Διαχειριστείτε τους φόβους που εδρεύουν μέσα σας

Διαχειριστείτε τους φόβους που εδρεύουν μέσα σας

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει νιώσει φόβο στη ζωή του. Πολλές φορές ακόμα και οι ήρωες έκαναν τα ηρωικά τους κατορθώματα υπό το καθεστώς του φόβου.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος θέλει να εξηγεί τα πάντα. Δεν του αρέσουν τα κενά. Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν βρίσκεται μπροστά σε μια καινούργια κατάσταση; Όταν δεν έχει προηγούμενη εμπειρία από ένα γεγονός; Όταν δεν έχει ξαναβρεθεί αντιμέτωπος με το άγνωστο; Τότε δημιουργεί σενάρια στο μυαλό του για να αγχολυθεί. Τα σενάρια αυτά, ανάλογα με την προσωπικότητα του καθενός, είναι είτε θετικά είτε αρνητικά. Στα αρνητικά σενάρια το άγχος ανεβαίνει κατακόρυφα με τις γνωστές ψυχοσωματικές αντιδράσεις... εφίδρωση, ταχυκαρδία, λιποθυμικά επεισόδια κλπ.

Τι κάνουμε λοιπόν σαν πρώτο βήμα για αρχική αντιμετώπιση; Προσπαθούμε να χαλαρώσουμε όσο περισσότερο γίνεται, για να αποφύγουμε να σωματοποιήσουμε τον φόβο. Υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, όπως αυτή του οραματισμού. Εννοείται ότι όταν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταφεύγουμε σε κάποιον ειδικό για βοήθεια. Γιατί είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε.