Το Queen.gr σε ανοιχτή γραμμή με τις αναγνώστριές του

Το Queen.gr σε ανοιχτή γραμμή με τις αναγνώστριές του

Όταν όλα γύρω μας καταρρέουν και νιώθουμε πως είμαστε καταδικασμένοι να μείνουμε μόνοι

To γράμμα της αναγνώστριας

"Είμαι 20 χρονών. Μια σειρά απο αποτυχημένες σχέσες με συνομίληκούς μου με γέμισαν ανασφάλειες, φοβίες, απαισιοδοξία και απογοήτευση.Σε αυτή την ηλικία πίστευα ότι θα έπρεπε να χαιρόμαστε τον έρωτα,το σεξ με τον σύντροφο μας και να είμαστε ξέγνοιαστοι. Συνήθως οι σχέσεις αυτές τελείωναν από την άλλη πλευρά, χωρίς εξηγήσεις για τους λόγους και έμενα να αναλογίζομαι που έφταιξα και αν έφταιξα. Σαν άνθρωπος είμαι ιδιαίτερα κλειστή και συγκρατημένη. Δεν ανοίγομαι έυκολα. Δε λέω μεγάλα λόγια και δενενθουσιάζομαι στην αρχή, παρότι είμαι εμφανίσιμη και με χιούμορ. Έχω κουραστεί πολύ. Πώς γίνεται να έχω σταθερές και μακροχρόνιες φιλίες και να μην μπορώ να κάνω μία σχέση;"

Η άποψη του Queen.gr

Αγαπητή αναγνώστρια, δεν θέλουμε να σε τρομάξουμε αλλά θα ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι είσαι μόλις 20 ετών. Θα σου δηλώσουμε πως η ερωτική σου ζωή βρίσκεται μόλις στην αρχή και όσο μεγαλώνεις θα μαθαίνεις και θα αναθεωρείς πολλά. Καταλαβαίνουμε ότι έχεις κουραστεί, βιώνεις την απογοήτευση και μέσα σε όλο αυτό γεμίζεις με αναπάντητα ερωτήματα που σε προβληματίζουν και σε αναστέλλουν ίσως από το να ξαναπροσπαθήσεις. Σε μία ηλικία όπως τα 20, μην περιμένεις απαραίτητα μακροχρόνιες δεσμεύσεις και υποσχέσεις. Είναι η περίοδος πειραματισμού -ιδίως για τα νεαρά αγόρια- χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι κακό.

Οι σχέσεις σε αυτή την ηλικία δρουν περισσότερο θετικά στο κομμάτι του "μέσα από μία σχέση μαθαίνω πρώτα τον εαυτό μου". Είναι σπάνιο το φαινόμενο των σχέσεων που ευδοκιμούν και παρουσιάζουν μία μακρόχρονη πορεία - που έχουν δηλαδή στο μυαλό τους και τα δύο μέλη της την ολοκληρωτική δέσμευση- εάν υπάρχει τέτοιος όρος. Όπως είπες πρέπει - το οφείλει κανείς στον εαυτό του- να περνά καλά σε σεξουαλικό και φυσικά συναισθηματικό επίπεδο, προκειμένου να νιώθει υγιής.

Αυτό που εσύ πρέπει να κάνεις για να αρχίσεις να βάζεις σε τάξη τον εαυτό σου είναι να αναλογιστείς, τι πραγματικά θέλεις, τι χρειάζεσαι εσύ για να είσαι καλά. Φυσικά δεν μιλάμε για γενικότητες, αλλά συγκεκριμένες ανάγκες και επιδιώξεις. Αυτό που πρέπει να σε αφορά είναι ο εαυτός σου- όχι με την εγωιστική έννοια, αλλά πάντονε να ψάχνεις το "που βρίσκομαι εγώ μέσα σε αυτή τη σχέση". Να θυμάσαι πως κανείς δεν πρόκειται να σου δώσει απαντήσεις σε ερωτήσεις που δεν τολμάς να κάνεις. Να θυμάσαι πως κανείς δεν πρόκειται να συμβαδίσει με τα όρια που εσύ "αμέλησες" ή φοβήθηκες να θέσεις εξ' αρχής. Όταν αφήνεσαι στην άλλη μεριά, μην διεκδικώντας και χωρίς πρωτοβουλία είναι φυσικό μετά να χάνεται το ενδιαφέρον προς το άτομό σου. Ερωτευόμαστε κάποιον που παραμένει ανεξάρτητος και ενδιαφέρων, άρα ελκυστικός, είτε είμαστε δίπλα του είτε όχι. Κάποιον που γνωρίζει τι θέλει, είναι σίγουρος για τον εαυτό του και για αυτό μας γεμίζει (το μάτι και όχι μόνο) για ιδανικός σύντροφος.

