ΒΝΙ Ελλάδας, μιλάει στο Queen.gr με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Η επιτυχία είναι ομαδικό σπορ και σε όλες μου τις δραστηριότητες το πρώτο και βασικό κριτήριο επιτυχίας είναι η ομάδα μου. Χωρίς ομάδα δεν πας πουθενά».

Το θέμα της εκστρατείας του 2024 για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι το «Inspire Inclusion» το οποίο φυσικά υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της συμπερίληψης στην επίτευξη της ισότητας των φύλων. Η ημέρα απαιτεί την ανάληψη δράσης, τη διάλυση στερεοτύπων και τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου όλες οι γυναίκες εκτιμώνται και σέβονται.

Με μότο της το «οι γυναίκες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα», μια συνομιλία με τη National Director της ΒΝΙ Ελλάδας, Έλλη Γλύτσου, είναι πάντα μια καλή ιδέα. Με πολλή δουλειά και εμμονή στους στόχους της εκείνη πήγε κόντρα σε στερεότυπα και κατάφερε να πετύχει. Έχοντας ως ισχυρά της όπλα την υπομονή, την ειλικρίνεια, την αντίληψη, τη θετική συμπεριφορά, τη συνέπεια και την υπευθυνότητα, ως γνήσια leader είναι γυναίκα που αναλαμβάνει τις ευθύνες της και κάνει πάντα αυτό που υπόσχεται. Αντίθετα, λέει πως φοβάται αυτούς που δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους ενώ δεν αντέχει αυτούς που δεν ακούν. Έχοντας διανύσει χιλιόμετρα δουλειάς που την εξαργυρώνει με αναγνώριση και ανέλιξη λέει πως δεν συγχωρεί την οκνηρία. Και καλά κάνει διότι οκνηρία και πρόοδος δεν πάνε μαζί ούτε όταν μιλάμε για δικαιώματα. Τα δικαιώματά μας εν προκειμένω.

Με αφορμή την Ημέρα που τιμάται η Γυναίκα, η κυρία Γλύτσου μίλησε στο Queen.gr και με τα λόγια της προωθεί την ουσία αυτής της γιορτής η οποία επιτάσσει λέξεις γένους θηλυκού όπως: Έμπνευση, Αγάπη, Υποστήριξη, Ευγνωμοσύνη, Πίστη, Αυτοπεποίθηση.

DSC_9784.jpeg

Κυρία Γλύτσου, η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματά μας. Το θέμα της εκστρατείας για το 2024 είναι «Inspire Inclusion» ή αλλιώς ας εμπνεύσουμε συλλογικά και ας σφυρηλατήσουμε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες. Ως μια πολύ επιτυχημένη γυναίκα στον κλάδο της, ποιο το μήνυμά σας με στόχο την επέκταση της αλυσίδας της αλληλεγγύης και της ενδυνάμωσης με αφορμή την ημέρα;

Το τοποθετείτε πολύ σωστά: Σφυρηλατώ έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες. Ποιος σφυρηλατεί; Ποιος ευθύνεται για το αύριο; Εμείς οι ίδιοι. Το φετινό μήνυμα Inspire Inclusion μού αρέσει γιατί τοποθετεί την πορεία -εξέλιξη της συμπερίληψης σαν μια ευθύνη που έχουμε όλοι οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες. Δύο από τα βασικά χαρακτηριστικά των επιτυχημένων ανθρώπων -και σας ευχαριστώ πολύ που με θεωρείτε επιτυχημένη- είναι η επιμονή και ο μακροχρόνιος στόχος. Η συμπερίληψη σε ό,τι αφορά τις ίδιες ευκαιρίες είναι ένας μακρύς δρόμος γιατί απαιτεί αλλαγή κουλτούρας, εδώ αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αλλά και παγκόσμια, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Η μέρα έχει μόλις 24 ώρες και είναι λίγες για μια τόσο δραστήρια γυναίκα. Αλήθεια, πώς είναι μια τυπική εργασιακή σας ημέρα;

