4 τρόποι για να κάνεις τη σεξουαλική σου ζωή πιο οικολογική

Ιωάννα Τζανή
4 τρόποι για να κάνεις τη σεξουαλική σου ζωή πιο οικολογική

Έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από την απλή ανακύκλωση του φθαρμένου δονητή σου!


Δεν είναι μυστικό ότι το σεξ τρέφει την ψυχή, ικανοποιεί το μυαλό και προσφέρει κάθε είδους οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν φορές που (όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται!) τροφοδοτεί επίσης το πρόβλημα της ρύπανσης του πλανήτη μας. Με άλλα λόγια: το σεξ είναι πολύ καλό για εσένα και, αναμφισβήτητα, για την οικονομία, αλλά δεν είναι και τόσο καλό για τη Μαμά Γη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά των sex toys αποτιμήθηκε στα 33,64 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και οι αναλυτές αναμένουν ότι αυτό το ποσό θα αυξηθεί κατά 8,04% μέχρι το 2028. Αυτό σημαίνει ότι η μπίζνα των σεξουαλικών παιχνιδιών θα μπορούσε να αξίζει περισσότερα από 64 δισεκατομμύρια δολάρια σε 6 χρόνια από τώρα. Η πανδημία, ειδικότερα, ώθησε περαιτέρω τα κέρδη της αγοράς, με τους μεγάλους λιανοπωλητές να αναφέρουν σημαντικές αυξήσεις στις πωλήσεις κατά την έναρξη της κρίσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τους New York Times.

6 πράγματα που όλοι οι άντρες θέλουν στο σεξ αλλά ντρέπονται να ζητήσουν

Ο αντίκτυπος που έχει το σεξ στο περιβάλλον

Οι πωλήσεις προφυλακτικών επίσης ανθούν. Όμως, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση, τα σεξουαλικά παιχνίδια, τα προφυλακτικά και άλλα προϊόντα σεξουαλικής ευεξίας, όπως τα λιπαντικά, συνεισφέρουν περίπου 222,9 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων κάθε χρόνο! Αυτό σημαίνει ότι η βιομηχανία του σεξ διαιωνίζει σιωπηλά τα προβλήματα του πλανήτη.

«Τα πάντα, από τα προφυλακτικά μέχρι τα περισσότερα sex toys, είναι κατασκευασμένα από μη βιοδιασπώμενο καουτσούκ και πλαστικό, και η πλειοψηφία τους απαιτεί επίσης μπαταρίες, τροφοδοτώντας το σωρό άνθρακα που βλάπτει το περιβάλλον. Για να μην παρεξηγηθώ, το σεξ είναι φανταστικό. Μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη μνήμη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Λοιπόν, γιατί να μην προσθέσουμε λίγο "πράσινο" σε αυτό;», λέει η κλινική σεξολόγος και συνιδρύτρια του My Sex Toy Guide, Rachel Sommer.

Ορίστε λοιπόν πώς θα κάνεις τη σεξουαλική σου ζωή πιο οικολογική, ώστε να εξασφαλίσεις τόσο τη δική σου προστασία όσο και ολόκληρου του πλανήτη.

1. Επίλεξε vegan προφυλακτικά (κι όμως υπάρχουν!)

Τα κοινά προφυλακτικά κατασκευάζονται κυρίως από λάτεξ ή πολυουρεθάνη, υλικά τα οποία προστατεύουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, σύμφωνα με το Planned Parenthood. Πρόκειται για μία λευκή ουσία που παράγεται από τα δέντρα καουτσούκ ή αλλιώς καουτσκουκόδεντρα (Hevea brasiliensis) και οι περισσότερες καλλιέργειες καουτσουκόδεντρων δεν είναι βιώσιμες για το περιβάλλον, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη αποψίλωση των δασών, ενώ κατά τη συλλογή του φυσικού λάτεξ υπάρχει συχνά σκληρή εκμετάλλευση των εργατών γης.

Η λύση είναι να ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς vegan προφυλακτικά. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που προσφέρουν vegan, ηθικές και πιο οικολογικές επιλογές όσον αφορά στα προφυλακτικά. Υπάρχουν επίσης εταιρείες προφυλακτικών που διαθέτουν τις απαραίτητες vegan πιστοποιήσεις (δηλαδή είναι επιβεβαιωμένο ότι δεν περιέχουν ζωικά συστατικά και δεν δοκιμάζουν τα προϊόντα τους σε ζώα), ενώ πολλές από αυτές φέρουν και επιπρόσθετες πιστοποιήσεις, όπως είναι αυτές του δίκαιου εμπορίου (που μας διασφαλίζει τη δίκαιη εργασία) αλλά και της βιώσιμης καλλιέργειας καουτσούκ.

2. Αγόρασε βιοαποδομήσιμα, ανακυκλώσιμα sex toys

Τα περισσότερα sex toys δεν υπόκεινται σε καμία ρύθμιση επειδή δεν αναγνωρίζονται απαραίτητα ως τυπικά προϊόντα λιανικής ή ιατρικές ή υγειονομικές συσκευές. Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων είναι μία από τις μοναδικές υπηρεσίες που εποπτεύει την πώληση σεξουαλικών παιχνιδιών, αλλά δεν επιβάλλει κανενός είδους δοκιμές. Και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει ρυθμιστικό έλεγχο μόνο σε τρεις συγκεκριμένους δονητές που κατηγοριοποιούνται ως «μαιευτικές και γυναικολογικές θεραπευτικές ιατρικές συσκευές». Οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην αγορά κατασκευάζεται πολύ βιαστικά και χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο.