Καμιά φορά οι άνθρωποι, απογοητευμένοι και πληγωμένοι από προηγούμενες εμπειρίες, αφήνονται σε κάθε σχέση ακόμη κι αν εξ' αρχής γνωρίζουν πως δεν ταιριάζουν με τον άλλον. Επενδύουν συναισθηματικά σε λάθος καταστάσεις, απλά γιατί είναι όπως περιέγραψες εσύ τον εαυτό σου: σε απόγνωση. Δεν σημαίνει ότι το κάνεις μόνο εσύ αυτό. Το κάνουμε όλοι. Αυτό που πρέπει να κάνεις, προκειμένου να αποφύγεις και άλλες αποτυχημένες εμπειρίες που θα σε γεμίσουν κι άλλα άγχη, ανασφάλειες και πόνο, είναι να νιώσεις ασφαλής μόνη σου. Να μην χρειάζεσαι δεκανίκι, να μην δοκιμάζεις ανθρώπους άσκοπα ελπίζοντας σε σχέση αλλά να εξερευνείς πιθανότητες, δεδομένου του ότι ξέρεις τι ψάχνεις. Θέσε όρια στον εαυτό σου και μάθε να τον σέβεσαι. Είναι καλό που κάνεις τον απολογισμό σου,όμως μάθε να κάνεις τον προϋπολογισμό σου. Να βλέπεις από πριν που θα οδηγηθείς.

Φυσικά όσο καλά και να έχεις σκεφτεί τα πράγματα, θα πρέπει να αναλογιστείς ότι υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας της θέλησης του άλλου. Κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον και γι αυτό δεν πρέπει να περιμένεις εξ' ουρανού τη θεία ενέργεια να κάνει τη σχέση σου να κρατήσει. Το ότι έχεις χιούμορ και είσαι εμφανίσιμη είναι δύο πολύ σημαντικά εφόδια για να νιώσεις αυτοπεποίθηση. Το ότι είσαι ντροπαλή δεν είναι καλό πάντα. Είναι καλό να έχεις αναστολές σε κάποια θέματα, όμως καμιά φορά η πολλή καχυποψία, κρυψίνεια και το να μην δείχνεις στον άλλο κανένα συναίσθημα τον "ξενερώνουν". Όλοι αποζητάμε την επιβεβαίωση- όπως άλλωστε κι εσύ- σε φυσιολογικά πλαίσια. Δεν είπαμε να πέσεις με τα μούτρα αλλά μην πνίγεσαι μέσα στον ίδιο σου τον εαυτό. Αφέσου, ζήσε και να είσαι αυθεντική. Αν είσαι εξ' αρχής αληθινή, τότε εκείνος που θα σε προσεγγίσει θα είναι σίγουρος του τι θέλει από σένα. Αν προσποιείσαι κάτι άλλο από αυτό που είσαι για να κερδίσεις αποδοχή, στην πρώτη δυσκολία αυτό καταρρέει καθότι το συναίσθημα μέσα σου δεν συμβαδίζει με την εικόνα. Αν απαλλάξεις την κρίση σου από φοβίες και "γιατί", μένοντας στα καθαρά γεγονότα θα λειτουργήσεις κι εσύ πολύ καλύτερα. Στη φράση που αναρωτιέσαι: "ποιον ήθελα και ποιος με ήθελε", να προβληματιστείς για δύο πράγματα. Πρώτον αν προσπαθούσες να κρατήσεις σχέσεις που ίσως δεν ήθελες καταβάθος και δεύτερον, να θέσεις ως κανόνα το ότι όταν σε θέλουν... πολύ απλά αν τους δώσεις την ευκαιρία να είναι δίπλα σου, είναι εκεί. Τόσο απλά!

Τέλος, η ζωή είναι ένα ρίσκο και ο τολμηρός νικά. Θα ταξιδέψεις πολύ ακόμα και θα χτυπηθείς κι άλλες φορές από τα βέλη του έρωτα. Οι άνθρωποι είμαστε πλασμένοι να κάνουμε λάθη. Πληγωνόμαστε και πληγώνουμε. Μέσα σε αυτό το ταξίδι υπάρχουν και πολλές, δυνατές, αξιολόλογες καταστάσεις. Είναι φυσιολογικό να μην είναι όλα ρόδινα, δυστυχώς ή ευτυχώς. Απλά, εσύ προκειμένου να προστατεύσεις τον αυτό σου πρέπει να τον μάθεις. Να μπαίνεις σε μία σχέση μαζί με τον άλλον και όχι μόνη σου μα πάνω απ' όλα να μην χάνεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτήν- κάτι που δεν θα πετύχεις με το να "συγκρατείσαι" αλλά με το να ξέρεις τι θες και μέχρι που φτάνεις. Στη σχέση προχωράνε δύο μαζί, χωρίς μπούσουλα. Ο δρόμος βρίσκεται από κοινού. Οπότε μη ζητάς σωτήριες οδηγίες, κανείς δεν τις έχει. Ο μόνος που έχει manual του εαυτού του είναι πολύ απλά ο εαυτός μας- και είναι μία υπόθεση που δεν έχει έτοιμο τρόπο, θέλει κόπο-αλλά αυτή είναι και η ομορφιά της.

Να αγαπήσεις τον εαυτό σου περισσότερο και να μην τον κατηγορείς πριν τον ακούσεις. Μάθε να ακούς τις ανάγκες σου και την εσωτερική σου φωνή ξεκινώντας από τώρα που είσαι μόνη, όχι σε συνάρτηση με κάποιον άλλον. Όσο και να σου φαίνεται δύσκολο, δεν είναι. Είναι το πιο όμορφο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου!

Αν επιθυμείτε να επικοινωνήσετε με το Queen.gr για κάποιο δικό σας προσωπικό θέμα, μπορείτε να μας στείλετε στο info@queen.dpg.gr.