Αποστολίνα Τσαλταμπάση: «Πλέον μάχομαι μόνο για αυτά που είναι σημαντικά για μένα»

Ανθή Μιμηγιάννη
Αποστολίνα Τσαλταμπάση: «Πλέον μάχομαι μόνο για αυτά που είναι σημαντικά για μένα»

Η E.U. Female Entrepreneurship Ambassador - C.E.O. of OECON Group, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος - Πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας WEnCoop, μιλάει στο Queen.gr με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Αντιλήφθηκα πολύ σύντομα ότι στις εταιρίες που εργάστηκα στον χώρο των Συμβούλων και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών η καριέρα μου είχε ταβάνι. Όταν δε, ήσουν νέα γυναίκα, 20+ χρόνια πριν, δεν ήταν καθόλου σπάνιο να θέλει η εταιρία που δουλεύεις να σε χρησιμοποιήσει ως "γλάστρα"».

 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματά μας. Το θέμα της εκστρατείας για το 2024 είναι «Inspire Inclusion» ή αλλιώς ας εμπνεύσουμε συλλογικά και ας σφυρηλατήσουμε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες.

Η Αποστολίνα Τσαλτμπάση, είναι E.U. Female Entrepreneurship Ambassador - C.E.O. of OECON Group, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος - Πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας WEnCoop. Οι φίλοι της θα τη χαρακτηρίσουν ως ακούραστη -καθώς έχει το ταλέντο να εξαντλεί τους άλλους γύρω της, θα πουν πως είναι πληθωρική και θα της πιστώσουν το credit της ανταγωνιστικής. Εκείνη θα πει πως δεν παρεκκλίνει του ηθικού της κώδικα και η εντιμότητα, η ενσυναίσθηση και η καλή συμπεριφορά είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες. Είναι από εκείνες τις ισχυρές γυναίκες που δεν συγχωρούν την αχαριστία και που αδυνατούν να συνεργαστούν με ανθρώπους στους οποίους εντοπίζουν ανηθικότητα -ακόμη κι αν στη συνεργασία μαζί τους διαφαίνεται μεγάλο κέρδος. Όπως υποστηρίζει με πάθος «Δεν μπορώ αν συναναστρέφομαι με "άδειους τενεκέδες" που κάνουν θόρυβο». Η «Λίνα» για τους δικούς της ανθρώπους, περιγράφει τον εαυτό της ως κοινωνικό χαμαιλέοντα και λέει με δυναμισμό πως «Αισθάνομαι εξίσου άνετα να καθίσω στο ίδιο τραπέζι με τη φίλη μου Σεϊχα της Σάρζα, και με μια Ρομά στο Δενδροπόταμο». Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως απεχθάνεται το ψέμα και τους δήθεν.

Με αφορμή την Ημέρα που τιμάται η Γυναίκα, η κυρία Τσαλτμπάση μίλησε στο Queen.gr και στέλνει το δικό της «ηχηρό» μήνυμα στο οποίο πρωταγωνιστούν λέξεις όπως ενδυνάμωση, προσήλωση, συμπερίληψη, αποφασιστικότητα, επιτυχία.

1709625051500-451892133-Apostolina-Tsaltampash.png

Κυρία Τσαλταμπάση, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να προωθήσετε σήμερα αλλά και κάθε μέρα που θα έχει ως στόχο την επέκταση της αλυσίδας της αλληλεγγύης και ενδυνάμωσης;

Φέτος το μήνυμα της ημέρας είναι για μένα αποτύπωση της φιλοσοφίας ζωής μου. Δεν ονειρεύτηκα ποτέ μια πορεία στην οποία κάποιες γυναίκες δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν σε αυτό ταξίδι. Για αυτό και δια μέσου των δράσεων που σχεδιάζ(ω)ουμε στα όργανα και στις συλλογικότητες που συμμετάσχω, η πρόσβαση συμμετοχής γυναικών από όλα τα μορφωτικά, οικονομικά και κοινωνικά περιβάλλοντα προβλέπεται και ενισχύεται.

