Τα πιο νόστιμα Πασχαλινά κουλουράκια σαν να τρώτε τσουρέκι !!!

Τα πιο νόστιμα Πασχαλινά κουλουράκια σαν να τρώτε τσουρέκι !!!

Λατρεύω την μαγειρική και ειδικά όταν μαγειρεύω με την φαντασία μου. Πολύ σπάνια θα δοκιμάσω συνταγές με δοσομετρητές κλπ. Έλα που ήθελα να φτιάξω Λαμπριάτικα Πασχαλινά κουλουράκια.. και έτσι μπήκα στο google για να απευθυνθώ στον ειδικό που δεν είναι άλλος από τον Άκη Πετρετζίκη. Έκανα κατά γράμμα την συνταγή του εκτός από το βούτυρο γιατί έχω ένα κόλλημα και μαγειρεύω μόνο με Lurpak είμαι φαν του συγκεκριμένου βουτύρου από παιδάκι ( το τρώω και σκέτο).

Τα έφτιαξα δύο φορές και τα μοίρασα σε όλους τους φίλους μου, πάθανε πλάκα δεν είχαν φάει πιο νόστιμα και η γεύση και μυρωδιά τους ήταν σαν να έτρωγες τσουρέκι. Πωρώθηκα τόσο πολύ που έφτιαξα και την συνταγή του για τσουρέκι. Πραγματικά άλλο είναι να το περιγράφω και άλλο να το δοκιμάσετε. Η Μαγεία η ίδια..

Τα Υλικά


  • 2 γρ. μαστίχα
  • 180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 80 γρ. μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 7 γρ. μαχλέπι σε σκόνη
  • 320 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 700 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 3 αυγά μέτρια
  • 60 γρ. γάλα
  • 30 γρ. κονιάκ
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κρόκο αραιωμένο σε 1 κ.σ. νερό


Ο τρόπος εκτέλεσης


  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, 10 γρ. ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να γίνει σκόνη η μαστίχα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια, τα 170 γρ. ζάχαρη, το μέλι, το εκχύλισμα βανίλιας, το μαχλέπι, το βούτυρο και χτυπάμε πολύ καλά με το σύρμα για 7-8 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε στο μίξερ 1 κ.σ. αλεύρι και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να βάλουμε το επόμενο.
  • Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα, το κονιάκ και χτυπάμε δυνατά μέχρι να απορροφηθούν.
  • Ανακατεύουμε, με ένα κουτάλι, σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν και τα βάζουμε στο μίξερ. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μείγμα με τα χέρια μέχρι να δέσει η ζύμη μας.
  • Παίρνουμε λίγη ζύμη (περίπου 30-35 γρ.) και πλάθουμε τα κουλουράκια. Καλό θα ήταν να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο.
  • Βάζουμε τα κουλουράκια σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει λαδόκολλα και αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο. Ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Αφαιρούμε, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

30 λεπτά χρόνο εκτέλεσης, και 20 λεπτά χρόνο ψησίματος.

πιο κάτω είναι και το link για να δείτε και το βίντεο με τον Άκη Πετρετζίκη βήμα βήμα πως φτιάχνονται.

Καλή επιτυχία !!!

https://akispetretzikis.com/el/categories/keik-mpiskota/paschalina-koyloyrakia