Αντιμετωπίστε τους φόβους και τις ανασφάλειές σας

Αντιμετωπίστε τους φόβους και τις ανασφάλειές σας

Νευρικότητα, υπερευαισθησία, μελαγχολία, ταχυκαρδία, τάση για λιποθυμία, τάση για φυγή, βουλιμικά επεισόδια, ενοχή, θυμός, αϋπνία είναι μόνο μερικά συμπτώματα της ανασφάλειας και του φόβου.

Είναι ο φόβος ένα τέρας που μας στοιχειώνει και μας κάνει τη ζωή μας δύσκολη; Ή μήπως είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός, μία φυσιολογική αντίδραση αμυντικού χαρακτήρα, που σκοπό έχει να μας σώσει απ' τα χειρότερα; Και τελικά υπάρχει τρόπος να τον αντιμετωπίσουμε;

Ο φόβος δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε. Πρέπει να γνωρίσουμε τον μηχανισμό του και έτσι να τον αντιμετωπίσουμε καλύτερα, ιδιαίτερα αυτή την εποχή που τα οικονομικά μέτρα και η ανασφάλεια του αύριο μας δημιουργεί δυσφορία.

Σε πρώτη φάση ας έχουμε υπ' όψη μας ότι ο φόβος δεν είναι κάτι χειροπιαστό και λογικό. Είναι ένα συναίσθημα που μας δημιουργεί μεν άγχος, αλλά πολλές φορές χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο. Κι αυτό γιατί συνήθως φοβόμαστε για μία μελλοντική άγνωστη κατάσταση, μία μελλοντική απειλή, που στο μυαλό μας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και προεκτάσεις!

Έτσι υποβάλλουμε στον εαυτό μας να σκέφτεται τα χειρότερα και να νιώθει δυσφορία. Δηλαδή, εμείς επιβάλλουμε στον εαυτό μας αυτή την τόσο οδυνηρή κατάσταση; Δυστυχώς ναι, αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να την αντικρούσουμε και να την κάνουμε σύμμαχο μας!