Το δικό μου προσωπικό μήνυμα είναι ότι δεν μπορούμε να ευημερούμε όταν οι γύρω μας είναι δυστυχισμένοι. Έτσι δεν μπορούμε να προοδεύουμε ως γυναίκες αν δεν φροντίζουμε και οι υπόλοιπες γυναίκες να έχουν το ασφαλές πλαίσιο να εξελίσσονται.

Πώς είναι μια τυπική εργασιακή σας ημέρα; Υπάρχει άραγε «τυπική εργασιακή ημέρα» για εσάς;

Δεν υπάρχει η έννοια της τυπικής ημέρας. Ζω 15 μέρες το μήνα στο εξωτερικό, σε διάφορες χώρες αναλόγως των projects, και καθημερινά βιώνω προκλήσεις

Από ακαδημαϊκής απόψεως, το βιογραφικό σας είναι πάρα πολύ πλούσιο. Έχετε σπουδάσει Γεωλογία, Οικονομικά και είστε κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ). Τι είναι αυτό που δεν διδάσκεται στα θρανία και το οποίο μάθατε αποκλειστικά μέσα από τη δουλειά σας;

Ο σεβασμός στην συμπόρευση δυστυχώς δεν διδάσκεται, τουλάχιστον όχι στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Έχουμε μια παιδεία που βασίζεται στον ανταγωνισμό και στην ανάδειξη της «πρωτιάς» με έναν πολύ αντιπαραγωγικό τρόπο. Τα τελευταία χρόνια διάφοροι μαθητικοί και φοιτητικοί διαγωνισμοί, όπως το Junior Achievement, το Teen Business School και διδάσκουν στους νέους τη συνεργασία σε ομάδα και την πρακτική μάθηση μέσω project. Στο εξωτερικό η συνεργασία και η συμπόρευση διδάσκεται από μικρή ηλικία.

Όποτε οι αρχές της υγιούς συνεργασίας, που διέπουν και αυτούς της υγιούς άμιλλας, του υγιούς ανταγωνισμού, του ήθους στην αγορά εργασίας δεν διδάσκονται σε κανένα θρανίο. Ή έχεις τις αρχές από την οικογένεια σου και τις καλλιεργείς μεγαλώνοντας και στην επαγγελματική σου ζωή ή δεν τις έχεις.

Έχετε διαγράψει το δικό σας success story σε έναν ομολογουμένως ανδροκρατούμενο χώρο, αυτόν του project managment. Δυσκολευτήκατε να εμπλακείτε ή να ενσωματωθείτε σε ηγετικές θέσεις εργασίας που κατά κύριο λόγο είναι ανδροκρατούμενες;

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί προϊστάμενοί μου έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να μην προχωρήσω. Αντιλήφθηκα πολύ σύντομα ότι στις εταιρίες που εργάστηκα στον χώρο των Συμβούλων και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών η καριέρα μου είχε ταβάνι. Όταν δε, ήσουν νέα γυναίκα, 20+ χρόνια πριν, δεν ήταν καθόλου σπάνιο να θέλει η εταιρία που δουλεύεις να σε χρησιμοποιήσει ως «γλάστρα».

Αυτόν το ρόλο δεν ήμουν ποτέ διατεθειμένη να τον παίξω για κανένα λόγο και αντάλλαγμα. Όταν στην τελευταία εργασία μου (που η αλήθεια είναι ότι με σεβάστηκαν ως άτομο), είδα ότι είχα οροφή εξέλιξης λόγω φύλου, πήρα την απόφαση να «βουτήξω» στο επιχειρείν για να κάνω το δικό μου όνειρο πραγματικότητα. Για να το ξεκαθαρίσω, νομίζω ότι θα κατέληγα επιχειρηματίας ούτως ή άλλως, το επιχειρείν ρέει στις φλέβες μου, αλλά ο αποκλεισμός που αισθανόμουν με οδήγησε να πάρω το δρόμο αυτό νωρίτερα.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα στο χώρο των Συμβούλων λίγες είναι οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις. Στις πολυεθνικές συμβουλευτικές βλέπουμε διάφορες δράσεις ενδυνάμωσης, αλλά πολλές φορές νομίζω ότι γίνονται απλά για να καλύψουν την υποχρέωση τους απέναντι στους στόχους SDG, παρά αποτελούν ουσία. Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις γυναικών που τα κατάφεραν εξαιρετικά, αλλά οι περισσότερες έχουν να μας αφηγηθούν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες από την πορεία τους.

