Το οβάλ σχολείο στην έρημο Thar της Ινδίας εντυπωσιάζει με τον σχεδιασμό του (photos)

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Το οβάλ σχολείο στην έρημο Thar της Ινδίας εντυπωσιάζει με τον σχεδιασμό του (photos)

Το σχήμα του δεν είναι καθόλου τυχαίο καθώς αντικατοπτρίζει τη θηλυκότητα.

Αντικρύζοντας αυτό το τοπίο με την πρώτη ματιά, αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για ένα κτήριο με ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Το studio Diana Kellogg Architects με έδρα τη Νέα Υόρκη αναζητούσε ένα σύμβολο που θα ταίριαζε άρρηκτα με τη θηλυκότητα καθώς πρόκειται για ένα κτήριο που σχεδιάστηκε για κορίτσια. Πρόκειται για ένα σχολείο σε οβάλ σχήμα που βρίσκεται στην έρημο Thar της Ινδίας και είναι δημιουργημένο από τοπικό ψαμμίτη, ένα υλικό που εναρμονίζεται υπέροχα με το περιβάλλον.

Το Rajkumari Ratnavati Girls School χτίστηκε για να εκπαιδεύσει και να διδάξει περισσότερα από 400 κορίτσια ηλικίας από πέντε έως δεκαέξι ετών. Οι αρχιτέκτονες της εταιρίας Diana Kellogg εξήγησαν ότι το studio εξέτασε πολλά σύμβολα θηλυκότητας για να δημιουργήσει μια δομή σαν φρούριο που θα μπορούσε να συνδυαστεί και να εναρμονιστεί με αυτό το μαγευτικά άδειο τοπίο της ερήμου.

«Ως γυναίκα αρχιτέκτονας που σχεδιάζει για γυναίκες, κοίταξα γυναικεία σύμβολα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και συγκεκριμένα σύμβολα δύναμης», δήλωσε η Diana Kellogg στο Dezeen. «Τελικά κατέληξα σε αυτό το ωοειδές σχήμα που είναι αντιπροσωπευτικό της θηλυκότητας και φανερώνει τη διαμόρφωση του απείρου», πρόσθεσε. «Ήξερα ότι ήθελα να κάνω ένα κτίριο που ταυτόχρονα αναμίχθηκε και μεγάλωσε από το φυσικό αυτό τοπίο, σαν τον ψαμμίτη Jaisalmer».

Χτισμένο με χειροποίητη ψαμμίτη τοπικής προέλευσης, το κτήριο «τύπου οχυρό» 836 τετραγωνικών μέτρων περιλαμβάνει τρία κυκλικά στοιχεία. Αποτελούνται από έναν μεγάλο εξωτερικό τοίχο που περιβάλλει την περίμετρο του σχολείου, έναν εσωτερικό τοίχο που περικλείει και περιβάλλει τις αίθουσες, καθώς και μια οβάλ αυλή.

Δες τις εκπληκτικές φωτογραφίες από το σχολείο που δε μοιάζει με κανένα άλλο...