Έχω εθιστεί στα social media. Tι να κάνω;

Έχω εθιστεί στα social media. Tι να κάνω;

Το Queen.gr απαντά στα γράμματά σας

Το γράμμα της αναγνώστριας

Αγαπητό Queen, θα ήθελα τη βοήθειά σου, αναφορικά με ένα πρόβλημα, το οποίο σχεδόν με στοιχειώνει 24 ώρες το 24ωρο! Είχα μία σχέση που τελείωσε (σχεδόν) και από τότε παρακολουθώ την κάθε κίνηση του πρώην μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, viber, what's up, g-talk κλπ) για να υπολογίζω πού βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή. Το ίδιο κάνω και με τους φίλους του, ώστε να τσεκάρω εάν είναι μαζί τους ή όχι. Επιπλέον, αυτός ο εθισμός έχει επεκταθεί και παρακολουθώ σε καθημερινή βάση τις ζωές κι άλλων ατόμων, τα οποία δεν έχουν απαραιτήτως άμεση σχέση με τον πρώην μου. Το προφανές, δηλαδή να απενεργοποιήσω τους λογαριασμούς μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν ξέρω αν θα με βοηθήσει, γιατί θεωρώ πως είναι λύση προσωρινή και δεν θα "σκοτώσει" το μικρόβιο που με έχει εθίσει σε αυτή την κατάσταση. Θα ήθελα τη γνώμη-συμβουλή κάποιου ειδικού, ώστε να αναζητήσω τα βαθύτερα αίτια του προβλήματός μου, τα οποία θεωρώ ότι ίσως κρύβονται πίσω από κάποια διαταραχή, η οποία δρα στο υποσυνείδητο κομμάτι της ψυχολογίας μου. Σε ευχαριστώ πολύ, αναμένω τη συμβουλή-βοήθειά σου.

Η απάντηση του Queen.gr

Είναι μεγάλο λάθος να απορροφάται ένας άνθρωπος τόσο στα social media και να φτάνει στο σημείο να μην έχει δική του προσωπική ζωή αλλά να βρίσκει χρόνο ή να χάνει χρόνο παρακολουθώντας άλλους.

Σκέψου ότι δεν κερδίζεις κάτι παρακολουθώντας τον πρώην και απλά χάνεις το χρόνο από τη δική σου ζωή για να πλάθεις ιστορίες συνωμοσίας. Έχετε χωρίσει και όσο και να είσαι κολλημένη η αλήθεια είναι πως έχει δικαίωμα να ζει τη ζωή του όπως και με όποια θέλει. Δεν θα καταλάβεις τίποτα και δεν θα κερδίσεις το παραμικρό αν ξέρεις πού είναι και με ποιον- ακόμη κι αν καταφέρεις να βρεθείς μπροστά του. Είναι λάθος. Δεν ωφελεί.

Το ότι μπαίνεις στη διαδικασία πια να το κάνεις και με άσχετα άτομα είναι πλέον του δέοντος ανησυχητικό. Δεν μου αρέσει που το λέω αλλά χρήζει συμβουλής ειδικού, ίσως κάποιου ψυχοθεραπευτή, ψυχαναλυτή. Να απενεργοποιήσεις τους λογαριασμούς σε έναν κόσμο που κινείται μέσα από αυτούς δεν είναι λύση, μιας και αναγκαστικά όλα σχετίζονται με τα social media και έχουν γίνει απαραίτητα στην επαγγελματική μας ζωή πολύ περισσότερο.

Πρέπει να βρεις τρόπο να ζήσεις εσύ η ίδια και να απαγκιστρωθείς από τις ζωές των άλλων και να ανακαλύψεις το ενδιαφέρον στη δική σου ζωή. Ουσιαστικά πρέπει να σταματήσεις να είσαι κολλημένη με τον πρώην και να ανοίξεις τα μάτια σου προς άλλες καταυθύνσεις ή δραστηριότητες. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα ή και μεγαλύτερο όλοι έχουν περάσει από το τρυπάκι της παρακολούθησης. Δεν έχει όμως κανένα νόημα. Σε συμβουλεύω πράγματι να επισκευθείς ειδικό και θα σε βοηθήσει σταδιακά να το αντιμετωπίσεις και να εντοπίσεις ό, τι άλλο ενδεχομένως σχετίζεται με αυτό.

Γράψε μας τη δική σου ιστορία εδώ