«Αν το ήθελε, θα το έκανε»: Γιατί αυτή είναι η χειρότερη συμβουλή για μια σχέση;

Γεωργία Βλαχοπούλου
«Αν το ήθελε, θα το έκανε»: Γιατί αυτή είναι η χειρότερη συμβουλή για μια σχέση;

Όταν ενδιαφέρεται πραγματικά ένας άντρας για μια γυναίκα, κάνει τα πάντα για να της το δείξει και να είναι μαζί της. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα;

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε συζητήσει με κάποια φίλη μας για το τι έκανε ή τι δεν έκανε ο άνθρωπος για τον οποίο έχουμε αισθήματα. Είτε είναι ο σύντροφός μας είτε γνωριστήκαμε πρόσφατα, με την απάντηση από εκείνη να είναι πάντα η ίδια: «Αν το ήθελε (ή αν σε ήθελε) πραγματικά, θα το έκανε».

Το paperclipping είναι η νέα τοξική τάση στις σχέσεις και τελικά είναι χειρότερη από το ghosting

Θα σου έστελνε μήνυμα ακόμα κι αν εκείνη την ώρα ήταν σε meeting, θα ήθελε να σε δει ακόμα κι αν το πρόγραμμά του τόσο φορτωμένο - έστω για μια ώρα - θα σου μαγείρευε ένα νόστιμο φαγητό, όταν θα γυρνούσες από τη δουλειά κουρασμένη και άλλα πολλά που μπορούμε να σκεφτούμε ότι θα έκανε κάποιος που είναι ερωτευμένος μαζί σου.

Κάθε φίλη που σέβεται τον εαυτό της δίνει αυτή την συμβουλή στην εκάστοτε φίλη της για να την βοηθήσει να μην «σπαταλάει» τον χρόνο της σε ανούσια ραντεβού ή σε σχέσεις με άντρες που ενδεχομένως δεν τρέφουν τα ίδια συναισθήματα με αυτές.

Γιατί είναι λάθος η συμβουλή «Αν το ήθελε (ή αν σε ήθελε) πραγματικά, θα το έκανε»;

Είναι όμως τόσο δύσκολη η αγάπη;

Οι περισσότεροι που δίνουν μια συμβουλή του τύπου «Αν το ήθελε (ή αν σε ήθελε) πραγματικά, θα το έκανε» πραγματικά προσπαθούν να σε βοηθήσουν να συνειδητοποιήσεις πως πολλές φορές μένεις ικανοποιημένη με συμπεριφορές πολύ φτωχότερες των προσδοκιών σου ή όσων προσφέρεις εσύ στον άλλο. Ποιος άλλωστε δεν θα ήθελε να βλέπει τον φίλο ή την φίλη του ευτυχισμένο/η;

Συνήθως όμως, η φράση «Αν το ήθελε πραγματικά, θα το έκανε» σημαίνει πως ο άντρας που έχεις δίπλα σου δεν σε θέλει, κοινώς είτε δεν σε βλέπει καθόλου ερωτικά είτε δεν έχει τα ίδια έντονα συναισθήματα με σένα.

Άρα μέσω αυτής της φράσης θεωρείσαι «ανεπιθύμητη» και σε περίπτωση που συνεχίσεις μια τέτοια σχέση παρά την συμβουλή αυτή της φίλης σου τότε είσαι και άξια της μοίρας σου. Σίγουρα όλη αυτή η φράση και το νόημα που κρύβει πίσω της σου ρίχνει την ψυχολογία και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην εμπιστευτείς ξανά κάποιον.

pexels-arthurbrognoli-2379179.jpg

Θα ηταν προτιμότερο λοιπόν, η φίλη σου να χρησιμοποιήσει άλλες φράσει, όπως το να σου πει ότι βλέπει πως ο σύντροφός σου ή αυτός για τον οποίο ενδιαφέρεσαι βάζει μόνο τις δικές του ανάγκες σε προτεραιότητα, σε αντίθεση με εσένα.

Παράλληλα, δεν είναι σωστό να βάζουμε όλους τους ανθρώπους και γενικά τους άντρες στο «ίδιο καζάνι». Ο λόγος είναι πως μπορεί το άτομο το οποίο η φίλη σου λέει πως «αν δεν κάνει αυτό κι εκείνο για σένα, τότε δεν σε θέλει πραγματικά» να είναι εσωστρεφές και να θέλει τον χρόνο του για να δείξει τα συναισθήματά του σε σένα. Μπορεί επίσης, να είναι αρκετά αγχώδης και ειδικά αν είστε στην αρχή της γνωριμίας σας να φοβάται να γίνει πιο διαχυτικός είτε με πράξεις είτε με λόγια.

Γενικά οι άντρες μπορεί να κάνουν κάτι ή να μην κάνουν για πολλούς λόγους και πολλές φορές δεν τους μαθαίνουμε. Ας μην μένουμε στη φράση «Αν το ήθελε πραγματικά, θα το έκανε», που χρωματίζει τις γυναίκες σαν «απελπισμένες» στην εύρεση άντρα που να πληρεί όλα αυτά που θέλουν κι ας αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που τελικά θέλουμε από τον άλλο, ώστε να του το εκφράσουμε και να δούμε κατά πόσο μπορεί να μάς το προσφέρει.

Μέσω της επικοινωνίας δηλαδή, χωρίς να κάνουμε τις δικές μας ή των φιλενάδων μας τις υποθέσεις πεποίθηση.