Κατάθλιψη και σεξουαλικότητα

Κατάθλιψη και σεξουαλικότητα

Η έλλειψη επιθυμίας μπορεί να είναι σύμπτωμα κατάθλιψης;

Οι μεταβολές στη σεξουαλική λειτουργία είναι ένα από τα συμπτώματα που αναφέρουν τα άτομα με κατάθλιψη. Η μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας είναι η πιο συχνή σεξουαλική δυσλειτουργία των καταθλιπτικών ασθενών.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και σε ένα ακόμη παράγοντα που περιπλέκει το ζήτημα της σεξουαλικής δυσλειτουργίας στην κατάθλιψη που είναι η φαρμακευτική αγωγή, αφού σε κάποια φάρμακα μπορεί να εμφανιστεί ως ανεπιθύμητη παρενέργεια κάποια μεταβολή της σεξουαλικής λειτουργίας. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει ο ασθενής να ενημερώσει τον γιατρό του για να δουν πως μπορούν να διαχειριστούν αυτό το θέμα.

Επιπλέον, εκτός από το ότι η κατάθλιψη αποτελεί μία από τις γενικές αίτιες των σεξουαλικών δυσλειτουργιών, συχνά επίσης είναι και επακόλουθο αυτών. Μπορεί δηλαδή μια ήπια μορφή κατάθλιψης να είναι αποτέλεσμα μιας σεξουαλικής διαταραχής. Επίσης, οι συνέπειες αυτές μπορεί να επεκταθούν και στην σύντροφο του ατόμου, αφού έχει βρεθεί από μελέτες ότι οι γυναίκες με ερωτικό σύντροφο που πάσχει από προβλήματα στύσης μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη, καθώς και εκείνες με την σειρά τους διαταραχή μειωμένης επιθυμίας.

Στην περίπτωση που η μειωμένη επιθυμία αποδίδεται στην κατάθλιψη, η προτεραιότητα δίνεται στη θεραπεία της. Αν μετά τη θεραπεία το σεξουαλικό πρόβλημα παραμένει, τότε αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά.