Το χρώμα που απογειώνει την πνευματικότητά μας και χαρίζει ευτυχία

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Το χρώμα που απογειώνει την πνευματικότητά μας και χαρίζει ευτυχία

Αυτό το χρώμα προσφέρει οφέλη για την υγεία μας.

Σε περιόδους αβεβαιότητας, το χρώμα μπορεί να αποδειχθεί ένα ισχυρό εργαλείο για την αναπτέρωση της ψυχολογίας μας. Από τα ρούχα που φοράμε μέχρι τη διακόσμηση του σπιτιού μας, τα χρώματα που αναζητάμε είναι αυτά που τελικά μας φτιάχνουν (ή μας χαλούν) τη διάθεση, χωρίς πολλές φορές να το καταλαβαίνουμε ούτε εμείς οι ίδιοι. Δεν είναι τυχαίο που κάποιες φορές όταν νιώθουμε στενοχωρημένες ένα φωτεινό χρώμα ή ένας pastel τόνος είναι ικανά για να μας κάνουν να νιώσουμε λίγη χαρά και να χαμογελάσουμε.

Μπορεί για τους περισσότερους το μαύρο ν' αποτελεί το πιο πολυφορεμένο χρώμα της γκαρνταρόμπας μας, όταν όμως αναζητάμε μια χαραμάδα αισιοδοξίας θέλουμε χρώματα που θα ενδυναμώσουν τα συναισθήματά μας. Δεδομένου του τρέχοντος κλίματος, της πανδημίας, δεν είναι περίεργο που οι πωλήσεις των «αναβαθμισμένων» χρωμάτων για την βαφή των τοίχων του σπιτιού (το μπλε, το έντονο μωβ, το λιλά, το κίτρινο, το πράσινο κλπ) αυξήθηκαν κατακόρυφα το τελευταίο έτος, καθώς οι άνθρωποι θέλουν να «καλωσορίσουν τη θετικότητα» στο σπίτι τους αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Ποια χρώματα είχαν όμως κατακόρυφη αύξηση; Οι αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου αποδείχθηκαν τα πιο δημοφιλή, με αυξήσεις 36% και 32% αντίστοιχα. Συνεπώς μεγάλος νικητής της χρονιάς ανακηρύχθηκε το μπλε!

Ποια είναι τα οφέλη των μπλε αποχρώσεων για την ψυχολογία μας

Με όλο τον κόσμο παγκοσμίως να ξοδεύει περισσότερο χρόνο στο σπίτι του από ποτέ (πραγματικά το 2020 φορά την κορώνα του easy living), δεν είναι περίεργο ότι έχουμε στραφεί στην επιλογή χαρούμενων χρωμάτων για να διακοσμήσουμε ξανά τα σπίτια και να βελτιώσουμε την ευεξία μας. Γιατί όμως αυτές τις δύσκολες στιγμές προσελκύουμε αυτά τα συγκεκριμένα χρώματα; Οι ειδικοί λένε πως «τα πράσινα και τα μπλε είναι πολύ χαλαρωτικά χρώματα καθώς μας καταπραΰνουν κυριολεκτικά και μειώνουν την αρτηριακή μας πίεση. Αυτές οι αποχρώσεις λειτουργούν υπέροχα στα υπνοδωμάτια ή σε διάφορα αξεσουάρ στην κουζίνα μας».

Μη ξεχνάς πως το μπλε αποτελεί ένα ψυχολογικά βασικό χρώμα και γι΄αυτό μας επηρεάζει πνευματικά. Κάποιες από τις θετικές πνευματικές του ιδιότητες είναι η λογική και η καθαρή σκέψη, γι' αυτό και η ένταξή του μέσα στον εργασιακό μας χώρο είναι η καλύτερη ιδέα για την αύξηση της παραγωγικότητάς μας. Το μπλε είναι επίσης το χρώμα που επιλέγει η βιομηχανία και η τεχνολογία και ως χρώμα της επικοινωνίας είναι ιδανικό για τα κοινωνικά δίκτυα (βλέπε τα σήματα του facebook, του twitter και του LinkedIn).

Πάμε λοιπόν να πάρουμε ιδέες με τις οποίες μπορούμε να εντάξουμε το μπλε στον προσωπικό μας χώρο ώστε να μας χαρίσει ευτυχία...