Φθινοπώριασε και στον κήπο σου: Πότε πρέπει να μαζέψεις τα πεσμένα φύλλα

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Φθινοπώριασε και στον κήπο σου: Πότε πρέπει να μαζέψεις τα πεσμένα φύλλα

Η σωστή στιγμή συγκέντωσης των πεσμένων φύλλων στο έδαφος βοηθά πάντα το χώμα να αναπνεύσει και να είναι έτοιμο για την αειφορία της άνοιξης.

Το φθινόπωρο είναι γεμάτο φυσικές μεταμορφώσεις! Δύο πράγματα αποτυπώνουν το μεγαλείο αυτής της εποχής: ο δροσερός και υγρός καιρός και φυσικά η πτώση των φύλλων, τα οποία έχουν πάρει τα πιο όμορφα χρώματά τους.

Κόκκινα, πράσινα, λαδί, κίτρινα,πορτοκαλί αυτές οι αποχρώσεις κυριαρχούν στο έδαφος εναρμονίζοντας τέλεια με τον μουντό συννεφιασμένο καιρό. Και ενώ τα δέντρα γεμίζουν τοπία με ζεστούς τόνους, τα φύλλα τους τελικά πέφτουν καθώς το φθινόπωρο θα δώσει τη σκυτάλη στον χειμώνα.

Ποιος είναι λοιπόν ο βασικός κανόνας όταν έρχεται η ώρα να φροντίσουμε τα πεσμένα φύλλα από τον κήπο μας;

Κάνουμε τα πάντα με τον σωστό τρόπο, τη σωστή στιγμή! Τα φύλλα που πέφτουν στον κήπο μας μπορεί να είναι ευεργετικά όταν συλλέγονται σωστά ενώ μπορεί να μετατραπούν σε επιβλαβές εχθρό του γκαζόν μας αν δεν τα μαζέψουμε τη σωστή στιγμή.

5 φυτά που αγαπούν το Φθινόπωρο: Δες πώς θα τα διατηρήσεις στο μπαλκόνι σου

Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένουμε λίγο πριν τα μαζέψουμε. Ενώ μπορεί να θέλεις να περιποιηθείς τον κήπο σου με τον δικό σου ρυθμό καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν, οι ειδικοί προτείνουν ότι δεν πρέπει να αναβάλλουμε τη συγκεκριμένη κηπευτική διαδικασία. Το πρόβλημα είναι ότι αν περιμένουμε πολύ και έχει έντονες βροχοπτώσεις, τα φύλλα μπορεί να γίνουν μούσκεμα και να καλύψουν το γκαζόν σαν κουβέρτα. Αυτό θα αποτρέψει το χορτάρι να έχει άμεση πρόσβαση στον αέρα και τον ήλιο έτσι ώστε να παραμένει υγιές. Επιπλέον, τα υγρά φύλλα είναι δύσκολο να απομακρυνθούν και σε συνδυασμό με την υγρασία, μπορεί να προσελκύσουν πολλά ζωύφια που θα καταστρέψουν το γκαζόν σου.

Κι αν τα μαζέψω προς το τέλος του φθινοπώρου, τι πειράζει;

Οι ειδικοί προτείνουν «να προσέχουμε για να έχουμε». Αν είσαι από αυτούς που βαριούνται τη διαδικασία της περιποίησης του κήπου το φθινόπωρο, μπορείς να προνοήσεις από την άνοιξη. Τι εννοώ; Μπορείς να προμηθευτείς από το εμπόριο ειδικά εντομοαπωθητικά που προσθέτεις στο γκαζόν την άνοιξη για να λειτουργήσει ως η πρώτη γραμμή άμυνας για το χορτάρι, πριν την πτώση των πρώτων φύλλων.

Εναλλακτικά, μπορείς να σπάσεις τη συλλογή των φύλλων σε δύο στάδια

Όταν αρχίσουν να πέφτουν τα φύλλα και υπάρχει ένα ελαφρύ στρώμα πάνω από το γκαζόν σου, χρησιμοποίησε ένα χλοοκοπτικό για να τα αλέσεις σε ένα πολύ ωφέλιμο λίπασμα. Ωστόσο, απόφυγε την πολτοποίηση πολλών φύλλων, καθώς αυτό μπορεί να δημιουργήσει υπερβολικά βαρύ στρώμα μάζας στο γκαζόν. Η σωστή ποσότητα πολτοποιημένων φύλλων πρέπει να μετατραπεί σε οργανική ύλη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, η οποία βοηθά το γκαζόν να περάσει τον σκληρό χειμώνα και να αναζωογονηθεί γρηγορότερα την άνοιξη.