Τι είναι το «sober dating» που είναι η 10η μεγαλύτερη τάση στις γνωριμίες για το 2023

Γεωργία Βλαχοπούλου
Τι είναι το «sober dating» που είναι η 10η μεγαλύτερη τάση στις γνωριμίες για το 2023

Έχεις σκεφτεί τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις σε ένα πρώτο ραντεβού αντί να βγεις για ποτό;

H αλήθεια είναι πως αν ρωτήσεις κάποιον ποιο είναι το ιδανικό πρώτο ραντεβού, οι 8 στις 10 απαντήσεις - ίσως λέω και παραπάνω - θα είναι να πάει με το άτομο που την/τον ενδιαφέρει σε ένα ωραίο μέρος για ποτό κι εκεί να γνωριστούν καλύτερα. Και υπάρχει εξήγηση γι' αυτήν την απάντηση, καθώς ένα ποτήρι κρασί, για παράδειγμα, μπορεί να σε χαλαρώσει από το άγχος που έχεις στο πρώτο ραντεβού κι έτσι τα πράγματα κυλούν πιο ομαλά με τη συζήτηση να «ρέει» πιο εύκολα.

Όμως, αυτή η επιλογή έχει αρχίσει να χάνει έδαφος τον τελευταίο καιρό κι ο λόγος είναι το «sober dating» (σ.σ νηφάλιο ραντεβού) που έχει αρχίσει να γίνεται trend. Tι σημαίνει όμως «νηφάλιο ραντεβού» και γιατί έχει γίνει τάση;

Στην ουσία το «νηφάλιο ραντεβού» είναι αυτό που καταλαβαίνεις, ένα ραντεβού στο οποίο δεν θα υπάρχει αλκοόλ - ούτε και ουσίες. Είναι μια τάση που ξεκίνησαν, κυρίως μετά την πανδημία, οι πιο νέες ηλικίες μεταξύ 16 και 34 χρονών και καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι η πιο παραγωγική στις εφαρμογές γνωριμιών, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί τα «νηφάλια ραντεβού» έχουν αυξητική τάση.

Σύμφωνα με την εφαρμογή γνωριμιών Bumble, το 34 τοις εκατό των χρηστών του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιο πιθανό να πάνε σε ένα «νηφάλιο ραντεβού» τώρα από ό,τι πριν από την πανδημία, με το 62 τοις εκατό να πιστεύει ότι αυτό θα τους βοηθούσε να δημιουργήσουν πιο γνήσιες συνδέσεις. Μια έρευνα του 2020 από τον ανταγωνιστή Plenty of Fish διαπίστωσε ότι το 83 τοις εκατό των χρηστών είναι ανοιχτό στην ιδέα των «στεγνών ραντεβού», ενώ το hashtag #SoberDating στο TikTok έχει πάνω από τέσσερα εκατομμύρια προβολές. Μάλιστα, νέα έρευνα της μάρκας κοσμημάτων Angelic Diamonds διαπίστωσε ότι το «νηφάλιο ραντεβού» είναι η 10η μεγαλύτερη τάση γνωριμιών του 2023 μέχρι στιγμής.

Το «Dawn dating» (σ.σ ραντεβού την αυγή/το πρωί), εν τω μεταξύ, ήταν 8ο στη λίστα και βλέπει τους ανθρώπους να επιλέγουν τα πρωινά ραντεβού, διαλέγοντας να πάνε για έναν καφέ ή για ένα περπάτημα/τρέξιμο, προσπαθώντας να γίνουν πιο δημιουργικοί σε ένα ραντεβού χωρίς αλκοόλ.

Κι ενώ η επιλογή του να βγεις για ένα ποτό στο πρώτο ραντεβού ή σε όποιο ραντεβού επιθυμείς, υπάρχει ακόμα σαν επιλογή από πολλούς, ο λόγος που έχει αρχίσει να προτιμάται όλο και πιο έντονα το «νηφάλιο ραντεβού» είναι επειδή αρκετοί έχουν καταλάβει πως το αλκοόλ ή οι ουσίες δεν είναι κάτι που χρειάζονται για να περάσουν καλά σε μια έξοδο.

Βέβαια, η τάση αυτή, όπως ίσως έχεις μαντέψει, ξεκίνησε από άτομα που είχαν κάποιου είδους εξάρτηση. Αποφασίζοντας λοιπόν, να βγάλουν τελείως το αλκοόλ από τη ζωή τους κατάλαβαν πως, αφενώς μπορούν να διακρίνουν καλύτερα και πιο γρήγορα σε ένα ραντεβού αν ταιριάζουν με το άτομο που έχουν απέναντί τους, να το απολαύσουν περισσότερο, να είναι ο εαυτός τους αλλά και να είναι πιο «ενεργοί» σε περίπτωση που η γνωριμία οδηγηθεί σε ερωτική σχέση. Γιατί το ποτό μπορεί να διώχνει το άγχος, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, και να δημιουργεί μια αίσθηση ευφορίας, όμως χαλαρώνει μαζί και τις άμυνες που έχει κάποιος αλλά και την κριτική του ικανότητα. Παράλληλα, στα «νηφάλια ραντεβού» μπορεί κανείς να δημιουργήσει αναμνήσεις σε αντίθεση με ένα ραντεβού που θα το αλκοόλ θα πάρει μαζί του και όλες τις λεπτομέρειες.

Αυτός είναι κι ένας λόγος που πέρα από τις διάφορες γνωστές online εφαρμογές dating έχουν δημιουργηθεί εφαρμογές για άτομα που προτιμούν το «sober dating», όπου οι διάφοροι χρήστες μπορούν στο προφίλ τους να αναφέρουν και τους λόγους που προτιμούν ένα τέτοιο ραντεβού, ώστε να γίνει καλύτερο «matchάρισμα» (σ.σ ταίριασμα).

Έτσι λοιπόν, η ιδέα του να βγουν για ένα ποτό με την/τον σύντροφό τους ή το μελλοντικό τους ταίρι για όλο και πιο πολλά άτομα έχει αρχίσει να βρίσκεται πιο χαμηλά στη λίστα με τις διάφορες επιλογές, ενώ ένα homemade γεύμα με αναψυκτικό ή μια θεατρική παράσταση ή μια ταινία στον κινηματογράφο, έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν στις προτιμήσεις των πιο περισσότερων νέων ατόμων.

Ωστόσο προς αποφυγή παρεξηγήσεων, τα άτομα που προτιμούν ένα «νηφάλιο ραντεβού» από ένα ραντεβού για ποτό, δεν σημαίνει πως θα έλεγαν όχι απευθείας σε αυτό. Απλώς, όπως εκείνοι σέβονται το γεγονός πως η/ο σύντροφός τους θέλουν να πιει ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα, έτσι και αυτοί θα πρέπει να σέβονται πως εκείνη/ος δεν θέλει να πιει αλκοόλ, οπότε μπορεί να παραγγείλει οτιδήποτε άλλο υπάρχει στον κατάλογο, από μπύρα χωρίς αλκοόλ μέχρι σόδα.