Μοναχικά Χριστούγεννα: 7 tips για να «βγάλεις» τις γιορτές μετά από έναν χωρισμό

Μοναχικά Χριστούγεννα: 7 tips για να «βγάλεις» τις γιορτές μετά από έναν χωρισμό

Ένας μίνι οδηγός επιβίωσης για εκείνους που περνάνε τις γιορτές χωρίς το ταίρι τους.

Το "Blue Christmas" είναι ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι που γράφτηκε από τους Billy Hayes και Jay W. Johnson και το ερμήνευσε ο Elvis Presley. Το εν λόγω κομμάτι μάς θυμίζει πάντα πώς είναι να είσαι μόνη σου, χωρίς κάποια σχέση, τα Χριστούγεννα. Και λίγο -πολύ οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυτό το συναίσθημα της μελαγχολίας.

Τα πρώτα Χριστούγεννα μετά από έναν χωρισμό, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος για πάρα πολλούς λόγους. Όπως για παράδειγμα, λόγω της πίεσης που ασκείται από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον προκειμένου να προσπαθείς να δείχνεις ότι είσαι καλά την ώρα που μέσα σου νιώθεις ότι πεθαίνεις.

Τα αρχετυπικά Χριστούγεννα είναι ταυτισμένα με αγαπημένα πρόσωπα. Κάτι που κάνει το κλίμα κάνει υπερ-φορτισμένο αν σε κάποιος λείπει ο άνθρωπος που ήταν μαζί. Η πίεση για ευτυχία που προέρχεται από την κοινωνία, τις οικογένειες –ακόμα και τις διαφημίσεις στην τηλεόραση– και ότι όλοι εσωτερικευόμαστε μεγαλώνοντας δημιουργεί άγχος όταν θρηνούμε έναν χωρισμό.

Η ημέρα του χρόνου που χωρίζουν τα περισσότερα ζευγάρια είναι πιο κοντά από ποτέ

Ο πρώτος χρόνος μετά τον χωρισμό, όπως και οι πρώτοι 12 μήνες μετά από ένα πένθος, είναι ένα ναρκοπέδιο σημαντικών στιγμών: Χριστούγεννα, γενέθλια, γενέθλια του πρώην, επέτειος της σχέσης. Όλα δύσκολα να τα αντέξει κανείς λόγω των αναμνήσεων και των γιορτινών ευχών. Η Πρωτοχρονιά είναι επίσης μια δοκιμασία για κάποιον που κάνει τον απολογισμό του.

Πώς να αφήσεις κάποιον όσο κι αν τον αγαπάς (γιατί μερικές φορές αυτό είναι το καλύτερο)

Αν ήταν μια μακρά σχέση, υπάρχει η ανάμνηση όλων εκείνων των Χριστουγέννων με αναμνήσεις γεμάτες αγάπη ενώ αν ήταν σύντομη σχέση είναι να να καταρρέουν οι προσδοκίες και τα όνειρα. Και μερικές φορές το όνειρο για το πώς μπορεί να ήταν τα πράγματα είναι πιο δύσκολο από τον χωρισμό από το ίδιο το άτομο.

Όποια συνθήκη κι αν υπάρχει, ο χωρισμός είναι χωρισμός, και ο Γενάρης που ακολουθεί των γιορτών είναι πάντα καθοριστικός μήνας για τους νέους μας στόχους και τη βελτίωση της ζωής μας.

bridet-jones-sweater.jpg

Ακολουθούν μερικές σκέψεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν να γίνουν τα Χριστούγεννα τουλάχιστον περισσότερο «εντάξει»:

1) Χρησιμοποίησε τη συναισθηματική σου νοημοσύνη

Τα δύσκολα συναισθήματα δεν φεύγουν έτσι απλά μόνο επειδή το θέλεις. Μπορεί να προσπαθήσεις να διαγράψεις τα πάντα, αλλά όταν καταστέλλεις τον θρήνο του χωρισμού αυτός μπορεί να ξεσπάσει με άλλους τρόπους. Ακούγεται τραγικό αλλά το να αφήνεις τον εαυτό σου να νιώσει τον θυμό, την πληγή, τη βαθιά απογοήτευση, λειτουργεί πολύ καλύτερα από το να προσπαθείς να κρύψεις τα συναισθήματά σου κάτω από το χαλί. Η ιδέα ότι αν αφήσεις τον εαυτό σου να κλάψει δεν πρέπει να σε τρομάζει. Τα δάκρυα είναι μια φυσική απάντηση στην απώλεια και στην πραγματικότητα βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωσή σου.

