Το μυστικό της γιαγιάς: Το πιο ωραίο διακοσμητικό σπιτιού για υγεία και τύχη

Το μυστικό της γιαγιάς: Το πιο ωραίο διακοσμητικό σπιτιού για υγεία και τύχη

Το στολίδι της γιαγιάς το χρειάζεσαι φέτος πιο πολύ απο ποτέ

Τώρα που είσαι κλεισμένη στο σπίτι, τα κούριερ αργούν, τα μαγαζιά δεν φαίνεται να ανοίγουν, τα στολίδια δεν φτάνουν κι εσύ νιώθεις μια γλυκιά γιορτινή απελπισία, κλείσε τα μάτια και πήγαινε πίσω στις γιορτές που ήσουν παιδί.

Ποιες μυρωδιές σκάνε στη μύτη σου; Στην δική μου, μπερδεύεται το γαρύφαλλο με την κανέλλα και το πορτοκάλι και τα ξεροψημένα καρύδια.

Για το Χριστόψωμο της γιαγιάς μου της Χριστίνας με τα καρύδια στις κορφές να σχηματίζουν έναν σταυρό, θα μιλήσουμε σε λίγες εβδομάδες.

Για το πιο ωραίο διακοσμητικό σπιτιού που θα σε βάλει στο γιορτινό mood θα μιλήσουμε τώρα.
To ανακάτεμα του πορτοκαλιού με την κανέλλα και το γαρύφαλλο δεν είναι κάτι που δεν το ξέρεις. Από τα μελομακάρονα ή την τυπική βασιλόπιτα κέικ, τα υλικά αυτά πάντα κάνουν το σπίτι να μοσχοβολάει.

Από την άλλη, στο δικό μας σπίτι ή μάλλον στο σπίτι της γιαγιάς, τις γιορτές των Χριστουγέννων γέμιζε με πορτοκάλια τρυπημένα με γαρύφαλλα. Αυτές οι μυρωδάτες μπάλες έχουν την ιστορία τους στις pomanders, τις υφασμάτινες μυρωδάτες μπάλες που ξεκίνησαν να υπάρχουν στα σπίτια της Γαλλίας στον Μεσαίωνα με σκοπό να κρατούν μακριά τις ασθένειες. Δεν είναι τυχαίο πως μπαχάρια όπως η κανέλλα ή το γαρύφαλλο με αντισηπτική δράση χρησιμοποιούνταν σε αυτές και γέμιζαν και τον χώρο με μυρωδιές.



Στην Ελλάδα, το απλό πορτοκάλι τρυπημένο με καρφιά γαρύφαλλου έμπαινε στο σπίτι για να μας γεμίσει καλή τύχη και υγεία. Υποτίθεται πως το φυλαχτό αυτό με πορτοκάλι, καρφιά γαρύφαλλου και πασπαλισμένο με κανέλα, με μια κόκκινη κορδέλα τυλιγμένο, το έδιναν οι μάγισσες για καλή τύχη, ανάρρωση και προστασία, παρέα με κάποιο ξόρκι.

Φτιάξε πορτοκάλια, αρκετά σφιχτά, τρύπησέ τα με οδοντογλυφίδα πρώτα και μετά με τα κεφάλια του γαρύφαλλου, πασπάλισέ τα με κανέλα και βάλτα μαζί με κουκουνάρια για να διακοσμήσεις τον χώρο ή και να τα κάνεις δώρο.

Μην ξεχνάς πως από μόνα τους, τα καρφιά του γαρύφαλλου θεωρούνται τυχερά για να φέρουν περισσότερα χρήματα και το πορτοκάλι για να φέρει τύχη γενικά. Ακόμα κι αν δεν έρθουν τα χρήματα, το σπίτι θα μοσχομυρίσει.