Untitled-1.jpg

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το επαγγελματικό σας προφίλ και σε ποιες αξίες δεν κάνατε ποτέ «έκπτωση» στη διαδρομή της ανέλιξής σας;

Έχω πολύ πείσμα, εργατικότητα και προσήλωση στο στόχο. Είτε με συμπαθείς, είτε με αντιπαθείς δεν αυτά είναι χαρακτηριστικά μου που δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να τα αμφισβητήσει. Αυτά σε συνδυασμό με την καινοτόμα επιχειρηματική αντίληψη που έχω νομίζω ήταν καταλύτες της πορείας μου. Στη δική μου περίπτωση που είμαι Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Ανάπτυξης το να έχεις άριστο επιχειρηματικό «μάτι», δεν ωφελεί εσένα μόνο ως επιχειρηματία αλλά και τους πελάτες σου, γιατί αυτή την υπηρεσία τους πουλώ σε τελική ανάλυση.

Τώρα ως προς τις εκπτώσεις….έχω πολύ ψηλά τον πήχη σε θέματα αρχών. Ακόμη κι αν είσαι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο, αν ηθικά δεν μου αρέσεις, αν δεν μπορούμε να συμπορευτούμε σε θέματα αντίληψης (κυρίως σε θέματα συμπεριφοράς προς τους ανθρώπους-υφιστάμενους/ανταγωνιστές/εργαζόμενους) δεν μπορώ να συνεργαστώ μαζί σου. Άφησα εφοπλιστή πελάτη γιατί ήταν αγενής στους εργαζόμενους του. Δεν με ενδιέφερε τι χάνω οικονομικά και τότε είχα πραγματικά ανάγκη το project αυτό, ήμουν σχεδόν στο ξεκίνημα.

Η αλήθεια είναι ότι νομίζω ότι όταν δεν είμαι καλά καθρεφτίζεται στο πρόσωπο μου πολύ έντονα η δυσαρέσκεια.

Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας επίτευγμα μέσω των επιτελικών θέσεων που κατείχατε έως τώρα και τι θα θέλατε να είχατε κάνει «αλλιώς» στη μέχρι τώρα διαδρομή σας.

Αντικειμενικά οι θέσεις που έχω ως Advisor στους G7 (W7) και αυτή που είχα ως Consultant of Committee στους G20 (W20) φαντάζουν οι πιο σημαντικές και επιδραστικές. Δίνουμε σε αυτό το επίπεδο την τεχνογνωσία μας σε θέματα Ισότητας και Οικονομικής Ενδυνάμωσης Γυναικών, προσπαθώντας να επηρεάσουμε τους Ηγέτες των Ισχυρότερων κρατών του κόσμου να υιοθετήσουν πιο φιλικές πολιτικές προς αυτό το σκοπό.

Συναισθηματικά όμως η δουλειά που κάνω σε Εθνικό Επίπεδο στο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας-ΣΕΓΕ είναι για μένα πολύ σημαντικότερη. Εδώ η δουλειά είναι στο πεδίο, δουλεύουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τις γυναίκες, βλέπουμε τις ζωές τους να αλλάζουν στην πράξη, συνδεόμαστε, γινόμαστε οικογένεια. Αυτή τη στιγμή οι Γυναίκες Επιχειρηματίες στη χώρα μας λαμβάνουν για πρώτη φορά Επίδομα Μητρότητας για 9 μήνες, αυτή είναι μια πολύ όμορφη νίκη για όλες εμάς που δουλέψαμε για να φτάσει το μήνυμα εκεί ψηλά. Για να μην παρεξηγηθώ δεν αναιρώ την πολιτική διάσταση και ότι το επίδομα ήταν απόφαση της Υπουργού, κας Ζαχαράκη και επιτυχία της Γεν.Γραμματεός κα Δημαδάμα, αλλά και εμείς οι ταχυδρόμοι του μηνύματος που αναδεικνύαμε την κατάφορη αδικία απέναντι στις γυναίκες επιχειρηματίες παίξαμε το ρόλο μας.

