Mπαλκόνια στον αέρα στην Βουδαπέστη

Mπαλκόνια στον αέρα στην Βουδαπέστη

Μια νέα αρχιτεκτονική πρόταση στην Βουδαπέστη φέρνει τους γείτονες πιο κοντά και δίνει νέο νόημα στην έννοια της κοινωνικής κατοικίας.

Στον αριθμό 30-32 της Prater Street στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, υπάρχει ένα συγκρότημα κατοικιών διαφορετικό από τα άλλα.
Μακρόστενοι ανοιχτοί διάδρομοι βγαίνουν από τις μπαλκονόπορτες και ενώνουν τα δύο κτίρια του συγκροτήματος, ενώ διάσπαρτα μικρά μακρόστενα μπαλκονάκια μεταξύ τους, δίνουν μια εντύπωση κίνησης στο κτίσμα.

Τα πρωτότυπα αυτά μπαλκόνια-διάδρομοι σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από την αρχιτεκτονική ομάδα PLANT – Atelier Peter Kis και δίνουν ένα εξαιρετικό παράδειγμα κοινωνικής κατοικίας, και αλληλοσυμπλήρωσής αυτής με τα στοιχεία που την περιβάλουν. Ανάμεσα στα δύο κτίρια υπάρχει κήπος που αντανακλά φυσικό φως τριγύρω, ενώ από τα μπαλκόνια που «αιωρούνται» οι ένοικοι έχουν μια πανοραμική θέα της πόλης.

Σαν σύνολο, το project αυτό παρουσιάζει με εκπληκτικό τρόπο το πώς γίνεται με την χρήση περιορισμένων αλλά σωστά κατανεμημένων πόρων, φαντασίας και αποδοτικότητας, να δημιουργηθεί μια βάση για νέες ιδέες και καινοτομίες που θα παρέχει στους τελικούς χρήστες ένα απολαυστικό μέρος για να ζουν.