Ιωάννα Δρέττα: «Ό,τι κι αν έκανα στην επαγγελματική μου ζωή, το έκανα χτίζοντας ομάδες»

Ανθή Μιμηγιάννη
Ιωάννα Δρέττα: «Ό,τι κι αν έκανα στην επαγγελματική μου ζωή, το έκανα χτίζοντας ομάδες»
Evoto

Η Πρόεδρος της Μarketing Greece και CEO της REDS ομίλου Ellaktor μιλάει στο Queen.gr με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Όποιος δραστήριος επαγγελματικά άνθρωπος πει πως δεν τον ενδιαφέρει η αναγνώριση των άλλων στη δουλειά του και κυρίως όσων κάνουν την ίδια δουλειά με αυτόν, λέει ψέματα». 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια παγκόσμια γιορτή των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων των γυναικών. Κάθε χρόνο, αυτή η ημέρα χρησιμεύει ως μια ισχυρή υπενθύμιση της προόδου που έχει σημειωθεί προς την ισότητα των φύλων και υπογραμμίζει το έργο που πρέπει ακόμη να γίνει. Με το θέμα του 2024 να είναι το «Inspire Inclusion» το εμπνέουμε και να γιορτάζουμε την ενδυνάμωση δεν είναι μια βαρύγδουπη δήλωση ένεκα της ημέρας αλλά καθημερινός σκοπός.

Η Ιωάννα Δρέττα, Πρόεδρος της Μarketing Greece και CEO της REDS ομίλου Ellaktor, έμαθε να πορεύεται επαγγελματικά με τον ισχυρό της αξιακό κώδικα, συνθέτοντας απόψεις, γεφυρώνοντας τις αντιθέσεις, εμπνέοντας, δημιουργώντας αξία για πολλούς, μέσα από ομάδες που συμμετέχει ή δημιουργεί, φέρνοντας κοντά ανθρώπους με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όταν οι πεποιθήσεις της περιστρέφονται γύρω από έναν τέτοιο άξονα, πώς θα μπορούσε αυτή η ισχυρή γυναίκα να μην απεχθάνεται το γλείψιμο και την κολακεία; Έχοντας τα ηγετικά της χαρακτηριστικά με bold γράμματα στο βιογραφικό της, διαθέτει θάρρος και γενναιότητα, δεν συγχωρεί την αδικία και κυρίως σε τρίτους και αδύναμους ενώ την αδικία που μπορεί να έχει υποστεί η ίδια ξέρει να τη χειρίζεται άρα θα μπορούσε και να τη συγχωρέσει.

Με αφορμή την Ημέρα που τιμάται η Γυναίκα, η κυρία Δρέττα μίλησε στο Queen.gr και λέει πως η ενσυναίσθηση, ο δυναμισμός, η πειθαρχία και η συνέπεια πρέπει να προωθούνται σήμερα αλλά και κάθε μέρα.

EM8A4711_(2).jpg
Evoto

Κυρία Δρέττα, έχετε καταφέρει να διαπρέψετε στον κλάδο σας, και η προώθηση του «Inspire Inclusion» έχει ιδιαίτερη αξία σήμερα και κάθε μέρα. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε με στόχο την επέκταση της αλυσίδας της αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης;

Το μήνυμα για μένα είναι πολύ απλό, δεν αποτελεί προσωπική μου άποψη, αλλά έχει μελετηθεί και έχει προκύψει τεκμηριωμένα, «gender balanced teams, deliver better results». Με άλλα λόγια, στις ομάδες δεν έχει νόημα να εκπροσωπούν όλοι την ίδια σχολή σκέψης. Αυτό φυσικά είναι ευρύτερο, δεν έχει να κάνει με το φύλο. Η συμπερίληψη των γυναικών με ίσους όρους στην αγορά εργασίας, δεν είναι μόνο ηθικό και κοινωνικό ζήτημα, είναι πρωτίστως οικονομικό. Με τα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας και ο κόσμος συνολικά, δεν υπάρχει περιθώριο να μένει εκτός της προσπάθειας μέρος του ταλέντου.

