Αγαπάς τα Aλεξανδρινά; 5 tips για να κρατήσουν τα άνθη τους και μετά τα Χριστούγεννα

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Αγαπάς τα Aλεξανδρινά; 5 tips για να κρατήσουν τα άνθη τους και μετά τα Χριστούγεννα

Για να μην ανησυχείς για το αγαπημένο σου χριστουγεννιάτικο φυτό, εδώ θα βρεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πώς θα το κρατήσει φουντωτό και υγιές όλο τον χρόνο.

Χριστούγεννα χωρίς Aλεξανδρινά δεν γίνονται! Αυτά τα υπέροχα φυτά του χειμώνα «φωτίζουν» τις γιορτές μας με τα κόκκινα άνθη τους. Μπορεί να συναντήσεις αλεξανδρινά ακόμη και με λευκά άνθη ή με ερυθρολευκα, ανάλογα με την πικοιλία και τα γούστα των πελατών.

Προσπάθησα πολύ πριν από δύο χρόνια να κρατήσω ζωνταντό το δικό μου αγαπημένο Αλεξανδρινό και τώρα έχει γίνει ένας μεγάλος θάμνος στη γλάστρα μου! Κάθε χρόνο προσπαθούσα να διατηρήσω τα άνθη του και ν΄αποφύγω να μαραθούν τόσο τα φύλα όσο και ο κορμός του αλλά πάντα κάτι έκανα λάθος. Αυτή τη φορά όμως φαίνεται πως πέρασε το test της καμπής του χειμώνα και διατήρησε τα καταπράσινα φύλλα του όλο τον χρόνο!


https://www.instagram.com/p/CG2YM8slm4u

Εσύ αλήθεια, τι γνωρίζεις για τα Αλεξανδρινά;

Τα πολύχρωμα μέρη αυτού του φυτού δεν είναι στην πραγματικότητα λουλούδια. Είναι τροποποιημένα φύλλα (τα αληθινά άνθη είναι τα μικρά πράσινα ή κίτρινα μέρη στο κέντρο των βρακτίων). Τα άνθη του Αλεξανδρινού είναι ερμαφρόδιτα, αλλά δεν είναι αυτά που προσδίδουν την καλλωπιστική αξία στο φυτό. Αυτήν την οφείλει στα μεταμορφωμένα φύλλα που αναπτύσσονται γύρω από τα άνθη και τα προστατεύουν και τα οποία ονομάζονται παράφυλλα ή βράκτια.

xristoygenna1

Μπες σε Christmas mood: 7 στολισμένα σαλόνια που θέλουμε να αντιγράψουμε αμέσως

Το Aλεξανδρινό είναι ένα εξωτικό φυτό που κατάγεται από τα τροπικά δάση του Μεξικού. Το γεγονός ότι αποτελεί το χαρακτηριστικό φυτό των Χριστουγέννων οφείλεται στην επανάνθησή του εκείνη την εποχή! Αν αγαπάς τα Aλεξανδρινά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφύγεις μερικά λάθη που κάνουμε όλοι πολύ συχνά. Δες ποια είναι...

1. Προσοχή κατά τη μεταφορά και την αλλαγή θερμοκρασιών

Τα Αλεξανδρινά καλλιεργούνται σε θερμοκήπια για να δημιουργηθούν εγκαίρως τα χρωματιστά κόκκινα φύλλα τους εν όψει των εορτών. Στη συνέχεια αποστέλλονται στα ανθοπωλεία για να πουληθούν. Όταν μεταφέρουμε ένα τόσο ευαίσθητο φυτό από ένα ζεστό κατάστημα μέσω ενός κρύου καιρού, μπορεί να αρχίσει να χάνει τα φύλλα του από το σοκ της αλλαγής της θερμοκρασίας. Προστάτεψε το φυτό σου λοιπόν με μια σακούλα ή με λίγο χαρτί εάν πρόκειται να μείνει έξω στο κρύο για περισσότερο από μερικά λεπτά.

2. Διατηρείς το φυτό σου σε δωμάτιο που είναι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο

Ενώ οι εξωτερικές χειμερινές θερμοκρασίες μπορούν να σκοτώσουν ένα Αλεξανδρινό, οι εσωτερικές θερμοκρασίες γύρω στους 22 βαθμούς κελσίου είναι καλές. Κράτησε το φυτό σου μακριά από κρύα ρεύματα, από αέρα που δημιουργείται από πόρτες και παράθυρα και μακριά από την πολύ ζέστη που μπορεί να βγάζει ένα καλοριφέρ ή ένα τζάκι.

3. Δεν λαμβάνει τη σωστή ποσότητα φωτός που χρειάζεται

Τα Αλεξανδρινά στο μέσα στο σπίτι είναι ζωντανά φυτά και χρειάζονται λίγο φως για να ευδοκιμήσουν. Η διατήρηση του φυτού σε φωτεινό μέρος θα κάνει θαύματα στην ανάπτυξή του. Ωστόσο, αυτά τα φυτά μπορούν να καούν όταν έρθουν σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως, οπότε κράτησέ τα σε φωτεινά μέρη χωρίς όμως να τα βλέπει απευθείας ο ήλιος.



4. Το ποτίζεις συχνά; Τότε θα το καταστρέψεις

Γλάστρες χωρίς τρύπες αποστράγγισης μπορούν να καταστρέψουν τις ρίζες του αλεξανδρινού σου. Αυτό μπορεί να κάνει τα φύλλα να κιτρινίσουν και να πέφτουν ή οι ρίζες να σαπίσουν και ολόκληρο το φυτό να πεθάνει. Κάνε μερικές τρύπες στη γλάστρα σου ή μεταφύτευσέ το σε μια γλάστρα που έχει τρύπες αποστράγγισης.

5. Ξεχνάς να το ποτίσεις

Αυτό μπορεί να είναι τόσο επιβλαβές όσο το υπερβολικό πότισμα, γι' αυτό μην αφήνεις ποτέ το Αλεξανδρινό σου να στεγνώσει. Πότισέ το όταν η γλάστρα νιώθεις πως δεν έχει καθόλου νερό ή όταν το χώμα φαίνεται να είναι πολύ ξερό. Το έδαφος πρέπει να παραμένει υγρό αλλά όχι μουσκεμένο γιατί εκεί θα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα για το φυτό σου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπες σε Christmas mood: 7 στολισμένα σαλόνια που θέλουμε να αντιγράψουμε αμέσως

Δες το χριστουγεννιάτικο δέντρο σου... αλλιώς! 8 ιδέες για να μοιάζει σαν καινούριο