Τα ζευγάρια είναι πιο ευτυχισμένα, όταν ο σύντροφος τους έχει αυτό το χαρακτηριστικό

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Τα ζευγάρια είναι πιο ευτυχισμένα, όταν ο σύντροφος τους έχει αυτό το χαρακτηριστικό

Εσείς το ξεχωρίζεις στον σύντροφο σου;

Η σχέση ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα γίνεται καλύτερη και μπορεί να κρατήσει ακόμη περισσότερο, όταν εκτός από αγάπη και έρωτας υπάρχει και επικοινωνία και εμπιστοσύνη. Αυτό όμως, σίγουρα το γνώριζες και δεν περίμενες να το μάθεις από εμάς.

Αυτό που σίγουρα δεν ήξερες όμως είναι ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό που κάνει τα ζευγάρια που είναι καιρό μαζί ακόμη πιο ευτυχισμένα. Η ποιότητα του να έχεις αυτο-επίγνωση έχει αναμφισβήτητα τα πλεονεκτήματα της, πόσο μάλλον όταν έρχεσαι σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Κρατάει τις ισορροπίες, σου επιτρέπει να βεβαιωθείς ότι οι άνθρωποι γύρω σου αισθάνονται άνετα, και μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τον καλύτερο τρόπο για να αλληλεπιδράς με τους άλλους ανθρώπους.

Σε μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας η Erika Carlson διερεύνησε τις «αποχρώσεις» της αυτογνωσίας, ιδιαίτερα όταν ερχόμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Στη μελέτη αυτή χρειάστηκε οι πολύ στενοί φίλοι και οι σύντροφοι να απαντήσουν σε έρευνες βαθμολογώντας το επίπεδο αυτογνωσίας του φίλου ή του συντρόφου τους και την επίδραση στη σχέση τους.

Τα ζευγάρια που ήταν (και είναι) μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα βαθμολόγησαν τις σχέσεις τους ως πολύ καλές όταν ο σύντροφος τους είχε περισσότερη αυτογνωσία, κάτι που είχε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα στις βραχυπρόθεσμες σχέσεις. Εσύ διακρίνεις αυτό το χρακτηριστικό στον ευατό σου ή στον σύντροφο σου;