CEO της REDS, πρόεδρος της Marketing Greece, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και της Quest, πρώην υπουργός Τουρισμού της πρόσφατης υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαρμά και γυναίκα που επί σειρά ετών έχει εμπλακεί με τον τουρισμό από διαφορετικές θέσεις. Αναρωτιέται εύλογα κανείς αναφορικά με το ποιο είναι το μεγαλύτερό σας επίτευγμα μέσω των επιτελικών θέσεων που κατείχατε έως τώρα και τι θα θέλατε να είχατε κάνει «αλλιώς» στη μέχρι τώρα διαδρομή σας.

Το μεγαλύτερό μου επίτευγμα, ως επικεφαλής μίας εμπνευσμένης ομάδας, είναι η επιδραστικότητα και η φρεσκάδα που φέρνει σήμερα η Μarketing Greece στον τουρισμό. Ένα πείραμα του ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησε 11 χρόνια πριν, με πολλές αμφιβολίες και κριτική από πολλές πλευρές, κινούμενο σε άγνωστα νερά, να προωθήσει τη χώρα με ιδιωτική χρηματοδότηση. Κάθε μέρα, οι μικρές και μεγάλες επιτυχίες της Μarketing Greece, αποδεικνύουν πως το πείραμα πέτυχε!

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το επαγγελματικό σας προφίλ και σε ποιες αξίες δεν κάνατε ποτέ «έκπτωση» στη διαδρομή της ανέλιξής σας;

Στα 25 χρόνια που εργάζομαι νομίζω τρία βασικά στοιχεία προσπάθησα και συνεχίζω να προσπαθώ να αναδείξω ως χαρακτηριστικά αυτού που είμαι. Πρώτον, κάνω όλα τα tasks όσο απλά και να είναι με την ίδια επιμέλεια και σοβαρότητα, όσο εύκολα ή καθημερινά να τα θεωρώ, πάντα με σεβασμό στο αποτέλεσμα και στο ότι κάθε επιμέρους δουλειά αποτελεί τον κρίκο μίας ευρύτερης αλυσίδας, άρα επηρεάζει το συνολικό αποτέλεσμα.

Δεύτερον, προσπάθησα και προσπαθώ να είμαι δίκαιη στις αποφάσεις μου. Δίκαιος είναι εκείνος που προστατεύει και αναδεικνύει πρώτα την καλή πρακτική και προσπαθεί με ενσυναίσθηση και σεβασμό να δείξει ένα δρόμο που περιορίζει ή και, αν θέλετε, περιθωριοποιεί την κακή πρακτική.

Τρίτον και πολύ πολύ βασικό, ότι κι αν έκανα στην επαγγελματική μου ζωή, το έκανα χτίζοντας ομάδες όπου και να βρισκόμουν. Δεν είναι ο εύκολος δρόμος αυτός, αλλά είναι ο μοναδικός που φέρνει θετικά αποτελέσματα που γεννάνε με τη σειρά του νέα προστιθέμενη αξία ξανά και ξανά.

Ποια είναι τα 5 ελαττώματά σας σύμφωνα με τον περίγυρό σας;

Πιστεύω πως τα ίδια χαρακτηριστικά σε διαφορετικές συνθήκες μπορεί να είναι ελαττώματα ή προτερήματα. Ας πούμε, γενικά είμαι ευθύς, ίσως παρα-είμαι ευθύς, σε βαθμό που μερικοί μπορεί και να σοκάρονται στον επαγγελματικό χώρο, όμως σε διαφορετικές συνθήκες, σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, παραδείγματός χάριν, σε συνθήκες κρίσεις, αυτό είναι θετικό.

Όπως επίσης είναι χαρακτηριστικό που ευνοεί τη δημιουργία σχέσεων με συνεργάτες, διότι ξέρουν πως τα λεγόμενά μου δεν έχουν δεύτερες αναγνώσεις. Επίσης είμαι επίμονη και ανυπόμονη, που βέβαια μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς και αναγκαίας καθημερινής αυτοκριτικής, έχω τιθασεύσει. Αλλά στη βάση τους, ως στοιχεία χαρακτήρα έχουν συμβάλει στο να φέρω αποτελέσματα σε χρόνους που δεν περίμενε κάποιος.

Γενικά, αυτό που θέλω να πω, όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι έχουν ελαττώματα, καθώς μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε, τα δουλεύουμε, τα αμβλύνουμε και γινόμαστε καλύτεροι. Αλλά δεν πιστεύω στην αυστηρή κατηγοριοποίηση χαρακτηριστικών σε θετικά και αρνητικά, πλην των προφανών αρνητικών στοιχείων ενός χαρακτήρα.

EM8A5577_(2).jpg
Evoto

Πώς είναι μια τυπική εργασιακή σας ημέρα; Υπάρχει άραγε «τυπική εργασιακή ημέρα» για εσάς;

Όχι δεν υπάρχει, κάνω πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα, το μόνο κοινό μεταξύ των ημερών είναι πως η μέρα ξεκινάει πολύ νωρίς και τελειώνει γενικά αργά, ορισμένες φορές με κοινωνική ή επαγγελματική υποχρέωση το βράδυ, άλλοτε με προσωπικό χρόνο στο σπίτι.

Διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Imperial College London (MSc) και το Harvard Kennedy School (Master in Public Administration). Τι είναι αυτό που δεν διδάσκεται στα θρανία και το οποίο μάθατε αποκλειστικά μέσα από τη δουλειά σας;

Νομίζω πως το αποτέλεσμα στη δουλειά κρίνεται τελικά από το πόσο μπορούμε να ενταχθούμε σε ομάδες, να συνεργαστούμε, να συνθέσουμε απόψεις. Ανάλογα με το αντικείμενο βέβαια η βαρύτητα αυτού αλλάζει, αλλά το πιστεύω ως γενικό κανόνα. Τα πανεπιστήμια ανάλογα με τη φιλοσοφία τους, την προσέγγιση αυτή την προωθούν, τη διδάσκουν, την καλλιεργούν ή την αγνοούν. Είναι βέβαιο όμως πως το crash test γίνεται στην αγορά εργασίας, εκεί έρχεσαι αντιμέτωπος με τον εαυτό σου και το να σταθμίσεις το προσωπικό συμφέρον σε σχέση με το ομαδικό. Το οποίο βέβαια είναι τελείως εσφαλμένη εντύπωση, διότι καμία μονάδα δε στέκεται, όταν η ομάδα χάνει.

Ένα δεύτερο στοιχείο που θα έλεγα πως υποβαθμίζεται από τα Πανεπιστήμια, κυρίως τα ελληνικά, πάντα με εξαιρέσεις βέβαια, είναι η μεγάλη αξία του λάθους και η συμβολή του στο να γίνουμε καλύτεροι. Γενικότερα η κοινωνία μας έχει κακή σχέση με τα λάθη. Είναι κοινότυπο, αλλά λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει τίποτα. Τα λάθη μας δίνουν μαθήματα και μας εξελίσσουν. Λένε Try again. Fail again. Fail better. Ως managers πρέπει να δείχνουμε κατανόηση στα λάθη και να τα χρησιμοποιούμε για να βελτιώσουμε τις διαδικασίες και τις πρακτικές της ομάδας, όχι να τα περιθωριοποιούμε, ούτε να τα βάζουμε κάτω από το χαλί.

Οποιοσδήποτε σάς γνωρίζει έστω και λίγο, θα παραδεχθεί ότι αποτελείτε σημείο αναφοράς στα πόστα που κατέχετε και που, μεταξύ άλλων, συμβάλλατε ουσιαστικά και ενεργά σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Τι σημαίνει η αναγνώριση των άλλων για εσάς; Υπήρξε ποτέ κινητήριος δύναμη ώστε να θέλετε να εξελιχθείτε ακόμη περισσότερο;

Όποιος δραστήριος επαγγελματικά άνθρωπος πει πως δεν τον ενδιαφέρει η αναγνώριση των άλλων στη δουλειά του και κυρίως όσων κάνουν την ίδια δουλειά με αυτόν, λέει ψέματα. Η αναγνώριση των άλλων, φυσικά και δίνει δύναμη και γίνεται καύσιμο για να αντιμετωπίσει κανείς τις μεγάλες δυσκολίες που έχει η καθημερινότητα στη δουλειά, όταν προσπαθείς να παράγεις αξία. Και προσωπικά, έχω νοιώσει μεγάλη χαρά και τιμή, από λόγια που έχω ακούσει από ανθρώπους του επαγγελματικού μου κύκλου και ευρύτερα και νοιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για αυτό, δεν το θεωρώ καθόλου δεδομένο. Όμως, ταυτόχρονα να πω, πως τεράστιο κίνητρο μου έδωσε και η κριτική και μεγάλο πείσμα η άδικη κριτική. Πήρα μαθήματα και έγινα καλύτερη, πιο δυνατή και πιο επιδραστική.

