Η απόλυτη συνταγή για Mulled wine / Gluhwein και νιώστε την Μαγεία των Χριστουγέννων

Σαμάνθα Αποστολοπούλου
Η απόλυτη συνταγή για Mulled wine / Gluhwein και νιώστε την Μαγεία των Χριστουγέννων

Το Αγγλικό Mulled wine αλλιώς γνωστό και σαν το Γερμανικό Glüvwein είναι το απόλυτο σπιτικό Χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί με μπαχαρικά που θα ταξιδέψει τον ουρανίσκο σας.

 

Η μητέρα μου κάθε Χριστούγεννα όσα χρόνια θυμάμαι μας έφτιαχνε την δίκη της συνταγή για Mulled wine με το μαγικό σακουλάκι μπαχαρικών που στην Ελλάδα μπορείτε να το βρείτε στο Marks & Spenser. Άπειρα χρόνια ταξιδεύοντας στην Ελβετία, Αυστρία , Γαλλία και Γερμανία το Glühwein ήταν το επίσημο Χριστουγεννιάτικο ζεστό ποτό που σερβίρουν τόσο στις Άλπεις όσο και στην αγορές , εμπορικά καταστήματα για να χαρίζουν ζεστασιά και μαγεία στον κόσμο που το πίνει.

Στο εξωτερικό η ερμηνεία για το Glühwein είναι Glow wine γιατί έτσι αισθάνεσε καθώς πίνεις αυτό το μαγικό κρασί μεσά στον Δεκέμβριο.

Οι συνταγές σε κάθε χώρα διαφέρουν στο ελάχιστο , στην Γερμανία την κρατάνε αρκετά απλή αλλά σε άλλες χώρες πειραματίζονται προσθέτοντας κάρδαμο, βανίλια, τζίντζερ ακόμα και μαύρο πιπέρι και σε κάποιες άλλες χώρες βάζουν αμύγδαλα και σταφίδες.

Εμένα μου αρέσει με τα έτοιμα σακουλάκια που έχουν μέσα κανέλλα γλυκάνισο κ διαφορά μπαχαρικά και προσθέτω 1 πορτοκάλι στο οποίο έχω καρφιτσώσει πάνω 10 - 20 γαρίφαλα και το κόβω στην μέση (δείτε τις φωτογραφίες πιο κάτω) , 2 γενναιόδωρες κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη, 1 σφηνάκι Brandy και ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί ξηρό η και έτοιμο κρασί που πουλάνε για Glühwein.

ΥΛΙΚΑ

1 (750 ml) μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί

1/4 φλιτζάνι μπράντι

1 πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες

10 ολόκληρα γαρίφαλα

2 ξυλάκια κανέλας

2 αστέρια γλυκάνισου

2- 4 κσ ζάχαρη καστανή μέλι ή σιρόπι από σφένδαμο ακόμα και το golden syrup κάνει

ΟΔΗΓΙΕΣ

Συνδυάστε τα συστατικά. Προσθέστε το κρασί, το κονιάκ, τις φέτες πορτοκαλιού, το γαρύφαλλο, την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και 2 κουταλιές της σούπας γλυκαντικό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για λίγο να ενωθούν.

Σιγοβράζουμε. Μαγειρέψτε το ζεστό κρασί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να σιγοβράσει. (Αποφύγετε να το αφήσετε να βγάζει φουσκάλες - δεν θέλετε να βράσει το αλκοόλ.) Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε το κρασί να σιγοβράσει για τουλάχιστον 15 λεπτά ή έως και 3 ώρες.

Χρησιμοποιώντας ένα διχτυωτό σουρωτήρι, σερβίρετε ζεστά σε κούπες που αντέχουν στη θερμότητα, με τις αγαπημένες σας γαρνιτούρες όπως στικάκια κανέλας, αστεροειδή γλυκάνισο και κομμάτια ροδέλες πορτοκαλιού.

Καλή επιτυχία ..

Μπορείτε να με βρείτε εδώ :

www.instagram.com/majenco

www.twitter.com/majenco

www.facebook.com/JencaMajenco