Μπολ από μπαλόνια

Μπολ από μπαλόνια

Τα μπαλόνια τάσσονται στην υπηρεσία του design και δημιουργούν χρηστικά μπολ βγαλμένα από άλλο κόσμο.

Ο Βέλγος σχεδιαστής Maarten de Ceulaer σκέφτηκε πως τα μπαλόνια δεν είναι μόνο για να αιωρούνται, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πιο πρακτικούς σκοπούς, χωρίς ωστόσο να χάνουν σταλιά από τη μαγεία που τα ακολουθεί. Έτσι δημιούργησε τα Balloon Bowls.

Πρόκειται για μια σειρά δοχείων που έχουν δημιουργηθεί από τη χύτευση πολυχρωματικού συνθετικού γύψου μέσα σε μπαλόνια, και την εισαγωγή αμέσως μετά ενός δεύτερου μπαλονιού το οποίο και φουσκώνεται. Τα μπαλόνια λειτουργούν ως ευέλικτα καλούπια τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα μια σειρά από δοχεία, το καθένα από τα οποία έχει ένα μοναδικό, τυχαίο σχέδιο. Μόλις ο γύψος σκληραίνει, τα μπαλόνια αφαιρούνται αποκαλύπτοντας μια φόρμα μπολ. Σε κάθε φόρμα, οι χρωστικές αλλάζουν συνδυασμούς και τα χρώματα αλλάζουν από μπολ σε μπολ, κάνοντας το κάθε τεμάχιο εντελώς ξεχωριστό. Για τελειωτική πινελιά, ο Ceulaer περνά το κάθε μπολ με μια ειδική επίστρωση που ενισχύει τον γύψο, κάνοντάς τον αδιάβροχο και χρηστικό.

Ο εκπληκτικός αυτός πειραματισμός, παρουσιάστηκε από τον σχεδιαστή στην Εβδομάδα Design 2011 του Μιλάνου, και βασίστηκε σε μια παραδοσιακή πρακτική κεραμικής, με τη διαφορά πως αντί για πορσελάνη ή πηλό, χρησιμοποιήθηκε γύψος ως εντελώς ανεξάρτητο υλικό για κατασκευές και όχι μόνο ως κάτι για να κάνεις καλούπια. Και φυσικά, η προσθήκη των μπαλονιών στο όλο εγχείρημα έδωσε την ιδιαίτερη «απόκοσμη» χροιά, μετατρέποντας τα μπολ σε έργα τέχνης που, πότε μοιάζουν με σπασμένα κοράλλια από τον βυθό και πότε με πλανήτες κομμένους στη μέση. Ή ότι άλλο σας εμφανίσει η φαντασία σας, άλλωστε το κάθε ένα σχέδιο είναι εντελώς μοναδικό και μιλά τη δική του γλώσσα.

Δείτε το video με τον εντυπωσιακό τρόπο κατασκευής τους παρακάτω.

Maarten De Ceulaer, balloon bowls from Victor Hunt on Vimeo.