Φαίνεστε μια πολύ αφοσιωμένη γυναίκα που δεν αφήνει καμία προκατάληψη να την αποσπάσει από τους στόχους της. Πώς καταφέρνετε να είστε πάντα τόσο συγκεντρωμένη και να μην αφήνετε κανέναν να αποσπάσει την προσοχή σας με στερεοτυπικές αντιλήψεις που εξακολουθούν να υφίστανται εν έτει 2024;

Πράγματι, έχει χρειαστεί να κλείσω τα αυτιά μου σε οτιδήποτε θεωρώ πως πηγάζει από στερεοτυπική αντίληψη σε σχέση με τις γυναίκες στον επαγγελματικό χώρο. Ταυτόχρονα όμως, προσπαθώ να κρατώ μία χρυσή ισορροπία, ώστε να μη λειτουργούν τέτοιες σκέψεις ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

Δυσκολευτήκατε να εμπλακείτε ή να ενσωματωθείτε σε ηγετικές θέσεις εργασίας που κατά κύριο λόγο είναι ανδροκρατούμενες; Ποια είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που θα θέλατε να δώσετε σε μια γυναίκα που προσπαθεί να εδραιώσει την καριέρα της και αγωνίζεται για την ισότητα τόσο σε θέματα ανέλιξης όσο και σε οικονομικό επίπεδο;

Να κάνει τη δουλειά της με το καλύτερο δυνατό τρόπο, γνωρίζοντας πως είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνει περισσότερη δουλειά σε σχέση με έναν άντρα με τα ίδια προσόντα και χαρακτηριστικά για να φτάσει στον ίδιο στόχο. Αυτό όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο σε όνειρα και φιλοδοξίες. Ταυτόχρονα, τέτοιες σκέψεις, το είπα και νωρίτερα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργούν ως αυτοεκπληρούμενες προφητείες.

EM8A5629_(2).jpg
Evoto

Ως χαρακτήρας, θα σας αποκαλούσατε επικοινωνιακό; Διαδραματίζουν κάποιον ρόλο η εξωστρέφεια και οι κοινωνικές δεξιότητες στο επάγγελμά σας;

Είναι βασικό και αναγκαίο στοιχείο στην επαγγελματική ανέλιξη η δυνατότητα χειρισμού καταστάσεων, με συνεργάτες, πελάτες, stakeholders στα ευρύτερα οικοσυστήματα. Όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζω τη συλλογική και ομαδική δουλειά, η επικοινωνία είναι βασικό ζητούμενο σε όλες τις δουλειές και βασικό κριτήριο πρόσληψης για όλες τις θέσεις. Αυτό ξεπερνάει την έννοια της λέξης «επικοινωνιακός», μιλάμε για επαγγελματίες που μπορούν να λειτουργήσουν σε ομάδες, να μοιραστούν, να εξελιχθούν.

Η Ελλάδα τουριστικά είναι πολλά περισσότερο από ήλιο, θάλασσα και παραλίες. Οι αξίες της βιωσιμότητας στον τουρισμό, αποτελούν επιτακτική ανάγκη και πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό. Η συμβολή του τουρισμού στην οικονομία είναι κομβικής σημασίας. Πώς μπορεί η ισχυρή ανάπτυξη του τουρισμού να αξιοποιηθεί περαιτέρω ως μοχλός οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας; Τι είναι αυτό που ασκεί σε εσάς μεγαλύτερη γοητεία σε τουριστικό επίπεδο στην Ελλάδα του 2024;

