Υπάρχει σεξουαλική ζωή μετά την εμμηνόπαυση;

Υπάρχει σεξουαλική ζωή μετά την εμμηνόπαυση;

Η κλιμακτήριος επηρεάζει δραστικά τη σεξουαλική ζωή των γυναικών.

 

Οι ορμονικές αλλαγές που υφίσταται μια γυναίκα κατά την κλιμακτήριο δρουν καταλυτικά στον ψυχοσυναισθηματικό της κόσμο. Η ερωτική της διάθεση είναι πτωτική και πολλές φορές κάνει σεξ γιατί νιώθει ότι πρέπει και όχι γιατί το θέλει. Νιώθει το σώμα της απροετοίμαστο για την επαφή αφού από τις ορμονικές μεταβολές υποφέρει από κολπική ξηρότητα και συχνά είναι πιο ευάλωτη στον πόνο και στις φλεγμονώδεις παθήσεις ειδικά όταν εμφανίζει και συμπτώματα οσεοπόρωσης.

Υπάρχουν κάποιες γυναίκες που λειοτυργούν αντιδραστικά σε αυτή την κατάσταση και πιέζουν το ευατό τους για παραπάνω σεξουαλική δραστηρότητα για να πείσουν τους εαυτούς τους και τους συντρόφους τους, το λεγόμενο ψευδουπερσεξουαλισμό. Η γυναίκα όμως που περνάει αυτή τη φάση πρέπει να δεχτεί την κατάσταση αυτή ως φυσιολογική και να κάνει έρωτα όταν το νιώθει.

Σημαντικό ρόλο εδώ παίζει η στήριξη του συντρόφου της. Η πίεση, η αποδοκιμασία και η κατηγορία της ψυχρότητας που απευθύνουν πολλοί άντρες στις συζύγους τους έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα και τις καταρρακώνουν ψυχολογικά. Η γυναίκα έχει κάθε δικαίωμα να βάζει ως προτεραιότητα κάποιο άλλο ρόλο της και όχι αυτόν της ερωμένης.

Μπορεί να την ευχαριστεί πολύ περισσότερο ο ρόλος της ως μάνας ή ακόμα και γιαγιάς ή και η καριέρα της και δεν χρειάζεται να προσπαθεί να αποδείξει κάτι και κυρίως στο κρεβάτι της.