Συμβουλές για να φτιάξεις ένα όμορφο γραφείο

Συμβουλές για να φτιάξεις ένα όμορφο γραφείο

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να μεγιστοποιήσεις την παραγωγικότητά σου δουλεύοντας από το σπίτι, είναι να βρεις και να διαμορφώσεις τον κατάλληλο χώρο. 

Με το work from home να έχει εξελιχθεί στο νέο status quo για πολλούς από εμάς, η ανάγκη για ένα γραφείο στο σπίτι αποκτά ολοένα και περισσότερη βαρύτητα. Αυτό που στην αρχή ήταν το τραπέζι της κουζίνας ή του σαλονιού, εξελίχθηκε στην πορεία σε ένα ολόκληρο δωμάτιο με έπιπλα, αξεσουάρ και όλα τα κομφόρ. Κάποιοι τα κατάφεραν, άλλοι πάλι το έχουν στο μυαλό τους αναζητώντας μια αφορμή για να ξεκινήσουν. Ε, μόλις τη βρήκαν!

Βρες το κατάλληλο δωμάτιο

pic2

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις για να μεγιστοποιήσεις την παραγωγικότητά σου δουλεύοντας από το σπίτι, είναι να βρεις και να διαμορφώσεις τον κατάλληλο χώρο. Το καλύτερο θα ήταν να αναπροσαρμόσεις κάποιο δωμάτιο που δε χρησιμοποιείται: ένα έξτρα υπνοδωμάτιο, μία αποθήκη, ένα βοηθητικό δωμάτιο. Θεωρητικά μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου δεσμεύοντας χώρο σε κάποιο άλλο μέρος του σπιτιού (π.χ. το σαλόνι) όμως ο στόχος σου είναι να φτιάξεις ένα γραφείο που να σε εμπνέει και παράλληλα να σε κρατά απομονωμένο από το υπόλοιπο οικιακό περιβάλλον. Το μέγεθος δεν παίζει ρόλο -ακόμα και κάτι μικρό είναι μια χαρά.

Διάλεξε γραφείο

pic3

Βρήκες το δωμάτιο, το άδειασες από οτιδήποτε υπήρχε μέσα και μάλιστα πέρασες κι ένα χέρι χρώμα τους τοίχους ώστε να τους φρεσκάρεις! Σειρά έχουν τα έπιπλα. Ξεκίνα με το γραφείο. Αξιολόγησε τον χώρο που έχεις στη διάθεσή σου και επίλεξε γραφείο που να ταιριάζει και να τον εκμεταλλεύεται όσο το δυνατόν καλύτερα. Βεβαιώσου ότι η κατασκευή του είναι στιβαρή και πως η επιφάνειά του χωρά τα απαραίτητα στην καθημερινότητά σου αντικείμενα. Καλό θα ήταν το χρώμα του να ταιριάζει με τον χώρο. Αν μάλιστα διαθέτει και αποθηκευτικούς χώρους (ράφια, ντουλαπάκια ή συρτάρια) θα σε βολέψει ακόμα περισσότερο.

Εξόπλισέ το με τα απαραίτητα έπιπλα

pic4

Με το γραφείο να έχει πάρει ήδη τη θέση του, η λογική λέει πως θα χρειαστείς μερικά έπιπλα ακόμα -μία συρταριέρα, ένα σετ ραφιών, ένα ερμάριο ή μία βιβλιοθήκη. Για σκέψου μια στιγμή: η καθημερινότητά σου πλαισιώνεται από τόσα και τόσα αξεσουάρ. Από γραφική ύλη, βιβλία και τετράδια, μέχρι καλώδια, φορτιστές και κάθε λογής gadget. Εξασφάλισε λοιπόν ότι θα έχεις χώρους για την αποθήκευσή τους. Παράλληλα με τον τρόπο αυτό θα μπορέσεις να δώσεις και την προσωπική σου πινελιά στον χώρο σου, διακοσμώντας τον όπως προτιμάς. Είπαμε, το γραφείο σου πρέπει πρώτα απ’ όλα να σε εμπνέει!

Επένδυσε σε μια καλή καρέκλα

pic5

Από πλευράς απαραίτητου εξοπλισμού, το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι η καρέκλα. Όχι, μην πάρεις μία από το σαλόνι ή την κουζίνα για να κάνεις τη δουλειά σου -θα σου δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα. Αντ’ αυτού επένδυσε σε μία καλή καρέκλα γραφείου. Διάλεξε μια ανατομικά σχεδιασμένη πρόταση κατάλληλα σχεδιασμένη για πολύωρη, καθημερινή χρήση έτσι ώστε να προστατεύσεις τη μέση και τη σπονδυλική σου στήλη γενικότερα. Προτίμησε μοντέλο με ρυθμιζόμενο ύψος, κλίση, βάθος και βραχίονες έτσι ώστε να το φέρεις στα μέτρα σου. Αν κάνεις την αγορά σου από φυσικό κατάστημα, μη διστάσεις να δοκιμάσεις όσες περισσότερες καρέκλες μπορείς!

Φρόντισε να έχει σήμα το Wi-Fi

pic6

Πολλοί παραβλέπουν το θέμα του Wi-Fi και φυσικά το… πληρώνουν αργότερα. Εσύ όμως δε θα κάνεις το ίδιο λάθος. Ιδανικά ο χώρος σου θα πρέπει να είναι όσο πιο κοντά στο router γίνεται -ει δυνατόν το τελευταίο να βρίσκεται μέσα στο δωμάτιο! Επειδή κατά κύριο λόγο θα χρησιμοποιείς το οικιακό Wi-Fi για να κάνεις τη δουλειά σου, αυτό που θες είναι να έχεις όσο το δυνατόν καλύτερο σήμα, οπότε όσο λιγότερα αντικείμενα ή συσκευές παρεμβάλλονται ανάμεσα στο PC και το router σου, τόσο το καλύτερο. Αν δε συμβαίνει κάτι τέτοιο και βρίσκεσαι μακριά από το router, τότε χρησιμοποίησε έναν ενισχυτή σήματος ή στήσε ένα δίκτυο powerline μέσω των πριζών.

Φτιάξε… ατμόσφαιρα

pic7

Για το τέλος αφήσαμε… τις λεπτομέρειες. Έχοντας βρει τον χώρο σου, επιλέξει γραφείο, έπιπλα και καρέκλα και βεβαιωθεί ότι έχεις σήμα «καμπάνα», ήρθε η ώρα να τον διακοσμήσεις όπως προτιμάς -χωρίς όμως υπερβολές. Βρες κάτι motivational ώστε να σε κρατά συγκεντρωμένο στη δουλειά σου και συνδύασέ το με κάτι ευχάριστο -σε τελική ανάλυση, θες να σου δημιουργεί θετικά συναισθήματα. Εκμεταλλεύσου τα έπιπλα και πρόσθεσε αντικείμενα και διακοσμητικά που να αντικατοπτρίζουν τον χαρακτήρα σου, φτιάξε ένα fun background για τα Zoom calls σου και προσάρμοσε τον φωτισμό του δωματίου για όσο το δυνατόν καλύτερο και καθαρότερο αποτέλεσμα.

Το οικιακό σου γραφείο είναι το καλύτερο όλων!