«Για ένα προϊόν που περίπου ο μισός πληθυσμός θα χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή ακόμα και θάνατο εάν χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, αυτή η κατάσταση παρουσιάζει επικίνδυνη ανεπάρκεια στο ρυθμιστικό σύστημα», έγραψε η δικηγόρος Emily Stabile στο Berkeley Journal of Gender το 2013. Ένα άλλο νομικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο Law & Inequality το 2007 κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να κάνει περισσότερα «για να προστατεύσει τους καταναλωτές από τοξικά σεξουαλικά παιχνίδια». Αλλά λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε.

Ένα σημαντικό πρόβλημα με τα sex toys είναι το πλαστικό ζελέ που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολλών από αυτά. Το πλαστικό μπορεί να περιέχει ενώσεις που ονομάζονται φθαλικές ενώσεις, οι οποίες έχουν επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα, όπως και στα ζώα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τρεις τύποι φθαλικών ενώσεων σε οποιαδήποτε ποσότητα άνω του 0,1% απαγορεύονται στα παιδικά παιχνίδια, αλλά δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο για τις φθαλικές ενώσεις στα σεξουαλικά παιχνίδια. Και, επειδή το αιδοίο και ο γυναικείος κόλπος είναι βλεννογόνοι, μπορούν να απορροφήσουν οτιδήποτε έρχονται σε επαφή.

Ποια είναι η λύση για να προστατεύσεις τόσο εσένα όσο και το περιβάλλον; Να αρχίσεις να χρησιμοποιείς βιοαποδομήσιμα, ανακυκλώσιμα sex toys. Υπάρχουν εταιρείες που καταστευάζουν σεξουαλικά παιχνίδια από eco-friendly υλικά όπως ανακυκλωμένο αλουμίνιο, σιλικόνη ή κρύσταλλο.

3. Δοκίμασε vegan λιπαντικά, πολλαπλών χρήσεων

Ορισμένα λιπαντικά κατασκευάζονται με προπυλενογλυκόλη και συνθετική γλυκερίνη, τα οποία προέρχονται από πετρέλαιο, σύμφωνα με το MADE SAFE. Αυτά μπορεί να συμβάλλουν σε βλάβες του κόλπου, του τραχήλου της μήτρας και του ορθού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επιπλέον, η εξόρυξη πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου.

Ορισμένα parabens στα λιπαντικά συνδέονται επίσης με ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, και μπορεί να προκαλέσουν αναπαραγωγική βλάβη. Γι' αυτό είναι σημαντικό να διαβάζεις πάντα τα συστατικά.

Χρησιμοποίησε λιπαντικά που έχουν ως βάση το νερό καρύδα, το βιολογικό ηλιέλαιο ή το παρθένο λάδι καμέλιας. Τέτοιου είδους λιπαντικά είναι vegan και απαλλαγμένα από αρώματα, parabens, PEG, ενώ είναι φιλικά προς την ισορροπία του pH. Μπορείς επίσης να επιλέξεις εντελώς φυσικά λιπαντικά όπως χυμό φυτών αλόης βέρα ή λάδι καρύδας. Χρησιμοποίησε αυτές τις εναλλακτικές λύσεις ως λιπαντικό, ενυδατική κρέμα, λάδι μασάζ ή ακόμα και λάδι μαγειρέματος. Είναι πολλαπλών χρήσεων!

4. Δώσε βάση στα καθαριστικά προϊόντα που χρησιμοποιείς μετά το σεξ

Κανόνας νο1: Τα προφυλακτικά πρέπει πάντα να πετιούνται στον κάδο και όχι στη λεκάνη. Το να πετάς προφυλακτικά στην τουαλέτα είναι σαν να τα πετάς στον ωκεανό — γιατί εκεί καταλήγουν πολλά από αυτά, σύμφωνα με τους Ocean Crusaders. Α, και το λατέξ, με ή χωρίς πρόσθετα, δεν διασπάται κάτω από το νερό.

Εξίσου σημαντικό είναι να φροντίσεις να σκουπίζεσαι με βιοδιασπώμενα μαντηλάκια ή ακόμα καλύτερα, με μια βρεγμένη πετσέρα. Δυστυχώς, τα υγρά μαντηλάκια περιέρχουν ίνες με τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), το οποίο είναι το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή φιαλών μίας χρήσης. Το PET δεν διασπάται και, αντίθετα, συμβάλλει στο πρόβλημα των πλαστικών υδάτων.

Όσον αφορά στις κολπικές πλύσεις, χρησιμοποίησε προϊόντα δερματολογικά ελεγμένα χωρίς parabens, φθαλικές ενώσεις και θειικά άλατα και αναζήτησε σφραγίδες πιστοποίησης που υποδεικνύουν ότι όποια μάρκα και αν επιλέξεις κάνει το σωστό για το περιβάλλον.