Ξεκινάω την ημέρα μου με μια ώρα προσωπικού χρόνου, άσκηση του μυαλού ή του σώματος. Μετά ξεκινάει το κυνηγητό της καθημερινότητας. Βάζω στο ημερολόγιό μου χρώματα και φροντίζω ώστε κάθε μέρα να έχει τουλάχιστον 2 «πράσινα» (το αγαπημένο μου χρώμα) που είναι αυτά που μου αρέσουν περισσότερο. Έτσι την «παλεύω με τα άλλα χρώματα που μου είναι πιο δύσκολα ή όχι τόσο ευχάριστα. Μου αρέσει η δουλειά μου άρα μου αρέσει πολύ να εναλλάσσω δημιουργικά project στην καθημερινότητά μου μαζί με ομαδική δουλειά.

Το 2014 αναλάβατε την εκπροσώπηση της BNI στην Ελλάδα. Ποια είναι η φιλοσοφία και το όραμα πίσω από την εταιρία;

Η ΒΝΙ (Business Network International) είναι σύστημα επιχειρηματικής εξέλιξης, συνεργασίας και ανάπτυξης. Από το 1985 που ξεκίνησε η ΒΝΙ στην Αμερική βοηθάει άνδρες και γυναίκες να δημιουργούν επιχειρηματικούς πυρήνες συνεργασίας. Τί σημαίνει αυτό; Ότι συμφωνούν να βοηθούν ο ένας τον άλλο προκειμένου να παράγουν περισσότερη δουλειά για τις επιχειρήσεις τους, περισσότερες θέσεις εργασίας για την αγορά τους, και ανάπτυξη στην τοπική τους αγορά. Η φιλοσοφία της ΒΝΙ συνοψίζεται σε δύο λέξεις: Givers Gain. Στα Ελληνικά μού αρέσει να το αποδίδω έτσι: Σε βοηθώ για να σε εμπνέω και σένα να βοηθάς.

10 χρόνια στην επιτελική θέση του Leader της επιχειρηματικής κοινότητας της ΒΝΙ στη χώρα μας και θα θέλαμε να μάθουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το δικό σας επαγγελματικό προφίλ και σε ποιες αξίες δεν κάνατε ποτέ «έκπτωση» στη διαδρομή της ανέλιξής σας;

Όταν ο στόχος σου είναι να συμπαρασύρεις μια ολόκληρη αγορά να κάνει business με διαφορετικό τρόπο, συλλογικά, συμπεριληπτικά, με θεμελιώδη λίθο το πνεύμα συνεργασίας και win- win νοοτροπίας, θέλει γερές αντοχές. Και φυσικά απαιτεί αυτό που οι Αμερικανοί λένε: "Keep your eyes on the ball" ή αλλιώς «Μη χάνεις τη μπάλα από τα μάτια σου».

Στα 10 αυτά χρόνια κατάλαβα πως όταν θέλεις να πας κάπου, είναι πιο σημαντικό να ξέρεις ΓΙΑΤΙ, παρά πώς θα πας. Βασίστηκα και βασίζομαι στις Αξίες της ΒΝΙ, που παρεμπιπτόντως αποτελούν και προσωπικές μου αξίες 100%.

Δεν θα ξεχάσω πως όταν εκτέθηκα για πρώτη φορά στο πλαίσιο της βασικής εκπαίδευσης στη μέθοδο στην θεμελιώδη αξία της «Θετικής συμπεριφοράς» μού έκανε τεράστια εντύπωση. Ως τότε θεωρούσα ότι το να φέρεται κάποιος θετικά και εποικοδομητικά είναι προαιρετικό (μαζί και σπάνιο) στη ζωή, και γνωρίζοντας έναν οργανισμό που το ανάγει σε κριτήριο συνεργασίας, το έχω υιοθετήσει και εγώ στη ζωή και τη δουλειά μου.

Πιστεύω όλοι έχουμε κάποτε κληθεί να αντιμετωπίσουμε αρνητικούς ανθρώπους, αυτούς που «έχουν ένα πρόβλημα για κάθε λύση» όπως μού λέει χαριτολογώντας ο μέντοράς μου Dr Ivan Misner, και καταλαβαίνουμε την αξία της θετικότητας στην καθημερινότητά μας.

