Τα ροζ ταξί θα προστατέψουν τις γυναίκες ή είναι μια παγίδα που κάνει ακριβώς το αντίθετο;

Στην Ινδία, την Αίγυπτο και το Μεξικό τα ροζ ταξί λέγεται πως ήρθαν να φέρουν «επανάσταση» στην ασφάλεια των γυναικών, αλλά γιατί έπρεπε καν να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;
Σύμφωνα με το προφίλ στο Instagram με όνομα «charlietop10s» στην Ινδία, την Αίγυπτο και το Μεξικό, τα ροζ ταξί οδηγούν σε αλλαγή στην ασφάλεια των γυναικών στους δρόμους.
Αυτά τα ταξί, οδηγούνται αποκλειστικά από γυναίκες και έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τις γυναίκες επιβάτες, παρέχοντας μια ασφαλέστερη και πιο άνετη ταξιδιωτική εμπειρία. Με λειτουργίες όπως η παρακολούθηση GPS και τα κουμπιά πανικού, αυτά τα ταξί δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας.
Μάλιστα, ροζ ταξί εμφανίστηκαν και στην Αγγλία, στο Skipton τον Αύγουστο του 2024.
Θα έλεγε κανείς πως αυτή η κίνηση -αν ισχύει πράγματι στις συγκεκριμένες χώρες- είναι μια ενδυναμωτική πρωτοβουλία που θα βοηθήσει τις γυναίκες να κυκλοφορούν με αυτοπεποίθηση και ηρεμία.
Πόσες φορές ακόμα κι εμείς εδώ στην Ελλάδα όταν μια φίλη μας παίρνει ένα ταξί μετά από μια βραδινή έξοδο, αγωνιούμε μέχρι να μας στείλει μήνυμα πως έφτασε σπίτι της; Όλες τις φορές!
Παρόλα αυτά τα ροζ ταξί δεν είναι πανάκεια, καθώς υπάρχει και η αντίθετη άποψη που λέει πως η αίσθηση της ασφάλειας αυτής είναι μια ψευδαίσθηση, από την άποψη ότι δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να λέει ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να βλάψει άλλη γυναίκα.
Άρα γιατί είναι πιο ασφαλές ένα ροζ ταξί με γυναίκα οδηγό από ένα κίτρινο ή ασημί ταξί με άντρα οδηγό;
Eπιπλέον, τα συγκεκριμένα ταξί δίνουν ξεκάθαρα στόχο, αφού μέσα σε αυτά όλοι καταλαβαίνουν πως θα υπάρχουν γυναίκες οδηγοί και επιβάτες.
Ας πούμε όμως, πως πράγματι τα ροζ ταξί θα βοηθήσουν ώστε να εξαλειφθούν τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, γιατί θα έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να δημιουργηθούν τα συγκεκριμένα ταξί και όχι πολύ απλά να ελέγχονται οι οδηγοί ταξί ή να υπάρχει επιτέλους στα σχολεία η απαραίτητη εκπαίδευση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (αλλά και γενικά) ώστε να υπάρξει αληθινή λύση, χωρίς να μπει σε «κουτί» το πρόβλημα;

Το να μπορεί να αισθάνεται μια γυναίκα την ίδια ασφάλεια μέσα σε ένα ταξί ή στον δρόμο περπατώντας βράδυ, όπως νιώθει ένας άντρας, δεν θα έπρεπε να είναι θέμα συζήτησης εν έτει 2025. Όπως και το να έχει τα ίδια δικαιώματα και οι ίδιες ευκαιρίες με το αντίθετο φύλο.
Για να αλλάξουν τα πράγματα δεν χρειάζονται ροζ ταξί, χρειάζεται να αλλάξουν εκ βαθέων οι τοξικές αντιλήψεις περί δυνατού και αδύναμου φύλου.