Η βαλκανιονίκης Μαρία Αριστοτέλους νίκησε τον καρκίνο όταν ανακάλυψε ότι θέλει θάρρος και θράσος

Τζένη Ντεμιράι
Η βαλκανιονίκης Μαρία Αριστοτέλους νίκησε τον καρκίνο όταν ανακάλυψε ότι θέλει θάρρος και θράσος

«Δεν ήταν θεριό, ούτε τέρας, ούτε η κακιά αρρώστια. Ήταν καρκίνος και είναι παρελθόν», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram η Μαρία Αριστοτέλους, η οποία μετά από έξι μήνες μάχης, κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο. 

Τον Οκτώβριο του 2023 η Κύπρια πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ, Μαρία Αριστοτέλους, ανακοίνωσε με μία ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram ότι διαγνώστηκε με καρκίνο και βρίσκεται στο 4ο στάδιο, ενώ μόλις χθες, στις 17 Απριλίου 2024 αποκάλυψε ότι κατάφερε να απαλλαγεί από τον εχθρό, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Η βαλκανιονίκης πέρασε έξι δύσκολους μήνες, αφού κλήθηκε να αντιμετωπίσει ραβδομυοσάρκωμα στη μύτη, που έκανε μετάσταση στους λεμφαδένες και τα οστά, ωστόσο, κατάφερε να νικήσει, κάνοντας αυτό που ο αθλητισμός της έμαθε καλύτερα από οτιδήποτε άλλο: Να μάχεται.

Όπως είπε η θρυλική Μάγια Αγγέλου «Όταν κάποιος σου δείχνει ποιος είναι, πίστεψε τον την πρώτη φορά»

maria-aristotelous-(2).jpg

«Ο καρκίνος θέλει θάρρος και θράσος»

Η 33χρονη Μαρία είχε κάνει γνωστή τη διάγνωσή της με μία μακροσκελή ανάρτηση στο Instagram και με τον ίδιο τρόπο θέλησε να κάνει γνωστά και τα ευχάριστα νέα της θεραπείας της.

«Δεν ήταν θεριό, ούτε τέρας, ούτε η κακιά αρρώστια. Ήταν καρκίνος και είναι παρελθόν! Τα ωραιότερα νέα! Είμαι καθαρή! Τον νικήσαμε», έγραψε κάτω από μία σειρά φωτογραφιών που τη δείχνουν να κοιτάζει και να σκίζει το υπερηχογράφημα που άλλαξε τη ζωή της.

Τα λόγια της είναι γροθιά στο στομάχι και παράλληλα όπλο ικανό να δώσει δύναμη και κουράγιο σε ασθενείς που συνεχίζουν να μάχονται με τη νόσο. « Η νίκη αυτή δεν ανήκει σε εμένα αλλά στην ιατρική. Τι κι αν ήταν 4ο στάδιο, τι κι αν ήταν επιθετικός, ο καρκίνος ως επί το πλείστον είναι ιάσιμος και δεν πρέπει να τρέμουμε στο άκουσμα αυτής της λέξης», επισημαίνει χαρακτηριστικά δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δεν πρέπει να παραιτείται κανείς, ακόμα κι αν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

https://www.instagram.com/p/C50ZjVftFMb/

Η Μαρία ανακάλυψε μέσω του ταξιδιού της ότι ο καρκίνος στην πραγματικότητα θέλει θάρρος και θράσος. Για να βγεις νικητής από τη μάχη, μερικές φορές είναι καλύτερα να μη γνωρίζεις ποιοι είναι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την «περιπέτεια» που καλείσαι να περάσεις για να σταθείς ξανά στα πόδια σου.

«Όταν είπα ότι ήμουν έτοιμη για ότι ακολουθήσει, σίγουρα μιλούσε η άγνοια κινδύνου που με διακατείχε. Δεν ήξερα τι εστί χημειοθεραπείες, τι σήμαινε ανοσοκαταστολή. Δεν φανταζόμουν καν τι ερχόταν. Ίσως να ήταν καλύτερα έτσι! Γιατί ο καρκίνος θέλει θάρρος και θράσος» έγραψε χαρακτηριστικά η πρωταθλήτρια.

