Πώς το πράσινο χρώμα στο σπίτι μας λειτουργεί θεραπευτικά για την ψυχολογία μας

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πώς το πράσινο χρώμα στο σπίτι μας λειτουργεί θεραπευτικά για την ψυχολογία μας

Η ψυχολογία των χρωμάτων στο σπίτι μας.

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι σημασία έχουν τα χρώματα στη ζωή μας και πώς μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά στην ψυχή μας;

Ο πατέρας της ψυχολογίας, Σίγκμουντ Φρόιντ, για να περιγράψει τον ανθρώπινο νου συχνά χρησιμοποιούσε μεταφορικά το παγόβουνο.Η κορυφή του αντιπροσωπεύει το συνειδητό, κάτω από την επιφάνεια του νερού βρίσκουμε το υποσυνείδητο και τέλος -κάτω από αυτά- υπάρχει το ασυνείδητο. Με λίγα λόγια υπάρχουν πολλά πράγματα γύρω μας που συνειδητά ή ασυνείδητα επηρεάζουν την ψυχολογία μας αλλά και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιδρούμε.

Τα χρώματα αποτελούν ένα μεγάλο κεφάλαιο στη διακόσμηση γιατί μιλούν στην ψυχή μας. Μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπου που βλέπουμε τα πάντα γύρω μας και να μας εναρμονίσουν με τον αέναο εαυτό μας.

Τα θετικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά του πράσινου

Το πράσινο χρώμα δεν αποτελεί τυχαία ένα άκρως θεραπευτικό μέσο για την ψυχολογία μας. Είναι το χρώμα που μας καθησυχάζει σε πολύ πρωτόγονο επίπεδο. Όπου υπάρχει πράσινο, υπάρχει και ζωή. Το πράσινο βρίσκεται στη μέση του χρωματικού φάσματος γι΄αυτό και τα μάτια μας δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προσαρμογή για να το εντοπίσουν. Επομένως μιλάμε για ένα χαλαρωτικό -απ' όλες τις απόψεις- χρώμα που φέρνει ισορροπία και αρμονία.

prasino21

Οι αποχρώσεις του πράσινου

Η αλήθεια είναι πως μπορούμε να βρούμε πολλές αποχρώσεις, σε αντίθεση με τ΄αλλα χρώματα. Το σμαραγδί, το πράσινο του δάσους, το λαχανί, το χακί, της άγουρης ελιάς, το πράσινο των βρύων, το γαλαζοπράσινο... Πόσες αποχρώσεις μπορούμε να βρούμε! Η ψυχολογική επίδραση που βιώνει κανείς ποικίλει ανάλογα με τον τόνο.Το ανοικτό πράσινο είναι τονωτικό και αναζωογονητικό ενώ από την άλλη μεριά το λαδί μοιάζει κάπως βαρύ και άψυχο.

prasino22

Το πράσινο στη ζωή μας

Χωρίς αμφιβολία το πράσινο σε έναν χώρο δημιουργεί την αίσθηση της γαλήνης και της ηρεμίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Ιατρική έχει το πράσινο χρώμα για «παντιέρα» της. Ακόμα και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο τα πράσινα logos στις επωνυμίες κατέχουν μεγάλο ποσοστό επιλογής.

Όταν επιλέγουμε το πράσινο χρώμα για να «ντύσει» το σπίτι μας, έχουμε την ανάγκη -συνειδητά ή υποσυνείδητα, όπως λέει και ο Φρόιντ- να νιώσουμε ηρεμία και ζεστασιά. Αναζητάμε την εσωτερική μας αρμονία, την επαφή μας με την μητέρα φύση και όλα εκείνα που μας φέρνουν πιο κοντά στα πιο κρυφά μας θέλω.

Αν λοιπόν κι εσύ αγαπάς το πράσινο χρώμα και θέλεις να το εντάξεις στον προσωπικό σου χώρο, σίγουρα έχεις ανάγκη για αρμονία. Στη gallery που ακολουθεί πάρε έμπνευση από αγαπημένους χώρους γεμάτους... πράσινο!