Είναι προνόμιο να μπορείς την εμπειρία να την κάνεις μάθημα. Νομίζω ότι για μένα σαν Λίνα, αυτό που θα ήταν σημαντικό να γνωρίζω στην αρχή της πορείας μου, και θα το έκανα «αλλιώς» θα ήταν «να μην δίνω μάχες που δεν αξίζουν το χρόνο μου να τις δώσω». Οι ανούσιες μάχες σε επιβαρύνουν χρονικά, ψυχολογικά, σωματικά κάποιες φορές και οικονομικά. Πλέον μάχομαι μόνο για αυτά που είναι σημαντικά για μένα.

Πώς καταφέρατε να μείνετε πιστή στους στόχους σας και να μην αφήνετε κανέναν να αποσπάσει την προσοχή σας με στερεοτυπικές αντιλήψεις που εξακολουθούν να υφίστανται εν έτει 2024;

Νομίζω ότι είναι θέμα χαρακτήρα και τρόπου ανατροφής. Μεγάλωσα σε μια πολύ υποστηρικτική οικογένεια, που είχε ενστερνιστεί αρκετά τα Σουηδικά πρότυπα ισότητας, αφού οι δικοί μου ζούσανε εκεί τη δεκαετία του ’70. ‘Όταν μεγαλώνεις ακούγοντας κάθε μέρα ότι δεν έχεις να ζηλέψεις σε τίποτα ένα αγόρι, και ότι μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις στη ζωή σου αυτό σου γίνεται βίωμα. Για αυτό είναι σημαντικό να περνάμε το μήνυμα της ισότητας και της αυτοπεποίθησης στα παιδιά μας από μικρά. Δεν κατάφεραν οι οπισθοδρομικές αντιλήψεις να με δαμάσουν όταν ήμουν μικρή. Τώρα στα 48 μου, με μια ομολογουμένως επιτυχημένη επαγγελματική και επιτελική πορεία, δύσκολο να με κάνει κάποιος να αισθανθώ ανασφάλεια. Το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας, ανεξαρτήτως φύλου, είναι να τα μάθουμε να πατάνε γερά στα πόδια τους.

Χωρίς αμφιβολία, το 2003 ήταν ορόσημο για εσάς, καθώς ιδρύσατε την πρώτη Συμβουλευτική Εταιρία με την επωνυμία «Ορθώς Επιχειρείν», η οποία μετεξελίχθηκε στον Όμιλο Εταιριών OECON Group, που δραστηριοποιείται με εταιρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, είστε πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) και οι λέξεις «mentoring, coaching, εκπαίδευση» είναι λέξεις που έχουν πάρει σάρκα και οστά μέσω των πράξεων σας. Ποια είναι η πιο πολύτιμη συμβουλή που θα θέλατε να δώσετε σε μια γυναίκα που προσπαθεί να εδραιώσει την καριέρα της και αγωνίζεται για την ισότητα τόσο σε θέματα ανέλιξης όσο και σε οικονομικό επίπεδο;

Το 2023 έκλεισα 20 χρόνια στο Επιχειρείν. Όταν το συνειδητοποίησα, και θυμήθηκα σημεία σταθμούς αυτής της πορείας, συγκινήθηκα απίστευτα. Σε εκείνο το σημείο συνειδητοποίησα ακόμη πιο έντονα το ρόλο που έπαιξαν και στη δική μου πορεία οι μέντορες μου. Έχουν διαμορφώσει την επιχειρηματία και τη γυναίκα που είμαι σήμερα. Επίσης η διαρκής εκπαίδευση αλλάζει τους ορίζοντες μας. Πέρυσι ξεκίνησα και το Διδακτορικό μου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σε τι άλλο; Στη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα.

