Αυτός ο χωρισμός να σας γίνει μάθημα

Αυτός ο χωρισμός να σας γίνει μάθημα

Ακόμα και ένας επίπονος χωρισμός μπορεί τελικά να αποβεί ωφέλιμος δείχνοντάς μας τα λάθη και διδάσκοντάς μας μέσα από αυτά.

Ένας χωρισμός είναι πάντα επίπονος, ειδικά αν δεν τον έχετε επιλέξει εσείς. Παρ' όλα αυτά, τώρα που η σχέση είναι πλέον παρελθόν, καλό είναι να μην αναλωθείτε σε κατηγορίες εναντίον του πρώην αλλά να κάνετε μια μικρή ενδοσκόπηση. Μ' αυτόν τον τρόπο θα δείτε ποιο είναι το μερίδιο της δικής σας ευθύνης και θα επωφεληθείτε στις μελλοντικές σας σχέσεις.

Αναρωτηθείτε, λοιπόν, αν κατά καιρούς υπήρξατε υπερβολικά επικριτικές, αν «γκρινιάζατε» συχνά και αν αποζητούσατε διαρκώς επιβεβαίωση από το σύντροφό σας. Ακόμα κι αν εσείς θεωρείτε πως τα παραπάνω είναι φυσιολογικά ή απλά... «νάζια» ο καλός σας είναι πολύ πιθανό να κουραζόταν από αυτόν τον αρνητισμό και να έψαχνε την πόρτα για να φύγει μακριά σας.

Βάλτε καλά στο μυαλό σας πως οι διαρκείς επικρίσεις δεν βελτιώνουν, ως εκ θαύματος, τον άνθρωπο που έχετε δίπλα σας αλλά, αντίθετα, τον κάνουν ανασφαλή και επιθετικό απέναντί σας. Σκεφτείτε πώς ακριβώς θα νιώθατε εσείς, αν ο σύντροφός σας έκρινε και κατέκρινε πολλά από αυτά που κάνετε και λέτε. Μάλλον θα τον αποκαλούσατε δυνάστη και θα αναλύατε το μέγεθος της κακίας του με τις φίλες σας.

Ταυτόχρονα η γκρίνια και τα παράπονα είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουν πολύ συχνά τα ζευγάρια, ειδικά όταν ζουν μέσα σε μια μακροχρόνια σχέση, όπου η άνεση και η οικειότητα δίνουν απόλυτη ελευθερία έκφρασης. Εννοείται πως έχετε κάθε δικαίωμα να εκφράσετε ανησυχίες και φόβους στο σύντροφό σας. Η λεπτή γραμμή, όμως, που χωρίζει αυτό από τη γκρίνια είναι ιδιαίτερα δυσδιάκριτη. Όταν, μάλιστα, τα παράπονα έχουν διαρκώς στο στόχαστρό τους τον ίδιο σας το σύντροφο αποτελούν έναν αρνητικό τρόπο επικοινωνίας που τον φέρνει σε θέση άμυνας.

Τέλος, οι φόβοι σας μπορεί να σας οδηγούν σε μια αναζήτηση επιβεβαίωσης, που μολονότι είναι αυτό που έχετε ανάγκη, σίγουρα δεν είναι αυτό που έχει τη διάθεση να κάνει ο καλός σας. Οι ανασφάλειες οδηγουν πολύ συχνά σε υπερευαισθησία, σε βαθμό που –όχι σπάνια- οι γυναίκες γινόμαστε και λίγο μυγιάγγιχτες και καταβαλλόμαστε από το παραμικρό. Μάθετε λοιπόν, πως δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό για έναν άντρα από αυτό, ειδικά για κάποιον που θέλει να θαυμάζει, να εκτιμά και κυρίως να εμπνέεται από τη σύνροφό του.