Όλα τα κάστρα και τα παλάτια που ο πρίγκιπας Φίλιππος αποκαλούσε «σπίτι του»

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Όλα τα κάστρα και τα παλάτια που ο πρίγκιπας Φίλιππος αποκαλούσε «σπίτι του»

Οι εντυπωσιακές κατοικίες στην Ελλάδα, την Αγγλία και τη Σκωτία όπου έζησε ο Δούκας του Εδιμβούργου κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Την περασμένη Παρασκευή, το Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε το θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου. Σε ηλικία 99 ετών, ο Φίλιππος ήταν ο πιο μακροβιότερος σύζυγος ενός Βρετανού μονάρχη (ήταν παντρεμένος με τη Βασίλισσα Ελισάβετ για 73 συναπτά έτη).

Αν και ο Φίλιππος είχε μια αρκετά ταραχώδη ζωή από τα πρώτα χρόνια της ζωής του - η οικογένειά του εξορίστηκε από την πατρίδα του, την Ελλάδα όταν ήταν μωρό- , το μεγάλωμά του στις ελληνικές και δανικές βασιλικές οικογένειες και στη συνέχεια ο γάμος του με μια νεαρή πριγκίπισσα, τον έκανε να εγκατασταθεί σε πολλές επιβλητικές κατοικίες τις οποίες αποκαλούσε ουσιαστικά «σπίτι του».

Παρακάτω, έχω συγκεντρώσει 6 κατοικίες όπου κατοικούσε ο Δούκας του Εδιμβούργου από τη γέννησή του το 1921 μέχρι το θάνατό του το 2021.

1.Mon Repos, Kερκυκα, Ελλάδα

spiti prigkipa filippou2

Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στο Mon Repos, μια βίλα του 19ου αιώνα στην Κέρκυρα, που ανήκε στην ελληνική βασιλική οικογένεια - δηλαδή, έως ότου αναγκάστηκαν να φύγουν από τη χώρα λόγω στρατιωτικής εξέγερσης, όταν ο πρίγκιπας ήταν μόλις 18 μηνών. Στο Mon Repos γεννήθηκε επίσης και μία από τις αδελφές του πρίγκιπα Philip, Sophie, το 1914.

2. Surrey Windlesham Moor

Great Britain Surrey Windlesham Moor

Το Windlesham Moorone ήταν ένα από τα πιο όμορφα μικρά κτήματα στο Surrey, και είχε επιλεγεί από την πριγκίπισσα Ελισάβετ και τον Φίλιππο Mountbatten ως το σπίτι τους μετά τον γάμο τους, στις 20 Νοεμβρίου.

3.Windsor Castle

Spiti filippou

Χτισμένο τον 11ο αιώνα, το Κάστρο του Windsor είναι το μεγαλύτερο κάστρο σε όλη την Ευρώπη. Διαθέτει περισσότερα από 1.000 δωμάτια και φιλοξενεί πολλούς πίνακες, έπιπλα και πανοπλίες από την βασιλική συλλογή. Από τότε που η βασίλισσα Ελισάβετ Β 'ανέλαβε το θρόνο το 1952, το Κάστρο του Windsor χρησίμευσε ως εξοχική κατοικία της ίδιας και του συζύγου της, για τα Σαββατοκύριακα. Όπως αποκαλύφθηκε σε δήλωση της βασίλισσας Ελισάβετ Β ', ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε στο Κάστρο του Windsor. Και, σύμφωνα με τις επιθυμίες του, το κάστρο θα είναι ο τόπος ανάπαυσής του, δεδομένου ότι δεν ήθελε μια Κηδεία δημοσίας δαπάνης, ούτε ήθελε να ταφεί κάπου αλλού, σύμφωνα με το College of Arms.