Μα με το παράδειγμα μας αλλάζουμε τον κόσμο, όχι με τα λόγια. Είπα και πριν…καλές οι ομιλίες περνάν μηνύματα, αλλά η αλλαγή έρχεται από τη δράση. Εμείς στο Σύνδεσμο ζούμε αυτή τη Γυναικεία Επιδραστική Αγκαλιά. Είναι στο χέρι μας να διδάσκουμε με το παράδειγμα μας ότι η ευτυχία και η επιτυχία είναι στο χέρι μας. Θα ακουστεί «στερεοτυπικό» αλλά αν θέλουμε κάτι πραγματικά πολύ και επενδύσουμε σε δεξιότητες, γνώση, και δουλειά μπορούμε να το καταφέρουμε.

Άνθρωποι με τους οποίους συνεργαστήκατε θα παραδεχθούν ότι αποτελείτε σημείο αναφοράς στα πόστα που κατέχετε και που, μεταξύ άλλων, συμβάλλατε ουσιαστικά και ενεργά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ανάμεσα σε πολλά άλλα, βλέπουμε πως έχετε και πολλά βραβεία και διακρίσεις στην κατοχή σας. Τι σημαίνει η αναγνώριση των άλλων για εσάς; Υπήρξε ποτέ κινητήριος δύναμη ώστε να θέλετε να εξελιχθείτε ακόμη περισσότερο;

Προφανώς μια επιβράβευση, ένα βραβείο φέρνει περηφάνεια, χαρά, ικανοποίηση. Δεν είναι όμως αυτοπραγμάτωση. Δεν ξεκινάς μια προσπάθεια για να πάρεις το βραβείο, αλλά είναι δυνατόν να μην καμαρώσεις όταν το λάβεις. Όταν δε, ξέρεις ότι είναι βραβεία που επιλέχθηκες έναντι σοβαρού ανταγωνισμού «φουσκώνεις» λίγο παραπάνω, αλλά παράλληλα «βαραίνει» και στους ώμους σου η ευθύνη της συνέχισης του έργου σου. Το EEPA (European Entrepreneurial Promotional Award) 2022 και το Women in Energy των EUSEW (Top 3 of European Sustainability Energy Week Award) 2022, που κερδίσαμε το ένα σαν συλλογικότητα και το άλλο σαν άτομο είναι τα «Oscar» της Επιχειρηματικότητας και της Βιωσιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δέος, ευθύνη, ικανοποίηση και συγκίνηση!

Ως χαρακτήρας, θα σας αποκαλούσατε επικοινωνιακό; Διαδραματίζουν κάποιον ρόλο η εξωστρέφεια και οι κοινωνικές δεξιότητες στο επάγγελμά σας;

Προφανώς και οι επικοινωνιακές δεξιότητες είναι σημαντικές και προφανώς και βοηθούν. Πως να προσεγγίσεις την αγορά χωρίς να μπορείς να πείσεις, χωρίς να μπορείς να είσαι πολίτης του κόσμου. Έχω πελάτες και συνεργάτες σε 60 χώρες, αυτό μόνο με επικοινωνιακές δεξιότητες και εξωστρέφεια μπορείς να το κατακτήσεις.

Στον αντίποδα δεν σας κρύβω ότι τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και με προβληματίζει το focus που κάνουμε στην επικοινωνία. Έχουμε αρχίσει να δίνουμε τόση βαρύτητα στην επικοινωνία, που βλέπουμε άτομα χωρίς ουσία, βάθος και γνώσεις να προβάλλονται επικίνδυνα.

Τι θα συμβουλεύατε όποιον σας έλεγε ότι ο ίδιος ο νόμος της αγοράς επιβάλλει την αλληλοεξόντωση και ότι στην «κούρσα» διεκδίκησης όλα επιτρέπονται; Είναι «αμάρτημα» ο αριβισμός;

Πωπω…είναι τόσο μακρινό από τη φιλοσοφία μου όλο αυτό!

