Διεθνής Ημέρα Μαθηματικών και πόσες αποδείξεις θες για να δεις πως όλα είναι μαθηματικά; (Όλα όμως)

Διεθνής Ημέρα Μαθηματικών και πόσες αποδείξεις θες για να δεις πως όλα είναι μαθηματικά; (Όλα όμως)
Pexels

Οι συμπτώσεις τις ημέρας και πώς η κατανόηση των μαθηματικών βοηθάει και στη λύση των προβλημάτων. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Μαθηματικών είναι μια παγκόσμια γιορτή που τιμά τα μαθηματικά. Η ημέρα έχει τεράστια αξία και βασικός στόχος της είναι να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους για τον ουσιαστικό ρόλο των μαθηματικών στην επιστήμη και την τεχνολογία, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής, να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τα κορίτσια και να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Άλλοι στόχοι της γιορτής αυτής είναι πρόσβαση στην πληροφορία σε ό, τι αφορά τα μαθηματικά και αύξηση της παγκόσμιας δικτύωσης, να βελτιωθεί η κατανόηση και η αξία των μαθηματικών στο ευρύ κοινό και στην εκπαίδευση, η ευαισθητοποίηση του ρόλου των μαθηματικών στη σύγχρονη κοινωνία, την επιστήμη και τη διαχείριση καταστροφών κ.α.

Πρόκειται για μια σχετικά νέα γιορτή με απόφαση που λήφθηκε μόλις πριν από πέντε χρόνια. Ειδικότερα, η ανακήρυξη της 14ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας των Μαθηματικών υιοθετήθηκε στην 205η σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO και στη συνέχεια, η ημέρα υιοθετήθηκε στην 40η σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO τον Νοέμβριο του 2019. Ένα χρόνο αργότερα, ο κόσμος γιόρτασε την Πρώτη Διεθνή Ημέρα των Μαθηματικών στις 14 Μαρτίου 2020, με θέμα «Τα μαθηματικά είναι παντού».

pexels-karolina-grabowska-5877645.jpg

Τα μαθηματικά είναι παντού... Αυτό είναι το θέμα

Η UNESCO μάς προσκαλεί να γιορτάσουμε τη χαρά που ενυπάρχει στα μαθηματικά, καθώς και τις επαγγελματικές διεξόδους που προσφέρουν σε κορίτσια και αγόρια, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες που προτείνει να διοργανώσουν τα κράτη-μέλη της.

Κάθε χρόνο, υπάρχει ένα νέο θέμα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας των Μαθηματικών. Στόχος είναι να δώσει νόημα στη γιορτή, να πυροδοτήσει τη δημιουργικότητα και να ρίξει φως στις συνδέσεις μεταξύ των μαθηματικών και όλων των ειδών τα πεδία, τις έννοιες και τις ιδέες.

Το θέμα για το 2020 ήταν «Τα μαθηματικά είναι παντού». Το 2021, το θέμα ήταν «Μαθηματικά για έναν καλύτερο κόσμο». «Τα μαθηματικά ενώνουν» ήταν το θέμα για το 2022, ενώ το 2023 το θέμα ήταν «Μαθηματικά για όλους».

Το θέμα για το 2024 είναι: «Παίζοντας με μαθηματικά»

pexels-andrea-piacquadio-3769714.jpg

Το 2024 στόχος είναι να γιορτάσουμε και να συνδέσουμε τα μαθηματικά παιχνίδια, παζλ και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες, αλλά και να «παίζουμε» με τα ίδια τα μαθηματικά, να εξερευνούμε, να πειραματιζόμαστε και να ανακαλύπτουμε.

Παίξε με το θέμα:

Σε ορισμένες γλώσσες, το ρήμα παίζω σημαίνει διαφορετικά πράγματα, όπως «ερμηνεύω» και όργανο ή «υποκριτικά» σε ένα θέατρο.

Για την ιστορία... σήμερα και η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς Πι

Η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς Πι απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθηματικούς και τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, εξαιτίας κάποιων αριθμητικών συμπτώσεων που συμβαίνουν την εν λόγω ημέρα. Στην Αμερική, η 14/3 γράφεται ως 3-14, δηλαδή η τιμή της σταθεράς (π ≈ 3,14). Η ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1:59 μετά το μεσημέρι, καθώς το 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι Π=3,14159.

Στα μαθηματικά το π είναι σύμβολο που χρησιμοποιείται διεθνώς και παριστάνει το πηλίκο του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου δια της διαμέτρου του κύκλου. Το σύμβολο αυτό καθιερώθηκε από τον ελβετό μαθηματικό Λέοναρντ Όιλερ (1707-1783). Το 1761, ο συμπατριώτης του μαθηματικός Γιόχαν Χάινριχ Λάμπερτ (1728-1777) απέδειξε ότι ο π είναι ασύμμετρος αριθμός, ενώ το 1882 ο γερμανός μαθηματικός Φέρντιναντ φον Λίντεμαν (1852-1939) απέδειξε ότι ο π είναι υπερβατικός αριθμός. Κατά προσέγγιση η τιμή του είναι π = 3,141592653589793238462.

Συμπέρασμα

Τα μαθηματικά είναι μια θεμελιώδης αρχή που χρησιμοποιείται για να περιγράψει και να κατανοήσει διάφορες πτυχές του φυσικού κόσμου και του σύμπαντος. Είναι μια γλώσσα μοντελοποίησης και ποσοτικοποίησης διαφόρων φαινομένων. Τα μαθηματικά αποτελούν τη βάση των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τον φυσικό κόσμο και διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην επιστημονική προσέγγιση της πραγματικότητας. Πολλά φυσικά φαινόμενα μπορούν να περιγραφούν και να προβλεφθούν χρησιμοποιώντας μαθηματικές εξισώσεις και μοντέλα.

«Όλα στον κόσμο είναι μαθηματικά»

Από ιατρική και αρχιτεκτονική μέχρι μουσική και γλυπτική και από οικονομικά, φυσική, βιολογία και χημεία μέχρι την AI, τον έρωτα και την κατανόηση του σύμπαντος όλα είναι μαθηματικά.

Δεν έχει σημασία εάν κάποιος είναι επιστήμονας, καλλιτέχνης, μηχανικός, γυμναστής ή οτιδήποτε άλλο. Τα μαθηματικά διαπερνούν όλα όσα κάνουμε και η κατανόηση του τρόπου εφαρμογής τους στον τομέα μας μπορεί να μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα τις λύσεις που απαιτούνται για να βελτιώσουμε την εργασία σας και τη ζωή μας.

Με απλά λόγια, η μη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών με τους οποίους λειτουργούν τα πράγματα μάς φέρνει σε σοβαρή «αναπηρία». Όλα είναι μαθηματικά, όλα μπορούν να ψηφιοποιηθούν και αν το καταλάβουμε αυτό, μπορούμε να καταλάβετε τη γλώσσα της πραγματικότητας.

Τα μαθηματικά είναι ένα ενδιαφέρον και συναρπαστικό μάθημα και όλοι πρέπει να το συνηθίσουν. Και επειδή όλα είναι μαθηματικά, ας τα γνωρίσουμε, ας τα απολαύσουμε και ας τα γιορτάσουμε με όλη μας την καρδιά και το μυαλό.