Συνταγή για ζουμερές πατάτες λεμονάτες στον φούρνο, το απόλυτο Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό

Συνταγή για ζουμερές πατάτες λεμονάτες στον φούρνο, το απόλυτο Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό

Αυτή είναι η συνταγή μου για για ζουμερές πατάτες λεμονάτες στον φούρνο, το απόλυτο Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό

Οι πατάτες λεμονάτες είναι το απόλυτο Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό που ταιριάζει με τα πάντα. Οι συγκεκριμένες είναι έξτρα λεμονάτες και μελωμένες

Η ιδέα πίσω από αυτή τη συνταγή είναι ότι οι πατάτες ρουφούν τον καταπληκτικό ζωμό με γεύση λεμόνι-(σκόρδο)-ρίγανη και στη συνέχεια ψήνονται μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιες τραγανές άκρες. Έχουν γεύση που δεν μοιάζει με καμία άλλη συνηθισμένη ψητή πατάτα!

Υλικά :

1κιλό Baby πατάτες

375 ml ζωμό κοτόπουλου ( προαιρετικά αλλιώς σκέτο νερό )

125 ml ελαιόλαδο

3 λεμόνια στυμμένα

1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη / θυμάρι

2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι

Πιπέρι

Ξύσμα λεμονιού

1 κουταλιά της σούπας Μουστάρδα Ντιζόν

1 κς Μέλι

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ( προαιρετικά )

Οδηγίες :

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C - 180°C με αέρα.

Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες και τις κόβετε. ( αν δεν χρησιμοποιήσετε baby πατάτες και χρησιμοποιήσετε μεγάλες τις Ξεφλουδίζετε και μετά τις κόβετε).

Στύψτε τα λεμόνια περίπου 3 και ανακατέψτε με 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα ντιζόν και άλλη μια μέλι.

Τοποθετήστε τις πατάτες σε ένα ταψί και τις λαδώνετε με το λάδι και αφού ανακατεύετε να πάει παντού το λάδι ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε καλά. Και ρίξτε νερό αν δεν θέλετε να βάλετε ζωμό. Ραντίσετε με άφθονο θυμάρι ή ρίγανη και αρκετό πιπέρι. Προσωπικά μου αρέσουν να είναι έξτρα λεμονάτες και ρίχνω ξύσμα λεμονιού. ( αν θέλετε να βάλετε και σκόρδο στην συνταγή μπορείτε φρέσκο τριμμένο, 4 σκελίδες ).

Ψήσιμο για 45 λεπτά: Ψήστε για 20 λεπτά. Γυρίστε τις πατάτες και ψήστε για άλλα 25 έως 30 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά από τις πατάτες/να εξατμιστούν και να μείνει κυρίως λάδι στο ταψί. Για να γίνουν τραγανές οι πατάτες (προαιρετικά): Μεταφέρετε τις πατάτες σε ξεχωριστό ταψί. Γείρετε το αρχικό ταψί και αφαιρέστε όσο περισσότερο λάδι μπορείτε και στη συνέχεια ραντίστε τις πατάτες. Ψήσιμο για 35 λεπτά: Μεταφέρετε τις πατάτες στο φούρνο και ψήστε για 35 – 40 λεπτά, γυρίζοντας τες μία ή δύο φορές, μέχρι οι πατάτες να ροδίσουν και να γίνουν λίγο τραγανές στις άκρες. Ζεστάνετε τους χυμούς του ταψιού: Επιστρέψτε το ταψί με τα υγρά στοιχεία,

στο φούρνο για τα τελευταία 5 – 10 λεπτά περίπου για να μειωθεί η ποσότητα. Μεταφέρετε τις πατάτες σε πιατέλα σερβιρίσματος. Περιχύνετε τους χυμούς που έχουν μειωθεί (ή ρίξτε τις πατάτες στο τηγάνι). Σερβίρετε, γαρνιρισμένο με φέτες λεμονιού και ρίγανη, αν θέλετε.

Οι πατάτες αυτές ταιριάζουν ιδανικά με κοτόπουλο στον φούρνο θα σας δώσω την συνταγή μου σύντομα. Τις συγκεκριμένες τις έφτιαξα σκέτες και τις φάγαμε με μουστάρδα και σαλάτα.

Καλή επιτυχία !!!

Μπορείτε να με βρείτε εδώ :

www.instagram.com/majenco

www.twitter.com/majenco

www.facebook.com/JencaMajenco

www.tiktok.com/@majenco