Σίγουρα προσπαθούμε να επιβιώσουμε σε μια αγορά, να αποκτήσουμε πελάτες, να «πείσουμε» έναντι του ανταγωνισμού, αλλά η φαγωμάρα μου προκαλεί αλλεργία. Ο καθένας με την αξία του προχωρά. «Δεν πουλάω την ψυχή μου στο διάβολο» που λέγανε και οι παλαιότεροι ούτε για το μεγαλύτερο πελάτη.

Δουλεύω με σύστημα, με μέθοδο, με επαγγελματισμό, μάχομαι να σε πείσω ότι είμαι δυνατό μαγαζί, και στην OECON το έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε πελάτες που μας αγαπούν και μας σέβονται, και αντίστοιχη είναι και η δική μας συμπεριφορά. Είμαι πολύ επιθετική στις διαπραγματεύσεις, τολμηρή, αλλά δεν με αφορά να «τσαλαπατήσω» τον αντίπαλο.

Τι είναι αυτό που ασκεί σε εσάς μεγαλύτερη γοητεία σε επιχειρηματικό επίπεδο στην Ελλάδα του 2024;

Το εκρηκτικό επιχειρηματικό οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί, το πως οι δημιουργικές βιομηχανίες προσπαθούν να κατακτήσουν το μερίδιο της οικονομίας που τους ανήκει, το πως το οικοσύστημα της καινοτομίας εξελίσσεται και το πως αλλάζει ραγδαία το μοντέλο από την παραδοσιακή οικονομία σε ένα new age model.

Δεν είναι τυχαίο ότι είμαι serial entrepreneur, λειτουργώ και ως επιχειρηματικός άγγελος και πάντα σκέφτομαι την επόμενη επιχείρηση μου. Νομίζω ότι αν αποκατασταθεί το χρηματοοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα θα δούμε μια εξέλιξη που δεν την περιμένουμε την επόμενη δεκαετία.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που φέρετε σε κάθε project με το οποίο εμπλέκεστε- η οποία ευθύνη αποτελεί και το μεγαλύτερο challenge για εσάς;

Για μένα η αποτυχία δεν είναι επιλογή. Όταν μπω σε ένα project και έχω πάρει την ευθύνη της ομάδας πάνω μου δεν θέλω να τους απογοητεύσω. Όταν σχεδιάσω ένα project, βλέπω ήδη μπροστά μου πως θα διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό. Κάνω pitching στην ιδέα μου, και κάποιοι άνθρωποι επενδύουν τις ελπίδες τους πάνω μου. Δεν θα άντεχα στην ιδέα να τους απογοητεύσω.

Όταν μιλάμε για project τα οποία υποστηρίζω συμβουλευτικά, αντιστοίχως τα υιοθετώ. Όταν ένας startupper, μια κοινωνική επιχειρηματίας, μια ομάδα ερευνητών με εμπιστευτούν η ευθύνη πολλαπλασιάζεται. Καθοδηγώ σαν να είναι η δική μου επιχείρηση, η δική μου ιδέα, τα δικά μου χρήματα.

Κι αν κάτι στραβώσει….απλά θα βρω τρόπο να το «ισιώσω»!

Ποια είναι τα τρία κομβικά ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητά σας το 2024; Τι άλλο περιλαμβάνει η ατζέντα σας;

Η αλήθεια είναι ότι το 2024 ξεκίνησε πολύ δυναμικά για μένα. Σε λίγες μέρες μιλάω στον ΟΗΕ παρουσιάζοντας την Καλή Πρακτική της WEnCoop, της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας Γυναικών στον κόσμο που υλοποιήσαμε με το ΣΕΓΕ. Η υποστήριξη και εκπαίδευση ακόμη περισσότερων γυναικών στην πράσινη οικονομία και η ίδρυση 3 νέων γυναικείων ενεργειακών κοινοτήτων είναι ο πρώτος στόχος μου.

Μέσα στο 2024 ως OECON θα ξεκινήσουμε την ανάπτυξη του 1ου Creative Industries & Innovation Hub στην Ελλάδα. Θα το αναπτύξουμε στην περιοχή των Σφαγείων στη Θεσσαλονίκη, και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην επιχειρηματική δημιουργία. Η επένδυση αυτή ήταν το δώρο στον εαυτό μου για τα 20 χρόνια στο επιχειρείν.

