Μελαγχολία κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου

Μελαγχολία κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης περιόδου

Η ψυχολόγος υγείας και ψυχοθεραπεύτρια Σωτηρία Μακαρώνη μας δίνει λύσεις για την μελαγχολία των Χριστουγέννων.

Η περίοδος των Χριστουγέννων για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μια εποχή χαράς, και διασκέδασης γεμάτη με κοινωνικές εκδηλώσεις πάρτι, δείπνα και συγκεντρώσεις με φίλους και την οικογένεια. Για αρκετούς ανθρώπους όμως, ιδιαίτερα φέτος με την κρίση, η πραγματικότητα είναι διαφορετική αφού τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή γεμάτη με θλίψη, μοναξιά, και ανησυχία για την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Η ανησυχία για τα χρήματα, τα ζητήματα υγείας, οι εντάσεις στην οικογένεια, η μοναξιά και η απομόνωση δεν εξαφανίζονται απλά επειδή ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά. Αντιθέτως, αυτοί οι στρεσογόνοι παράγοντες μπορεί να ενταθούν ακόμα περισσότερο αυτή την εποχή του χρόνου.

Μερικές ιδέες για να κρατήσετε τις προσδοκίες σας σε ένα ρεαλιστικό επίπεδο:

  • Θέστε τα όρια σας στο πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε σε δώρα και κοινωνικές εκδηλώσεις
  • Εστιάστε στα πράγματα τα οποία έχετε και για τα οποία νιώθετε ευγνωμοσύνη αντί για αυτά που δεν έχετε
  • Δραστηριοποιηθείτε και κάντε διασκεδαστικά πράγματα που θέλατε πάντα να κάνετε και αναβάλλατε (πχ βόλτες, επισκέψεις σε μουσεία, χειροτεχνίες κτλ)
  • Αν νιώθετε μοναξιά εμπλακείτε με τ ον εθελοντισμό. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι λιγότερο τυχεροί από εσάς.
  • Αποφύγετε να μηρυκάζετε υπερβολικά πάνω σε αρνητικές σκέψεις και άγχη.
  • Μην κρίνετε την άξια ενός δώρου από την τιμή του. Τα καλύτερα δώρα έρχονται από καρδιάς και αυτό πάντα κάνει ένα δώρο σπουδαίο.
  • Θυμηθείτε ότι η οικογένεια σας είναι πραγματική οικογένεια και όχι αυτή που βλέπετε στις διαφημίσεις, Θα υπάρχουν πάντα δυσκολίες, διαμάχες και διαφωνίες αλλά αυτά τα πράγματα δεν χρειάζεται να σας χαλούν την διάθεση. Μπορεί να μην μπορείτε να ελέγξετε τις πράξεις των άλλων αλλά σίγουρα μπορείτε να ελέγξετε τις δικές σας αντιδράσεις σε αυτές. Αυτή την χρονιά δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να μάθει να συγχωρεί και να αποδέχεται τους άλλους.
  • Θυμηθείτε ότι το νόημα των Χριστουγέννων βρίσκεται στο να μοιραζόμαστε αγάπη, φροντίδα και συντροφικότητα