Έφυγε από τη ζωή ο πρίγκιπας Φίλιππος σε ηλικία 99 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο πρίγκιπας Φίλιππος σε ηλικία 99 ετών

 Θλίψη στο παλάτι του Buckingham.

Μια δυσάρεστη είδηση εξέδωσε το παλάτι του Buckingham πριν από λίγη ώρα. Αρχικός τίτλος αυτής, επιχείρηση Γέφυρα του Forth. Αυτή είναι η κωδική ονομασία για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της Βασίλισσας Ελισάβετ. Ο δούκας του Εδιμβούργου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών σήμερα το πρωί και βύθισε στο πένθος και τη θλίψη την οικογένειά του.

Μέσα στον Φεβρουάριο, και πιο συγκεκριμένα στις 17 Φεβρουαρίου έγινε γνωστό πως ο Φίλιππος την Τρίτη στις 15 Φεβρουρίου εισήχθη στο νοσοκομείο King Edward VII «ως προληπτικό μέτρο» μετά από αδιαθεσία. Μια πηγή του παλατιού είχε αναφέρει στο BBC ότι ο δούκας πήγε στο νοσοκομείο με αυτοκίνητο, όπου έγινε δεκτός μετά από συμβουλές του γιατρού του. Θα παρέμενε στο νοσοκομείο για λίγες μέρες παρατήρησης και ανάπαυσης και έπειτα θα έπαιρνε εξιτήριο.

Ωστόσο οι μέρες περνούσαν και ο Φίλιππος παρέμενε στο νοσοκομείο, πάντα με τις δηλώσεις να είναι καθησυχαστικές. Την 1η Μαρτίου ο δούκας του Εδιμβούργου πήρε εξιτήριο με προορισμό ένα άλλο ιδιωτικό θεραπευτήριο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, μεταφέρθηκε από το King Edward VII στο St Bartholomew, προκειμένου να συνεχίσει τη θεραπεία του και να υποβληθεί εν τέλει σε επέμβαση για την καρδιά του.

Η μεταφορά έγινε με ασθενοφόρο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ το ανακοινωθέν έκανε λόγο για προυπάρχουσα πάθηση καρδιολογικής φύσεως, την οποία οι γιατροί ήθελαν να παρακολουθήσουν. Ο Royal expert Phil Dampier ανέφερε: «Είναι πολύ θετικό το ότι μεταφέρεται σε άλλο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Το ανησυχητικό θα ήταν να πήγαινε στο σπίτι έτσι. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει σύντομα καλά»!

Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν φάνηκαν να είναι τόσο καλά και καθησυχαστικά παρά το γεγονός πως επέστρεψε σπίτι του μετά από σχεδόν έναν μήνα, με τον δούκα του Εδιμβούργου να φεύγει απρόσμενα από τη ζωή στην ηλικία των 99 ετών αλλά έχοντας ζήσει τα πάντα.

Την ανακοίνωση έκανε η βασιλική οικογένεια μέσα από τα social media γράφοντας:

«Με βαθιά θλίψη, η Αυτού Μεγαλειότητα, η Βασίλισσα ανακοίνωσε το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτοκρατορίας του Πρίγκιπα Φίλιππου, του Δούκα του Εδιμβούργου. Ο βασιλιάς, πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο Κάστρο του Windsor.

Η Βασιλική Οικογένεια ενώνεται με ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να θρηνήσει την απώλεια του


https://www.instagram.com/p/CNcVnpaHH6b

Λίγα λόγια για τον Φίλιππο:

Ο πρίγκιπας Φίλιππος αποτελούσε το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην έπαυλη Μον Ρεπό της Κέρκυρας. Είναι ο μόνος γιος και το πέμπτο παιδί του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Αλίκης του Battenberg. Οι τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του Φίλιππου ήταν οι Μαργαρίτα, Θεοδώρα, Καικιλία και Σοφία. Βαπτίσθηκε ως Ελληνορθόδοξος με αναδόχους τη γιαγιά του βασίλισσα Όλγα της Ελλάδας και τον δήμαρχο της Κέρκυρας Αλέξανδρο Κοκοτό.