Ξεκινήσατε σπουδάζοντας Μουσική και Ιστορία Τέχνης και αργότερα αποφασίσατε να περάσετε στον κόσμο των επιχειρήσεων ιδρύοντας την πρώτη σας επιχείρηση την amuse πριν 23 χρόνια. Αναρωτιέται εύλογα κανείς ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερό σας επίτευγμα, αλλά και τί θα κάνατε διαφορετικά αν μπορούσατε να γυρίσετε «πίσω» και να διορθώσετε κάτι;

Πιστεύω ότι αυτό που σπουδάζουμε διαμορφώνει το ποιοι είμαστε, από ποια σκοπιά παρατηρούμε τον κόσμο, μας μαθαίνει να σκεφτόμαστε και να κωδικοποιούμε το πνεύμα και τον λόγο μας στον κλάδο που έχουμε επιλέξει. Η ζωή μας, όπως και η προσωπικότητά μας, όμως, δεν είναι μονοσήμαντες. Διαμορφώνονται και αλλάζουν, και γι' αυτό πιστεύω ότι η προσωπική μας αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση μάς οδηγούν και μας στηρίζουν στο να αλλάξουμε πορεία στη ζωή μας και να μπούμε σε άλλους χώρους και δραστηριότητες. Με λίγα λόγια, το ότι σπουδάζει κάποιος τέχνες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα δουλεύει σε όλη του τη ζωή γύρω από αυτές, αλλά σημαίνει ότι… οτιδήποτε θα κάνει στη ζωή του θα το κάνει με τρόπο δημιουργικό.

Για μένα ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής που με έκανε ευτυχισμένη σε οτιδήποτε έκανα και κάνω στη ζωή μου είναι το χτίσιμο σχέσεων με ανθρώπους γύρω μου. Έχω πολλούς φίλους και φίλες και τις ανθρώπινες σχέσεις τις θεωρώ το πιο βασικό κεφάλαιο της ζωής μου. Άρα, δεν είναι τυχαίο που και η δουλειά μου είναι η αξιοποίηση των ανθρώπινων σχέσεων.

Ως National Director της ΒΝΙ Ελλάδας, βρίσκεστε σε καθημερινή συνεργασία με φιλόδοξες γυναίκες επιχειρηματίες. Ποια είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που θα θέλατε να δώσετε σε μια γυναίκα που προσπαθεί να εδραιώσει την καριέρα της και αγωνίζεται για την ισότητα τόσο σε θέματα ανέλιξης όσο και σε οικονομικό επίπεδο;

Δεν θα αρνηθώ ότι ζούμε «In a man’s world» σε μια πραγματικότητα διαμορφωμένη από προκαταλήψεις. Ξέρετε πόσες φορές πιάνω τον εαυτό μου να ξεκινώ μια σκέψη βάζοντας συγκεκριμένο γένος σε μια επαγγελματική ιδιότητα; Για παράδειγμα λέμε «Η γραμματέας» και λέμε «Ο διευθυντής».

Από την άλλη, ξέρετε πόσες φορές έχω βρεθεί μπροστά σε γυναίκες οι οποίες είναι πιο σκληρές με τις γυναίκες παρά με τους άνδρες; Η προκατάληψη είναι unisex χαρακτηριστικό. Δεν πιστεύω ότι οι άνδρες αδικούν τις γυναίκες. Άνθρωποι αδικούν ανθρώπους και το χειρότερο, μέσα στην οικογένεια και τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας εδραιώνεται και διαιωνίζεται η προτεραιότητα του κάθε φύλου σε συγκεκριμένες διαβαθμίσεις της κοινωνίας και του επαγγελματικού στίβου.

Μέσα στη ΒΝΙ, κάθε επιχειρηματική ομάδα λειτουργεί σαν μια mini κοινωνία, και σε αυτή παρατηρούμε ότι οι γυναίκες παίζουν σημαντικό ρόλο ηγεσίας. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι στη ΒΝΙ παρατηρούμε τις γυναίκες επιχειρηματίες να είναι συχνά πιο επιτυχημένες και παραγωγικές σε ανάπτυξη της επιχείρησής τους από τους άνδρες. Είμαι σίγουρη ότι αν το αναλύσουμε περαιτέρω έχει να κάνει με το γεγονός ότι συνήθως εκπαιδευόμαστε από μικρές να ακούμε περισσότερο από όσο μιλάμε, κάτι που χρησιμοποιώντας το σωστά σε φέρνει πιο κοντά στις ανάγκες των ανθρώπων γύρω σου, και άρα τους εξυπηρετείς πιο σωστά.

