Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ vintage και antique χαλιών- Πώς θα τα ξεχωρίζεις

Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ vintage και antique χαλιών- Πώς θα τα ξεχωρίζεις

Ένα κλασικό χαλί δε φεύγει ποτέ από τη μόδα. Υπάρχουν όμως διαφορές ανάλογα την ύφανση, την προέλευση και τη χρονολογία κατά την οποία έχει κατασκευαστεί.

Αν ψάχνεις για ένα ελαφρύ χαλί για τις ανοιξιάτικες ημέρες, που να προσδίδει φινέτσα και class μέσα στον χώρο σου, ένα κομμάτι «του παρελθόντος» είναι η ιδανική λύση. Έχουμε συνηθίσει να βγάζουμε (και να αποθηκεύουμε) τα χαλιά μας όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία όμως ένα λεπτό και φίνο χαλί αποτελεί την ωραιότερη διακοσμητική λύση για κάθε εποχή του χρόνου (ναι, ακόμη και για το καλοκαίρι).

Συνηθίζουμε να επιλέγουμε vintage ή antique χαλιά καθώς είναι πιο λεπτά ενώ παράλληλα η ποιότητά τους είναι αξεπέραστη. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί όμως το vintage από το antique χαλί και πώς μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε με την πρώτη ματιά;

3 μυστικά που θα διατηρήσουν τα χαλιά σου σαν καινούρια

xalia4

Antique VS Vintage: Εσύ τα ξεχωρίζεις;

«Τα χαλιά antique είναι, εξ ορισμού, περισσότερα από 100 χρόνια», εξηγεί ο Arash Yaraghi, διευθυντής στην εταιρία χαλιών Emporium Safavieh. «Απαράμιλλα σε δεξιοτεχνία και τέχνη, προέρχονται από τα πιο γνωστά κέντρα χαλιού στον κόσμο, όπως η Περσία, η Τουρκία, το Μαρόκο και η Κίνα». Αυτές οι συχνά ακριβές επιλογές είναι περίπλοκα δεμένες στο χέρι από φυσικά βαμμένο μαλλί, μετάξι και βαμβάκι. Όσο πιο πυκνή είναι η ύφανση, τόσο πιο λεπτή είναι η ποιότητα.

«Ο όρος vintage, από την άλλη πλευρά, περιγράφει χαλιά ηλικίας άνω των 30 ετών, που κατασκευάζονται συχνά στις ίδιες περιοχές. Είναι συνθετικά βαμμένα και λιγότερο ακριβά», λέει η Joanna Mahserdjian, ιδιοκτήτρια και ιδρύτρια της Upstate Rug Supply, στο Hudson της Νέας Υόρκης.

Πώς γίνεται η διάκριση μεταξύ των δύο;

Εάν σκοπεύεις ν' αγοράσεις ένα χαλί και προσπαθείς να βρεις τις διαφορές, σου έχω εδώ μερικές λεπτομέρειες που πρέπει να αναζητήσεις.

-Ένα antique χαλί θα είναι απίστευτα απαλό στην αφή και πολύ εύπλαστο, δηλαδή αν γυρίσεις πίσω μια γωνία ή μια πλευρά του, αυτό θα κινηθεί αβίαστα.

-Θα είναι αισθητά πιο βαρύ από άλλα χαλιά

- Όταν ψωνίζεις ένα χαλί αυτού του είδους, γνωρίζεις πως υπάρχουν συγκεκριμένες διαστάσεις. Δεν θα τα βρεις σε τυπικά μεγέθη τα antique χαλιά, γι' αυτό θα πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζεις τις διαστάσεις του χώρου σου και να πάρεις μαζί σου τη μεζούρα. Να θυμάσαι: αυτές οι ομορφιές δεν διατίθενται σε τυπικά μεγέθη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καιρός να στρώσεις! 5 χαλιά που θα ζεστάνουν το σαλόνι και πώς θα τα συνδυάσεις με τα έπιπλά σου

Πώς θα καθαρίσεις τα χαλιά σου πριν τα σηκώσεις για καλοκαίρι