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο στην ανάπτυξη του τουρισμού, η ενσωμάτωση των αξιών της βιώσιμης ανάπτυξης είναι επιτακτική ανάγκη, αλλά πολύ απαιτητική διαδικασία καθώς εμπλέκει το σύνολο της τουριστικής αλυσίδας, την κεντρική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση. Η συνεργασία με βάση τεχνοκρατικές προσεγγίσεις στο τι πρέπει να γίνει είναι ο μόνος, αλλά ο δύσκολος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η άμβλυνση της εποχικότητας, ένα πολυσυζητημένο θέμα, αλλά εξακολουθητικά κεντρικό ζητούμενο, αλλά και η καλύτερη γεωγραφική κατανομή του εισοδήματος από τον τουρισμό, απασχολούν τουριστικούς επαγγελματίες και κράτος. Η μετάβαση στην επόμενη μέρα, όπου σαν χώρα έχουμε πολλές ευκαιρίες αλλά και κινδύνους, απαιτεί οδικό χάρτη και συγκεκριμένες δράσεις που θα δημιουργήσουν για τη χώρα μας νέα προϊόντα σε ένα παγκόσμιο χάρτη τεράστιου ανταγωνισμού.

Παρά τις δύσκολες διεθνείς συνθήκες σε πολυπαραγοντικό επίπεδο, με
οικονομική, περιβαλλοντική, ενεργειακή κρίση, πανδημία, πολέμους, η Ελλάδα αποτελεί σταθερά νούμερο ένα τουριστικό προορισμό για ξένους ταξιδιώτες. Η ανάπτυξη σύνθετων επενδυτικών έργων όπως οι Γούρνες και ο Καμπάς αποτελούν το μέλλον και πόλοι έλξης τουριστικής, εμπορικής, ψυχαγωγικής, πολιτιστικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Στη νέα θέση σας στη REDS θα συμβάλλετε και θα συνδράμετε ουσιαστικά στο όραμα και στην υλοποίηση των μεγάλων επενδυτικών έργων. Ποια είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που φέρετε στο νέο αυτό πόστο σας- οποία ευθύνη αποτελεί και το μεγαλύτερο challenge για εσάς;

Πρόκειται για δύο εμβληματικές επενδύσεις, που έχουμε τη χαρά να αναπτύσσουμε. Οι Γούρνες της Κρήτης προσδοκούμε να γίνουν case study για την ενσωμάτωση των αξιών της βιώσιμης ανάπτυξης στο προϊόν που θα προσφέρουν, ενώ η ανάπτυξη του κτήματος Καμπά θα αναδείξει ένα μοναδικό διατηρητέο ακίνητο, το παλιό οινοποιείο Καμπά, διαχειριζόμενη τον δημόσιο χώρο με πρωτοποριακό τρόπο, δημιουργώντας ένα νέο πόλο αναφοράς στην Αττική, που τόσο έχουμε ανάγκη. Οι προκλήσεις είναι πολλές όπως και οι ευκαιρίες, αλλά αν σταθώ στις πρώτες, η μεγαλύτερη είναι η ευελιξία (agility) που πρέπει να επιδείξει κάποιος στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην ανάπτυξη green field ακινήτων, ώστε να αναδεικνύονται συνεχώς λύσεις που εντέλει προσθέτουν αξία.

Στη διάρκεια της εικοσαετούς επαγγελματικής πορείας σας, έχετε αναλάβει θέσεις ευθύνης τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, για τη διαχείριση έργων σε σύνθετα περιβάλλοντα. Πείτε μας τρία ακόμα κομβικά ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητά σας το 2024 καθώς και τι άλλο περιλαμβάνει η ατζέντα σας.

Η Marketing Greece, στην οποία είμαι πλέον πρόεδρος, εξακολουθεί να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντός μου, καθώς θεωρώ πως αποτελεί για τον τουρισμό έναν οργανισμό που συνδιαμορφώνει την ατζέντα της δημόσιας συζητήσης με πολύ επιδραστικό και φρέσκο τρόπο. Η Marketing Greece συνομιλεί με όλη την πυραμίδα του τουρισμού και έχει τη δυνατότητα να προωθεί με αποτελεσματικό τρόπο τις καλές πρακτικές ενσωμάτωσης των αξιών της βιώσιμης ανάπτυξης. Εξάλλου λόγω της φύσης της αποτελεί συλλογική ιστορία επιτυχίας για τον τουρισμό εδώ και 11 χρόνια.