4.Sandringham House

Sandringham House

Παρόλο που το Sandringham Estate είναι γνωστό ως την κύρια ιδιοκτησία τους, στο Sandringham House, ο πρίγκιπας Φίλιππος επέλεξε μια πιο μικρή κατοικία γνωστή ως Wood Farm, για να είναι η νέα του κατοικία μετά την αποχώρησή του από τη δημόσια ζωή το 2017. Η σύζυγός του, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β ', περνάει εκεί πολλές από τις χειμερινές διακοπές της στο Sandringham House. Το Wood Farm είναι ένα ταπεινό (αλλά μεγάλο) εξοχικό σπίτι 5 υπνοδωματίων και ήταν η κύρια κατοικία του Πρίγκιπα Φίλιππου από το 2017 έως το 2020, έως ότου η πανδημία του COVID-19 τον ώθησε να επιστρέψει στο σπίτι του στο Κάστρο του Windsor, σύμφωνα με το Vanity Fair.

5.The Palace of Holyroodhouse

Palace of Holyroodhouse in Edinburgh

Η επίσημη σκωτσέζικη κατοικία της βασίλισσας Ελισάβετ Β ', το Παλάτι στο Holyroodhouse, χτίστηκε μεταξύ του 1671 και 1678 για τον Βασιλιά Κάρολο Β' της Σκωτίας -. Εκεί είναι η κατοικία όπου ο πρίγκιπας Φίλιππος και η βασίλισσα περνούσαν συνήθως ένα μέρος των καλοκαιρινών τους διακοπών. Μετά τον θάνατο του Δούκα, το Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε από το κοινό να μην αφήσει λουλούδια στις βασιλικές κατοικίες όπως το Παλάτι του Holyroodhouse και το Κάστρο Balmoral, λόγω του πρωτοκόλλου ασφαλείας που σχετίζονται με το COVID-19. Σύμφωνα με τον The Scotsman, εκπρόσωπος του Γραφείου του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε: «Αν και αυτή είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για πολλούς, ζητάμε από το κοινό να μην συγκεντρωθεί στο Royal Residences και να συνεχίσει να ακολουθεί συμβουλές για τη δημόσια υγεία, ιδίως για την αποφυγή συναντήσεων σε μεγάλες ομάδες και στην ελαχιστοποίηση των ταξιδιών».

6.Buckingham Palace

Buckingham Palace

Ίσως η πιο διάσημη βασιλική κατοικία, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ήταν επίσης ένα από τα πιο πολυσύχναστα σπίτια του Πρίγκιπα Φίλιππου. Αυτή η ιδιοκτησία 775 δωματίων - η οποία διαθέτει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό κήπο στο Λονδίνο- χτίστηκε το 1703 για τον Δούκα του Μπάκιγχαμ, και αρχικά ονομαζόταν Buckingham House. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό το παλάτι μεγάλωσε και έγινε ακόμη πιο εκτεταμένο, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης τριών πτέρυγων, τον 19ο αιώνα. Από το 1837, αυτή η ιστορική δομή νεοκλασικού στιλ χρησίμευσε ως η επίσημη κατοικία της Βρετανικής μοναρχίας στο Λονδίνο, ξεκινώντας από τη βασίλισσα Βικτώρια. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα ανοίξουν πάλι τις πύλες τους για τους τουρίστες, στις 17 Απριλίου.

7.Balmoral Castle

Balmoral Castle

Πέρυσι, η βασίλισσα Ελισάβετ Β και ο πρίγκιπας Φίλιππος πέρασαν το τελευταίο τους καλοκαίρι μαζί στο Κάστρο Balmoral, μια βασιλική κατοικία της Σκωτίας που αποτελεί μέρος της αγγλικής μοναρχίας από το 1800. Είναι η κατοικία όπου ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα, η Δούκισσα της Κορνουάλης, έμειναν μετά από τη στιγμή που ο Κάρολος νόσησε από κορονοϊό τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Το Balmoral χρησιμεύει ως εξοχική κατοικία για τη Βασιλική Οικογένεια από το 1852, όταν ο Πρίγκιπας Άλμπερτ αγόρασε το αρχικό κάστρο και το κτήμα για τη σύζυγό του, Βασίλισσα Βικτώρια.