Majenco's point of view

Majenco's point of view

Σαμάνθα Αποστολοπούλου
Some people have a photographic memory. I've got the film.

Η απόλυτη συνταγή για κουνουπίδι Au Gratin με μπρόκολο

49 SHARES

Συνταγή για κουνουπίδι και μπρόκολο au gratin με πλούσια κρεμώδη σάλτσα τυριού.

Ο καιρός αυτός είναι ότι πρέπει για αυτή την συνταγή που είναι και από τις πιο αγαπημένες μου. Το κουνουπίδι που είναι και το πιο IT λαχανικό σε κάθε παραλλαγή που υπάρχει ήρθε σε αυτή την συνταγή μαζί με το μπρόκολο να συνεπάρει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

 

Θα χρειαστείτε:

 

1 μικρό ολόκληρο μπρόκολο κομμένο 

1 μικρό ολόκληρο κουνουπίδι κομμένο 

4 κσ βούτυρο ανάλατο 

1 μικρό λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 

2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες 

1/4 κούπας αλεύρι 

1 1/2 κούπας γάλα πλήρες 

3/4 κούπας ζωμός κότας ή λαχανικών 

2 1/4 κούπας τριμμένο λευκό τυρί Cheddar

Λίγο μοσχοκάρυδο 

Αλάτι και πιπέρι 

 

Για το τραγανό topping 

 

20 κράκερς Ritz 

1 κγ ρίγανη αποξηραμένη 

1/2 κγ κρεμμύδι σε σκόνη

3 κσ λιωμένο βούτυρο 

 

Οδηγίες :

 

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο πυρέξ όπως και στις φωτογραφίες πιο κάτω το οποίο θα βουτυρώσετε ή θα ρίξετε σπρέι μαγειρικό για να μην κολλάει.

Σε ένα ταψί τοποθετήστε το κομμένα σε κομματάκια μπρόκολο και κουνουπίδι και ψήστε για 15 λεπτά στον φούρνο μέχρι να πάρουν ένα χρώμα ελαφρύ καφέ.

 

2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύετε για 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο για 30 δευτερόλεπτα ακόμα.

Με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε το αλεύρι για 1 1/2 λεπτό συνεχόμενα και μετά προσθέτουμε το γάλα και τον ζωμό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. 

Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε το τυρί μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπίπερο στην γεύση που θελουμε εμείς.

Έχουμε βάλει το μπρόκολο και κουνουπίδι μέσα στο πυρέξ και περιχύνουμε από πάνω το μείγμα αυτό.

 

3. Σε ένα μουλτι ρίχνουμε τα κράκερς και αφού τα έχουμε θρυμματίσει προσθέτουμε την ρίγανη , το κρεμμύδι σε σκόνη, και το λιωμένο βούτυρο ανακατεύουμε 2-3 φορές και όλο αυτό θα δώσει άλλη γεύση στην συνταγή. Το ρίχνουμε πάνω από τα υπόλοιπα υλικά στο πυρέξ.

 

4. Ψήνουμε για 25-3- λεπτά μέχρι να γίνει ελαφριά χρυσό καφέ χρώμα.

 

Σημειώσεις 

 

1. Η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει και με τα 2 λαχανικά αλλά και ξεχωριστά.

2. Αφού πλύνετε τα λαχανικά πρέπει να τα στεγνώσετε καλά για να ψηθούν στον φούρνο.

3. Το τυρί τσενταρ να είναι καλή ποιότητα.

4. Να βάλετε αντικολλητικό η λάδι η βούτυρο στο πυρέξ βοηθάει στο να μην κολλήσει το φαγητό αλλά και για το ξέβγαλμα.

5. Αν δεν βρείτε Ritz κράκερς μπορείτε να βάλετε κρουτόν η ψύχα ψωμιού.

 

Καλή επιτυχία ..

Μπορείτε να με βρείτε εδώ :

 

www.instagram.com/majenco 

www.twitter.com/majenco 

www.facebook.com/JencaMajenco 

49 SHARES
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