Το τρίτο σημείο σταθμός νομίζω θα είναι ένας νέος κύκλος επενδύσεων ως Business Angel σε γυναικείες ερευνητικές ομάδες. Η αλήθεια είναι ότι πλέον δίνω προτεραιότητα σε ομάδες που συμμετέχουν στο #Her_Research (τη δράση υποστήριξης ερευνητριών του ΣΕΓΕ), γιατί σε τελική ανάλυση αν δεν στηρίξεις το σπίτι σου…

Γιατί εξακολουθεί να είναι κλισέ ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να είναι το ίδιο επιτυχημένη σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο; Σαφέστατα μπορεί να είναι και τα δύο. Το ένα δεν ακυρώνει το άλλο. Θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια για την οικογένειά σας και πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στο να είστε καλά στην εργασία αλλά και σε κάθε πτυχή της ζωής σας.

Προφανώς οι ισορροπίες είναι λεπτές. Έχουμε μάθει οι γυναίκες στη χώρα μας να δηλώνουν αυτοπραγμάτωση μέσω της οικογένειας. Αν έχεις κι άλλους στόχους, αμέσως τεκμαίρεται ότι δεν είσαι καλή μητέρα, καλή σύζυγος, καλή κόρη.

Ναι, είμαι σύζυγος, μητέρα 2 αγοριών, κόρη και φροντίστρια των ηλικιωμένων γονιών μου, αλλά δεν θα πείραζε αν δεν ήμουν και κάτι από όλα αυτά. Τι θέλω να πω…μου αρέσει να «επιδεικνύω» τους πολλαπλούς ρόλους μου, γιατί είμαι ένα παράδειγμα που αναιρεί την πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε όλα. Ναι, μπορούμε αρκεί να θέλουμε. Από την άλλη όμως πρέπει να τονίσουμε ότι χρειάζονται πολλές θυσίες για να τα συνδυάσουμε. Είναι όμως εξίσου υγιές αν μια γυναίκα θέλει να επιλέξει μόνο τη μητρότητα, μόνο την επιχειρηματικότητα, μόνο την καριέρα ή και τίποτα.

Αν είχατε τη δυνατότητα να δειπνήσετε με τρεις γυναίκες που θαυμάζετε από όποιον αιώνα και μέρος τους κόσμου κι αν ήταν, ποιες θα ήταν αυτές και γιατί;

Μισέλ Ομπάμα: Για να τη ρωτήσω πώς είναι να στέκεται δίπλα σε ένα μεγάλο ηγέτη και να καταφέρνει να είναι αυτόφωτη.

Μελίνα Μερκούρη: Γιατί ήθελα να ζήσω το πάθος της/πηγή έμπνευσης.

Ρόζα Παρκς: Για να μάθω πώς γίνεται να μεγαλώνεις με όλα τα disadvantages και να γίνεσαι σύμβολο αλλαγής.

Κυρία Τσαλταμπάση, ποιες αξίες οφείλουμε όλες οι γυναίκες να μεταφέρουμε στα παιδιά μας; Σήμερα και κάθε μέρα;

Οι αρχές μας στα παιδιά μας ανεξαρτήτου φύλου πρέπει να είναι ίδιες και δεν έχουν φύλο. Τιμιότητα, ενσυναίσθηση, σεβασμός, εργατικότητα. Αν μάθεις να σέβεσαι τον συνάνθρωπό σου θα σέβεσαι και τον σύντροφο σου. Σε ό,τι με αφορά, θέλω να πιστεύω ότι μπορεί χρονικά να διέθετα λιγότερη ώρα με τα παιδιά μου, αλλά ήταν ποιοτική, και ότι στην κοινωνία δίνω δύο πολίτες που ό,τι και αν επιλέξουν να κάνουν θα είναι πιστοί στις αξίες αυτές.

Δες ολόκληρο το αφιέρωμά μας εδώ