Το «love bombing» μπορεί να οδηγήσει σε κακοποιητική σχέση λένε οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Γεωργία Βλαχοπούλου
Το «love bombing» μπορεί να οδηγήσει σε κακοποιητική σχέση λένε οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο

Γίνεται να σε «αγαπάει» από τις πρώτες μέρες που σε έχει γνωρίσει; Πού κρύβεται η παγίδα;

Πόσο πιθανό - και φυσιολογικό - είναι κάποιος που γνωρίζεις μόλις λίγες μέρες να σου στέλνει συνεχώς μήνυμα για το πόσο σε έχει ερωτευτεί, για το πόσο σε αγαπάει και πόσο του λείπεις κάθε λεπτό;

To fexting είναι το «μυστικό» αν τσακώνεσαι συνέχεια με τον σύντροφό σου

Αυτό είναι το λεγόμενο «love bombing». Όσο γλυκός κι αν σου ακούγεται αυτός ο «βομβαρδισμός αγάπης», τόσο επικίνδυνος είναι σύμφωνα με τους ειδικούς.

Συνήθως, το άτομο που κάνει love bombing προσπαθεί να σε κατακτήσει πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Για να το καταφέρει αυτό σου στέλνει διάφορα πολύ ρομαντικά λόγια ή σου κάνει πολλά δώρα. Αυτά τα άτομα ωστόσο, τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» και στην συνέχεια απλά κάνουν πίσω, φυσικά χωρίς να έχουν εκπληρώσει καμία από τις υποσχέσεις αγάπης που σου έδωσαν.

pexels-birseydaha-19567573.jpg

Γιατί κάνει κάποιος «love bombing»;

Οι λόγοι που κάποιος μπορεί να κάνει love bombing μπορεί να είναι από σχετικά αθώοι, όπως για παράδειγμα το ότι απλά θέλει να σε κάνει να υποκύψεις πιο εύκολα στην γοητεία του αλλά και τις σεξουαλικές του ανάγκες, χωρίς να τρέφει πραγματικά συναισθήματα για σένα, αλλά μπορεί να είναι και πιο τοξικοί.

Μπορεί δηλαδή, να θέλει να σε χειραγωγήσει συναισθηματικά και εν τέλει να έχει εκείνος τον έλεγχό σου. Ένα μήνυμα για παράδειγμα , όπως το «Μου λείπεις, μην βγεις με τους φίλους σου απόψε. Έλα να δεις εμένα» μπορεί να μοιάζει αθώο, όμως δεν είναι καθόλου υγιές για μία σχέση. Προσπαθεί υποσυνείδητα να σε κάνει να επιλέξεις με ποιον θες να βγεις, ενώ το ζητούμενο είναι αυτό να είναι δική σου απόφαση.

Το paperclipping είναι η νέα τοξική τάση στις σχέσεις και τελικά είναι χειρότερη από το ghosting

Φυσικά, με τον καιρό αυτή η παραπάνω φράση μπορεί να γίνει ακόμα πιο έντονη και μπορεί να οδηγήσει και σε καθολική απαγόρευση για παράδειγμα του να βγαίνεις μόνη σου με τις φίλες και τους φίλους σου. Πολλές γυναίκες δεν το αντιλαμβάνονται αυτό και υποκύπτουν σε τέτοιου είδους φράσεις, επιλέγοντας είτε να μην βγουν καθόλου μόνες τους με τις φίλες τους είτε επιλέγοντας να παίρνουν μαζί κάθε φορά τον σύντροφό τους.

Το «love bombing» και οι κακοποιητικοί σύντροφοι

«Ο βομβαρδισμός αγάπης είναι μια προσπάθεια επηρεασμού και χειραγώγησης ενός συντρόφου με επαναλαμβανόμενες και έντονες εκδηλώσεις προσοχής και στοργής, όπως ο βομβαρδισμός με δώρα ή μηνύματα», λέει η Ruth Davison, διευθύνουσα σύμβουλος στο Refuge.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος (CPS) ενημέρωσε πρόσφατα τον οδηγό της σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι κακοποιητικοί σύντροφοι μπορούν να χειραγωγούν και να ελέγχουν συναισθηματικά και σωματικά τους ανθρώπους και οι «βομβαρδισμοί αγάπης» προστέθηκαν επίσημα σε αυτήν τη λίστα. Ο οδηγός λέει ότι οι εισαγγελείς πρέπει να εξετάσουν εάν αυτές οι πράξεις αποτελούν μέρος τέτοιας συμπεριφοράς.

Σημάδια που δείχνουν ότι είσαι θύμα «love bombing»

1. Σου υπόσχεται από πολύ νωρίς δέσμευση.
2. Σου κάνει συνέχεια κομπλιμέντα ή να σου χαρίζει πράγματα ασταμάτητα.
3. Σου δίνει πολλή προσοχή και την περιμένει πίσω ενώ είναι πολύ νωρίς.
4. Δεν σέβεται τα όριά σου ή να παίρνει το κάθε τι πολύ προσωπικά, με αποτέλεσμα να συμβιβάζεσαι με πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμβιβαζόσουν.
5. Δείχνει συνεχώς σημάδια έντονης ζήλιας - σε κατηγορεί ότι φλερτάρεις με άλλους ή σε κάνει να αισθάνεσαι ένοχη που έχεις ενδιαφέροντα και πέρα από την σχέση σας.

Παρ' όλα αυτά δεν χρειάζεται να είσαι καχύποπτη με κάθε είδους ευγενική χειρονομία που μπορεί να δεχτείς από κάποιον με τον οποίο έχετε γνωριστεί κι έχετε δείξει ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον. Ωστόσο, μην ξεχνάς να έχεις πάντα τα μάτια σου «ανοιχτά» για συμπεριφορές, όπως οι πιο πάνω, που είναι επαναλαμβανόμενες και σίγουρα σκοπό έχουν να σε χειραγωγήσουν.

pexels-jonathanborba-20133676.jpg