2) Μίλα με τους δικούς σου

Εάν έχεις έναν πολύ καλό φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας που ξέρει τι περνάς καλό θα ήταν να περάσεις χρόνο μαζί του. Είναι μια καλή ευκαιρία να μιλήσεις με αυτό το άτομο για το πώς νιώθεις πραγματικά. Εάν όλοι λείπουν ή περνάνε τις γιορτές αυστηρώς οικογενειακά ή με τη σχέση τους, μπορείς να κανονίσεις να μιλήσετε στο Facetime.

3) Κάνε κάτι διαφορετικό

Αν υπάρχει κάποια κατάλληλη στιγμή για να σκεφτείς μόνο τον εαυτό σου και ας θεωρηθεί εγωιστικό, είναι μετά από έναν χωρισμό. Οι δικοί σου άνθρωποι (ελπίζουμε) να καταλαβαίνουν πως ίσως δεν έχεις καμία όρεξη να ακολουθήσεις το δικό τους πρόγραμμα. Όποιο κι αν είναι αυτό. Μπορείς να κάνεις δραστηριότητες μόνη, όπως το να πας για ψώνια ή να δεις μια ταινία στον κινηματογράφο ή να πας σε κάποιο εστιατόριο. Πού ξέρεις; Ίσως συναντήσεις εκεί τον έρωτα της ζωής σου.

4) Προσέγγισε τα social media με προσοχή

Δεν θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα το να ανοίξεις το Instagram και να δεις μια φωτογραφία που υποδηλώνει ότι ο πρώην σου περνάει τέλεια τα Χριστούγεννα. Ακόμα κι αν τον έχεις μπλοκάρει όλο και κάποιος κοινός γνωστός θα εμφανιστεί στο feed σου και θα σου χαλάσει τη διάθεση.

5) Κάνε κάτι πρακτικό

Το να κάθεσαι όλη μέρα στον καναπέ και να σε ταράζει η μαμά μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Ή μπορεί και όχι. Οι πρακτικές δουλειές του σπιτιού μπορούν να αποσπάσουν αποτελεσματικά την προσοχή από όλη την πίεση, τη μοναξιά και την πλήξη. Προσφέροντας να κάνεις τα ψώνια του σπιτιού, να ξεφλουδίσεις πατάτες ή να πλύνεις τα πιάτα μπορεί να σου δώσει μια μικρή αίσθηση ικανοποίησης.

6) Μην «συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους και μην απελπίζεσαι»

Είναι μια χριστουγεννιάτικη φαντασίωση εξίσου δυνατή με τον Άγιο Βασίλη ότι όλοι περνούν υπέροχα και είσαι η μόνη που δεν περνάει καλά. Γενικά καλό είναι να σταματήσεις αυτό το αφήγημα. Ο πρώην σου μπορεί να κάνει πάρτι σαν να μην υπάρχει αύριο ή μπορεί να είναι και αυτός μόνος. Το να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που αισθάνονται σάπιοι -όπως ακριβώς περιέχει ανθρώπους που είναι χαρούμενοι- μπορεί να είναι χρήσιμο. Μία από τις κεντρικές ιδέες του Mindfulness είναι ότι συνεχίζεις να φέρνεις τον εαυτό σου πίσω στη δική σου παρούσα στιγμή – που συχνά δεν αισθάνεσαι τόσο άσχημα όσο πιστεύεις.

7) Φρόντισε τον εαυτό σου

Ό,τι κι αν περιλαμβάνει αυτό το καθεστώς: χρόνος για εσένα, διαλογισμός, σωστή διατροφή, ύπνος, διάβασμα, τα πάντα.

Θυμίσου πως η άσκηση βοηθάει πάντα επειδή ο εγκέφαλός σου λαμβάνει μια δόση χημικών ουσιών που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά, όπως ενδορφίνες και σεροτονίνη. Το αντίθετο συμβαίνει με τις κραιπάλες των εορτών που καταλήγουν να σε κάνουν να αισθάνεσαι χειρότερα.

Να θυμάσαι πάντα πως τα Χριστούγεννα είναι τελικά ένα απλό διάλειμμα από τη ρουτίνα. Και θα μπορούσε να σε προετοιμάσει για μια νέα αρχή το 2023.