Τι σημαίνει η αναγνώριση των άλλων για εσάς; Υπήρξε ποτέ κινητήριος δύναμη ώστε να θέλετε να εξελιχθείτε ακόμη περισσότερο;

Με νοιάζει το να με εκτιμούν οι σωστοί άνθρωποι, όμως δεν με νοιάζει καθόλου να με θεωρούν σημαντική. Η αναγνώριση με την έννοια της επιβράβευσης (recognition) αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΒΝΙ και εμένα της ίδιας. Αναγνωρίζοντας ή καλύτερα στα Ελληνικά επιβραβεύοντας τις προσπάθειες κάποιου προς ένα στόχο συλλογικό και αναπτυξιακό κάνεις κάτι εποικοδομητικό: Γυρίζεις τα φώτα στην ομάδα και το συλλογικό καλό, παρά στο πρόσωπο και το ατομικό καλό. Νομίζω ότι αυτό το χρειαζόμαστε ως κοινωνία περισσότερο παρά ποτέ, και είμαι πρόθυμη και περήφανη να λειτουργώ ως κινητήριος δύναμη για την εξέλιξη των άλλων.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που φέρετε στο απαιτητικό πόστο σας- οποία ευθύνη αποτελεί και το μεγαλύτερο challenge για εσάς;

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε δυνατά και αδύνατα σημεία. Είναι λάθος να προσπαθούμε να είμαστε όλα για όλους και είναι λάθος να προσπαθούμε να είμαστε σε όλα καλοί. Η επιτυχία είναι ομαδικό σπορ και σε όλες μου τις δραστηριότητες το πρώτο και βασικό κριτήριο επιτυχίας είναι η ομάδα μου. Χωρίς ομάδα δεν πας πουθενά. Η μεγαλύτερη δυσκολία στο ρόλο μου ως leader του επιχειρηματικού chapter της ΒΝΙ στη χώρα μας ήταν το χτίσιμο της στενής ομάδας των leaders που θα οδηγήσουν την αλλαγή νοοτροπίας. Και θα σας πω και το μεγάλο μου μυστικό: Όλοι με θεωρούν αυστηρή πριν με γνωρίσουν, το μεγαλύτερό μου άγχος όμως στις συνεργασίες είναι να είμαι καλύτερη, βοηθητικότερη και ουσιωδέστερη ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες των συνεργατών μου.

Πείτε μας τρία ακόμα κομβικά ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητά σας το 2024 καθώς και τι άλλο περιλαμβάνει η ατζέντα σας.

Εντός του 2024 η ΒΝΙ θα αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα δίνοντας ίδιες ευκαιρίες σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να εξελίξουν το business model τους σε ότι αφορά την ανάπτυξη. Αλλά και το business model της ΒΝΙ αλλάζει ενσωματώνοντας πολλή τεχνολογία, λιγότερες διαδικασίες, και καλύτερη αξιοποίηση χρόνου στις ανθρώπινες σχέσεις. Δηλαδή θα δούμε ένα άλλο προϊόν ΒΝΙ και τρία διαφορετικά «μοντέλα» επιχειρηματικών εκδηλώσεων δικτύωσης. Θα μπορώ να σας πω περισσότερα τον Ιούνιο με μια μεγάλη «έκπληξη» που ετοιμάζουμε στη Βόρεια Ελλάδα.

Γιατί εξακολουθεί να είναι κλισέ ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να είναι το ίδιο επιτυχημένη σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο; Σαφέστατα μπορεί να είναι και τα δύο. Το ένα δεν ακυρώνει το άλλο. Θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για την οικογένειά σας και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο να είστε καλά στην εργασία αλλά και σε κάθε πτυχή της ζωής σας.