Σύντομα μετά από τη γέννηση του Φιλίππου, ο μητρικός παππούς του, πρίγκιπας Λουδοβίκος του Battenberg, μετέπειτα γνωστός ως Λουδοβίκος Mountbatten, Μαρκήσιος του Milford Haven, πέθανε στο Λονδίνο. Ο Λουδοβίκος ήταν πολιτογραφημένος ως Βρετανός υπήκοος, ο οποίος είχε αρνηθεί τους γερμανικούς τίτλους του και είχε υιοθετήσει το επώνυμο Mountbatten, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Ο Φίλιππος και η μητέρα του μετέβησαν στο Λονδίνο για την κηδεία, όμως ο πατέρας του Ανδρέας δεν παρέστη, βρισκόμενος στο Μικρασιατικό μέτωπο.

Ο πόλεμος τερματίστηκε με την ήττα της Ελλάδας και, στις 21 Σεπτεμβρίου 1922, ο θείος του Φιλίππου, βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το θρόνο, ενώ ο πατέρας του συνελήφθη από το στρατιωτικό καθεστώς που είχε επιβληθεί στην Αθήνα. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η εξορία του πρίγκιπα Ανδρέα από την Ελλάδα. Το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso παρέλαβε την οικογένεια του Ανδρέα, με το Φίλιππο να μεταφέρεται ασφαλώς μέσα από ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων. Αρχικά η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Παρίσι σε ένα σπίτι που τους παραχωρήθηκε από την πλούσια θεία του Φιλίππου, πριγκίπισσα Μαρία.

Επειδή έφυγε από την Ελλάδα στη βρεφική του ηλικία, δεν απέκτησε καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας. Το 1992 είχε δηλώσει ότι μπορούσε να καταλάβει ένα συγκεκριμένο ποσοστό της γλώσσας.

Το 1939, ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ και η σύζυγός του βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκαν το Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο Μπριτάνια. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η βασίλισσα και ο θείος του Φιλίππου, Λουδοβίκος, ζήτησαν από εκείνον να συνοδεύσει τις δύο κόρες του βασιλιά, την πριγκίπισσα Ελισάβετ και την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, οι οποίες ήταν μακρινές ξαδέλφες του. Η Ελισάβετ, δεκατριών ετών τότε, ερωτεύθηκε τον Φίλιππο και ξεκίνησε να αλληλογραφεί μαζί του.

Τελικά, το καλοκαίρι του 1946, ο Φίλιππος ζήτησε και πήρε την άδεια από το βασιλιά Γεώργιο προκειμένου να παντρευτεί την κόρη του. Ο βασιλιάς ενέκρινε το αίτημα υπό τον όρο ότι οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση έπρεπε να καθυστερήσει μέχρι τα εικοστά γενέθλια της Ελισάβετ. Τον Μάρτιο του 1947, ο Φίλιππος εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και υιοθέτησε το επώνυμο της οικογένειας της μητέρας του, Mountbatten, ενώ απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 10 Ιουλίου 1947.

Αν και ο Φίλιππος θεωρούταν πάντοτε Αγγλικανός και συμμετείχε στις αγγλικανικές λειτουργίες, ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, Geoffrey Fisher, ήθελε να τοποθετήσει επίσημα τον Φίλιππο στην Εκκλησία της Αγγλίας, κάτι που το πέτυχε τον Οκτώβριο του 1947. Μία ημέρα πριν από το γάμο ο βασιλιάς Γεώργιος έδωσε στον Φίλιππο τον τίτλο προσφώνησης Βασιλική Υψηλότητα και την ημέρα του γάμου, στις 20 Νοεμβρίου 1947, τον ονόμασε Δούκα του Εδιμβούργου, Κόμη του Merioneth και Βαρώνο του Greenwich.

Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Westminster, με την τελετή να μεταδίδεται τηλεοπτικά από το BBC σε πάνω από 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Στο γάμο δεν προσκλήθηκαν συγγενείς του Φιλίππου από τη Γερμανία, όπως οι τρεις εν ζωή αδελφές του, καθώς ήταν ακόμη νωπές οι μνήμες από τον πόλεμο. Μετά το γάμο, το ζευγάρι εγκαταστάθηκε στο Clarence House.

Δες φωτογραφίες του Φίλιππου στη gallery που ακολουθεί.

DPG Network