Μία επιπλέον ενασχόληση είναι το Excellenseas, μία οργάνωση που δίνει υποτροφίες και ευρύτερη υποστήριξη σε παιδιά που περνούν στις πανελλήνιες από μικρά νησιά. Ο αγώνας αυτών των παιδιών προκειμένου να πετύχουν στις πανελλήνιες, είναι άνισος και η υποστήριξή τους σημαντική για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Τέλος, μόνιμο θέμα στην ατζέντα μου, διαχρονικά, είναι η προσωπική μου εξέλιξη, η βελτίωσή μου ως επαγγελματίας. Το να κρατώ δημιουργικό το μυαλό μου είναι ζητούμενο και είναι ένα skill που καλλιεργείται.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς, γιατί εξακολουθεί να είναι κλισέ ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να είναι το ίδιο επιτυχημένη σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο; Σαφέστατα μπορεί να είναι και τα δύο. Το ένα δεν ακυρώνει το άλλο.

Θεωρώ πως το σημείο της εσωτερικής ισορροπίας και ευτυχίας έρχεται από την προσωπική ζωή και την οικογένεια, με τον μοντέρνο ορισμό της, έτσι όπως έχει εξελιχθεί. Θέλω να πω, οικογένεια είναι για τον καθένα, ότι αυτός ορίζει. Πράγματι στη μάχη της καθημερινότητας υπάρχουν φορές που ξεχνάμε να φροντίσουμε, να βρούμε τον τρόπο να επενδύσουμε χρόνο σε όσα έχουν επίσης αξία για εμάς, την άμεση οικογένεια, τους φίλους, τα ενδιαφέροντά μας, όσα μας δίνουν χαρά. Προσωπικά, καταβάλω προσπάθεια να κρατάω όλα τα παραπάνω στο πρόγραμμά μου, πολύ συνειδητά, με κόπο και θυσίες.

Ποιες αξίες οφείλουμε όλες οι γυναίκες να μεταφέρουμε στα παιδιά μας; Ποιες στις κόρες και ποιες στους γιους μας.

Νομίζω η αξία της εποχής είναι η ενσυναίσθηση που πρέπει να δείχνουμε προς τους γύρω μας και στον τρόπο που βλέπουμε τις καταστάσεις.

Αν είχατε τη δυνατότητα να δειπνήσετε με τρεις γυναίκες που θαυμάζετε από όποιον αιώνα και μέρος τους κόσμου κι αν ήταν, ποιες θα ήταν αυτές και γιατί;

Διαλέγω τη Μαρί Κιουρί, στρατιώτη της επιστήμης της, που την υπηρέτησε με τεράστιες θυσίες και αυταπάρνηση. Στα φοιτητικά της χρόνια οι οικονομικές δυσκολίες ήταν τόσο μεγάλες έως σημείου λιποθυμίας από την ασυτία. Παρόλαυτά κατάφερε το αδιανόητο, πήρε δύο βραβεία Νόμπελ σε διαφορετικά αντικείμενα, τη Φυσική και τη Χημεία, ενώ υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Διαλέγω επίσης από μία αγαπημένη μου ιστορική περίοδο, την ελληνική επανάσταση, την Μαντώ Μαυρογένους. Πρωτοπόρο μυαλό, θυσίασε το σύνολο της μεγάλης προσωπικής της περιουσίας, αντίθετα φυσικά με τις προτροπές της οικογένειάς της, έχοντας θετική συνεισφορά στον αγώνα και όντας επιδραστική στα ευρωπαϊκά σαλόνια και έφτασε έως σημείο διασυρμού για τις προσωπικές της σχέσεις με το Δημήτριο Υψηλάντη.

Από το σήμερα θα διαλέξω, μία μορφή της δημόσιας ζωής, που εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα και πως εξελίσσονται παγκοσμίως, τη Μισέλ Ομπάμα.

Κυρία Δρέττα, πώς αντιδράτε όταν κάποιος εκπλήσσεται όταν λέτε την επαγγελματική σας ιδιότητα;

Έχει συμβεί κάποιες φορές, και η αλήθεια είναι ότι έχω γελάσει πολύ από μέσα μου.

Δες ολόκληρο το αφιέρωμά μας εδώ