Είμαστε η τυπική Ελληνική οικογένεια που έχει πολύ ισχυρούς δεσμούς, όλοι μαζί χαιρόμαστε, όλοι μαζί πονάμε, λυπόμαστε, στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, καμιά φορά χωρίς καν να τον ρωτάμε αν θέλει. Η οικογένειά μου είναι αυτή που με συντονίζει στον σωστό τρόπο διάδρασης, σε όλη μου τη ζωή, και κυρίως στο πώς να έχω και να θέτω όρια. Παιδιά δεν έκανα δικά μου, αλλά ασχολούμαι με τα ανίψια μου περισσότερο από όσο φαντάζεστε υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν έχει χρόνο όταν δεν το θέλει, και εξαρτάται πάντα από τις προτεραιότητες που βάζεις στη ζωή σου.

Πιστεύω ότι η επαγγελματική μου ζωή συμπληρώνει και συμπληρώνεται από την οικογενειακή μου ισορροπία. Και τα δύο με αγάπη και αφοσίωση αναπτύσσονται. Αναπόφευκτα άλλοτε ρίχνω περισσότερο βάρος στο ένα, και άλλοτε στο άλλο.

DSC_0001.jpeg

Ποιες αξίες πιστεύετε πως κάθε γυναίκα οφείλει να κληροδοτήσει στα παιδιά της;

Οι άνθρωποι διαμορφώνονται με το παράδειγμά μας, όχι με αυτά που τους λέμε να κάνουν, όσο εμείς κάνουμε άλλα. Αν ως ενήλικες δεν σεβόμαστε τα παιδιά μας, είτε είναι μέσα είτε έξω από την οικογένεια, τότε δεν θα σέβονται και τότε δημιουργούμε ανθρώπους που δεν έχουν αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στον διπλανό τους (άντρα ή γυναίκα) στην κοινωνία, τους θεσμούς ή την οικογένεια. Γενικά πάσχουμε από αναρχία αξιών και την αναζητούμε στους άλλους.

Το παιδί μας ήρθε στον κόσμο με ένα preset δώρο από τη φύση: να νιώθει, να εμπιστεύεται, να φροντίζει, να μαθαίνει. Μεγαλώνοντας «καλουπώνουμε» το ελεύθερο μυαλό μέσα στις προκαταλήψεις και τις περιοριστικές σκέψεις. Το «σωστό» και το «καθώς πρέπει» παραφράζονται και διαιωνίζεται ένα μοντέλο που καθ’ υπερβολή θα έλεγα μας μετατρέπει από θύματα σε θύτες (κάνουμε δηλαδή αυτά που έκαναν οι δικοί μας γονείς μεγαλώνοντάς μας με όλα τα στερεότυπα των ρόλων της γυναίκας και του άνδρα).

Κυρία Γλύτσου, αν είχατε τη δυνατότητα να δειπνήσετε με τρεις γυναίκες που θαυμάζετε από όποιον αιώνα και μέρος τους κόσμου κι αν ήταν, ποιες θα ήταν αυτές και γιατί;

Με την Μαρία Κάλλας, τη φημισμένη Ελληνίδα soprano που ήταν δύο γυναίκες σε μία ταυτόχρονα: μια απαιτητική σκληρή και επίμονη επιτυχημένη γυναίκα, και παράλληλα μια γατούλα υποταγμένη και ανασφαλής γυναίκα.

Με την Νάντια Κομανέτσι, 5 φορές χρυσή Ολυμπιονίκη στη γυμναστική εδάφους στα 70s, ένα άθλημα στο οποίο εφαρμόζονται ακόμη και σήμερα απάνθρωπες πρακτικές. Μια γυναίκα η οποία έχει επιτύχει και έχει τραβήξει πάρα πολλά.

Με την Susan Li, CFO της ΜΕΤΑ από το 2022, τη νεότερη CFO στην ιστορία των τεχνολογικών υπηρεσιών, η οποία είναι κόρη μεταναστών που ήρθαν στις ΗΠΑ όταν εκείνη ήταν μόνο 2 ετών, ως παιδί-θαύμα τελείωσε το σχολείο στα 11 και το πανεπιστήμιο στα 15.

Δες ολόκληρο το αφιέρωμά μας εδώ