Και όμως, ο χωρισμός κάνει …καλό: 10 λόγοι για να το πιστέψεις κι εσύ!
Γιατί το να είσαι μόνη σου μετά το χωρισμό είναι μια καλή ιδέα τελικά!
Ο χωρισμός, στο μυαλό των περισσότερων, είναι κάτι κακό, κάτι που φέρνει στενοχώρια και που σε κάνει και νιώθεις άσχημα και μίζερα, ενώ καραδοκεί από πίσω ο φόβος και το άγχος της μοναξιάς!
Είναι όμως η κατάληξη όταν οι δύο σύντροφοι βιάζονται και λειτουργούν παρορμητικά, όπως για παράδειγμα η Ariana Grande με τον Pete Davidson, όπου αρραβωνιάστηκαν μέσα σε λίγες μέρες από τη δημιουργία της σχέσης τους, με αποτέλεσμα τον χωρισμό τους στα πρώτα γκρίζα συννεφάκια…
Και όμως, ένας χωρισμός δεν είναι πάντα κακός, όταν το ζευγάρι δεν μπορεί να είναι άλλο πια μαζί. Άλλωστε, δεν λέμε πως ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς; Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το χωρισμό, καθώς σίγουρα δεν μας σκοτώνει όσο άσχημα και να νιώσουμε! Απλά, ο ψυχικός πόνος είναι που μας λυγίζει και μας κάνει να τον φοβόμαστε! Και είναι έντονος, αν μάλιστα σκεφτούμε πως στο χωρισμό περνάμε μέσα από τα ίδια στάδια πένθους όταν χάνουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο.
Το ίδιο συμβαίνει και εδώ, με την διαφορά ότι ο θρήνος της απώλειας είναι περισσότερο για τη σχέση που εγώ είχα πλάσει στο μυαλό μου και για το ότι «δεν κύλησε» όπως εγώ ήθελα, κυρίως αν πρόκειται για σχέση που μετράει μικρό χρονικό διάστημα και δεν έχω προλάβει να αναπτύξω βαθιά συναισθήματα για τον άλλον, συναισθήματα που έρχονται με το χρόνο…
Ας δούμε λοιπόν και την αντίθετη πλευρά με τα θετικά της.
1. Παρατηρώ τι δεν πήγε καλά και προσπαθώ στο μέλλον να μην το επαναλάβω
2. Προσπαθώ να αποφύγω λάθη του παρελθόντος
3. Ανακαλύπτω δυνάμεις μέσα μου που ίσως δεν ήξερα και δεν πίστευα ότι έχω
4. Ανακαλύπτω τις ανάγκες μου, μαθαίνω να τις αναγνωρίζω και να τις ικανοποιώ
5. Βάζω πρώτα εμένα και μετά τον άλλον, προτεραιότητα δίνω στις δικές μου ανάγκες
6. Απολαμβάνω τις στιγμές μου και τον εαυτό μου
7. Μαθαίνω να …εξελίσσομαι, ενώ επικεντρώνομαι σε εμένα
8. Μαθαίνω να «ζω» με τον εαυτό μου και να «με αποδέχομαι» για να μπορώ να ευτυχίσω
9. Εξασκούμαι στην αίσθηση ανεξαρτησίας που μέσα στη σχέση συνήθως – αν δεν έχω ισχυρό ΕΓΩ – εξαρτώμαι από τον άλλον
10. Η μοναξιά – με χρονικό όριο βέβαια – μπορεί να λειτουργήσει ως δώρο καθώς φτιάχνω και πάλι το περιβάλλον μου, ανακαλύπτοντας νέες προοπτικές αλλά και νέες πλευρές μου…
Έχω πλέον όλο τον ελεύθερο χρόνο να μου αφιερώσω! Χρόνο που θα γίνει παραγωγικός και θα αποδώσει τα μέγιστα, αν φυσικά αποφασίσω να τον χρησιμοποιήσω υπέρ μου και να τον αξιοποιήσω μαθαίνοντας τον εαυτό μου, αλλά και ερχόμενη και πάλι σε επαφή με το κοινωνικό και φιλικό μου περιβάλλον που ίσως είχα παραμελήσει τελευταία!
Ξεκινώ μία καινούργια σχέση χωρίς να βιάζομαι με βάση πλέον αυτό που νιώθω ότι έχω ανάγκη και χωρίς να θυματοποιούμαι! Αποφεύγω την τοξικότητα που δημιουργείται καθώς οι δύο αρχίζουν και λειτουργούν σαν να είναι ένας, γιατί δεν είμαστε ένας! Σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης, εξακολουθούμε και είμαστε δύο ξεχωριστές οντότητες, με διαφορετικό ρυθμό προσωπικής εξέλιξης και διαφορετικές ανάγκες που πηγάζουν από την δική μας διαφορετικότητα!
Tip: Ο φόβος της μοναξιάς που ακολουθεί μετά από έναν χωρισμό, συνήθως έχει να κάνει με το ότι φοβάμαι να μείνω μόνη με τον εαυτό μου, εφόσον θεωρώ ότι μπορώ να υπάρξω μόνο μέσα από τον άλλον. Και όμως, είναι το μεγαλύτερο λάθος μου, είναι σαν την μητέρα που έχει μία κακή σχέση με τον σύζυγό της, δεν πιστεύει στον εαυτό της, δεν έχει κοινωνικό κύκλο, νιώθει αποτυχημένη και περιμένει να ζήσει μέσα από τη ζωή των παιδιών της… Σου θυμίζει κάτι αυτό;
Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
https://marinamoscha.wordpress.com
https://www.facebook.com/marinamoscha