Τράβηξε την κουρτίνα

Τράβηξε την κουρτίνα

Τα παράθυρα στο σπίτι μας καθορίζουν το φωτισμό μας, μαζί με αυτά και οι κουρτίνες τους.

 

Το φως που μπαίνει σε ένα σπίτι φυσικά καθορίζεται από τα παράθυρα του και οι κουρτίνες που τους βάζουμε διαμορφώνουν το χώρο οπτικά. Η κουρτίνα δεν είναι πρόσφατη επινόηση αλλά η ιστορία της ανατρέχει μέσα στους αιώνες . Από τους ελληνορωμαϊκούς χρόνους ακόμα υπήρχε η βιοτεχνία των υφασμάτων και διάφοροι τύποι κουρτίνας στόλιζαν τα βασιλικά παράθυρα.

Η κουρτίνα ανά τις ιστορικές περιόδους αντικατροπτίζει και τις τάσεις της εποχής οπότε έχουμε κουρτίνες στην Αναγέννηση, κουρτίνες σε στυλ μπαρόκ, ροκοκό, βαρίες κουρτίνες από βελούδο και μπορκάρ, κουρτίνες με κρόσσια , με κεντήματα, κουρτίνες από σατέν, από γάζα, κουρτίνες πολυτελείς αλλά και απλές που δηλώνουν λιγότερο το διακοσμητικό τους ρόλο. Μην Ξεχνάμε ότι η κουρτίνα μπορεί να κρύψει αλλά και να φωτίσει διαφορετικά το χώρο ανάλογα με την αίσθηση που θέλουμε να δώσουμε.

Σε κάποιες πόλεις του εξωτερικού αν παρατηρήσουμε τα σπίτια, κάποια δεν έχουν καθόλου κουρτίνες. Αυτό φυσικά έχει να κάνει με το κλίμα της χώρας αλλά και με άλλους παράγοντες όπως π.χ οι θρησκευτικοί. Στο Βερολίνο για παράδειγμα σε κάποια σπίτια, ανάλογα με το αν είναι κάποιοι προτεστάντες οι καθολικοί επιλέγουν να έχουν ή όχι κουρτίνες. Σε γενικές γραμμές καλό είναι να μην υποτιμάμε το ρόλο της κουρτίνας αφού είναι πραγματικά η συνέχεια των τοίχων μας και μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο ή το καλύτερο όλο το σπίτι.