Ο «εχθρός» παραμονεύει, αφού στην περίπτωση της Μαρίας ο καρκίνος ήταν μεταστατικός, ωστόσο, αυτό δεν την πτοεί, αντιθέτως, της δίνει περισσότερη θέληση για ζωή.

«Στην περίπτωση μου, ο καρκίνος ήταν μεταστατικός. Αυτό σημαίνει πώς μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή. Για τον λόγο αυτό θα ελέγχομαι τακτικά! Ο εχθρός είναι ύπουλος και επιθετικός αλλά τώρα ξέρει με ποιαν έχει μπλέξει! Άντε γειά» ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια γεμάτη δυναμισμό.

Πώς έφτασε στη διάγνωση

Τον Νοέμβριο, έναν περίπου μήνα μετά την ανακοίνωση της μέσω social media, η Μαρία Αριστοτέλους είχε μιλήσει στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» για τον τρόπο με τον οποίο έφτασε στη διάγνωση. «Δούλευα πολλές ώρες, έκανα προπόνηση, γενικά η ζωή μου ήταν πολύ γεμάτη. Τέλος Ιουλίου, για μια ακόμα φορά, η ζωή ήρθε για να ανατρέψει τα πάντα... Συνάντησα εδώ (σ.σ. πηγούνι) ένα κουβαράκι, πήγα στον γιατρό. Προφανώς δεν είχα σκεφτεί ότι η διάγνωση θα ήταν ο καρκίνος... Ξεκινήσαμε τις εξετάσεις, η μια εξέταση έφερε την άλλη, η διάγνωση δεν ερχόταν, μπήκα για χειρουργείο...», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ανακουφίστηκα στο άκουσμα της διάγνωσης. Όμως μέχρι να βγει η διάγνωση από τον λεμφαδένα που είχαμε αφαιρέσει, είχε γίνει ένα "μικρό θαύμα", την ημέρα της γιορτής μου, στις 7 Σεπτεμβρίου. Έτρεξε λίγο αίμα η μύτη μου. Πήγα στον γιατρό και βρήκε το μυοσάρκωμα. Τότε βρήκαμε τον πρώτο καρκίνο, πριν αρχίσουμε να τον ψάχνουμε».

maria-aristotelous-(3).jpg

Η ανακοίνωση που έγινε ακόμα ένα μάθημα ζωής

Η Μαρία μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το διάστημα που πάλευε με τον καρκίνο, ωστόσο, ανάμεσα στις λίγες εικόνες της εντοπίσαμε την ανακοίνωση της διάγνωσης, η οποία αποτελεί για όλους μας ακόμα ένα μάθημα ζωής, από εκείνα που μόνο οι μάχες με ασθένειες μπορούν να μας δώσουν.

Η αθλήτρια με μία ακόμα μακροσκελή ανάρτηση και δύο φωτογραφίες της είχε επιλέξει στις 12 Οκτωβρίου 2023 να μοιραστεί την αλήθεια της. «Έχω διαγνωστεί με καρκίνο» είναι η πρώτη πρόταση που γράφει. Τέσσερις μόλις λέξεις αλλά συνήθως πολλές ώρες σκέψης για να φτάσει κανείς στη συνειδητοποίηση.

https://www.instagram.com/p/CyTEFXWtIck/

«Νιώθω ο πιο τυχερός άνθρωπος που πλέον έχω διάγνωση -όσο βαριά και να ‘ναι- αφού μου δίνει την ευκαιρία της θεραπείας», σημειώνει στη συνέχεια η Μαρία, θέλοντας να βρει την αισιόδοξη πλευρά ακόμα και σε αυτή τη βαριά διάγνωση.

«Στη ζωή δεν έχει σημασία τι μας έρχεται» προσθέτει η Κύπρια αθλήτρια, για να μας κάνει να διαπιστώσουμε ότι στην πραγματικότητα, αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις που έρχονται στον δρόμο μας.

«Σημασία έχει να χαμογελάμε στα δύσκολα, να διασκεδάζουμε τις χαρές και να εξοπλιζόμαστε με λίγη παραπάνω τρέλα μέχρι το αύριο», καταλήγει και αυτό ακριβώς έκανε.

Κατά τον Gabriel García Márquez «Πάντα μένει κάτι για να αγαπήσεις» - 10 χρόνια «ηχηρής» σιωπής

Πηγή κεντρικής εικόνας: @mariaaristotelus